Thursday, 10 September 2009

Kad Raya

Salam.

Aaa. Sorilah 'kad raya' tok sekda gamba perhiasan bunga-bunga/mesjid/ketupat/merecun/lirik lagu raya rah depan kaver kad/katon-katon tengah beraya. Lagu raya dalam kad raya rega enam ringgit nok ada muzik bila kad dibukak, pun sekda juak. (Nota: Malas nak ngengkah wijet lagu raya rah tepi blog tok.)

Eniwei.

Pakaba tek? Udah sungkei? Mestilah udah nak. Mun belom ya, kitak urang nanggoh sungkei kah? Atopun nak mecah rekod berposa tanpa bersungkei duak ari stret? Mmmhh. Sampei juak mun mena gia. Urang nok sik perenah tebik posa/ninggal posa/batal posa/posa yok-yok lam idupnya gik sekda gia.

Gine persediaan k raya tek? Dah okey? Dah pasang langser menyin-menyin nok spark ngan kain sarong kusyen? Dah muang debu-debu rah blakang kebinet tibi? Udah nyuci bunga hiasan nok kitak urang eksen madah ya bunga idup tapi hakikatnya bunga pelestik dibeli rah kedei Fah Kompeni di Gambir Strit? Udah miker nak molah kueh kah atopun meli jak kueh rah Taka/Mita? Udah nguja baju raya duak tiga kali k dapatkan mood raya? Mun lom meli baju raya, udah serbei baju/kain tudong/sabok/selendang rah SES Pesona/Almas/Kamdar/Saleh Ahmad/stol-stol depan Kepsi Pija Hat rah Satok? Udah miker tema raya tak urang kali tok?

Mek urang udah ada tema k raya kohh. Uuu. Boh jeles.

Selaras dengan keadaan ekonomi dan dasar bajet domestik masa tok, tema raya mek urang taun tok ialah...jengjengjenggg...Air Asia (tagline: Now everyone can beraya!). Sooo...mun nak datang rumah raya klak, sila mbak gelas dikmpun, tapak suduk gerpuk dikmpun okehh. Sediakan juak angpau skali (duit keretas kaler gadong tua ngan engkodok sahaja). Mek urang hanya nyedia kusi meja jak k tak urang dudok. Mun mok on kipas rah rumah saya, tak urang perlu bayar. Mun mok on ekon, lain gik cas. Mun nak nangga tibi atopun makei toilet, perlu juak mayar. Tapi boh bingong uols! Sebab mek urang ada nyedia makan minum. Cuma tek, tak urang perlu bayar lah (bubor manok insten - RM7, megi kari - RM6, aek lemened - RM5, milo/kupi/teh - RM4, aek minerel - RM4, etc.). Arap maklum.

Ritok tek sidak rah opis mukak lagu raya Aisyah "Pulanglah" nerin-nerin. Alu pandei rasa syahdu indah. Adoheh. Dalam rasa lemah nak raya tok, ada juak rasa sayang kamek ngan raya koh. Hm. Pi nak, Raya Aji juak paling bes. Simple jak. Mun raya posa tok, nok sik wajib jadi wajib. Sekda istilah simple-simple taem beraya posa. Suma mok over the top. Lemah na. Tapi nak, raya posa skali setaun jak, jadi...redha jaklah and bergumbira jaklah o, k nanda tamatnya bulan posa (waima lam ati tok bagei terguris-terobek-terbisak bila nangga nemiak kecik nerimak angpau berpeket-peket tapi saya sekdooo).

Hm.

Kamek tok sengaja merik 'kad raya' tok awal-awal. Bab kita sik tauk umo kita sampei sine, jodoh kita ngan sapa, rejeki kita banyak ne, idup kita cemne...ne lah tauk sik bertemu agik, jadi kamek nak mintak maap ngan tak urang suma, mun tersalah kata, tersilap bahasa, terguris ati, terguro kasar, berutang ngan tak urang pa indah kah, berjanji tapi sik tepati kah. Kita tok mun dah kotan suk kedirik, alu lupak olahan dikmpun sampei ada juak taem berperangei sik semperna indah. Tup-tup eh, kita sik berjumpa/berkontek pastok. Ne tauk bah nak. Tup-tup eh, toklah las can kita nak bermaapan. Ne tauk bah nak. Jadi bagus awal-awal bermaapan sebelom terlambat. Sebab kita sik tauk bah nak.


Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maap zaher dan batin.

Wassalam.

Dengan ingatan tulus ikhlas,
Zatil A. S.

Tuesday, 8 September 2009

Perkataan Vintaj

Nektok saya nangga rami juak dah urang tauk bahsa Serawak nok dalam-dalam. Rindok ati cemya o. Dolok saya nangga, nemiak suka makei bahsa remputeh jak. Terer bahsa remputeh nang bagus, tapi mun dah sampei nunggah ninek Granny ngan Grampa, atopun berjarah ngan ninek-ninek sekalian makei hi-faif jak, ndaklah saya berani.

Um. Tok antara bahsa Melayu lamak nok saya tauk lah. Tok Ram (ninek laki kawan saya) ngajar pekataan-pekataan lamak tok masa dolok-dolok nun. Pi saya jarang makei pekataan-pekataan tok lah.

Sepang-seput - Pemalu/Penyupan
Sempuras - Kotor/Kamah/Kemaik/Kihak
Jombang - Emsem/Cantek
Kako-kakoi - Gelisah/Resah/Nebes
Kemendikai - Semangka
Undong-undong - Kain tudong
Chucha - Mengkonpiuskan
Kelerek (sebut: ke-ley-reyk) - Kerani
Semprot - Sembur/Spray
Chenonot - Buntut manok (imejin: "Bang/Kak, brapa rega secucok chenonot manok ya o?" Lucuuu ehh.)
Inchang-inchut - Zig zag
Kelebang-kelebut - Kuang-kuit/Kulu-kiler (imejin Bang Onggon/Cekgu Erol/Farah/Willie komplen sal kemre sidak lok: "Sela'u geru kame tegal mala kelebang-kelebut ngemba kemre rah geru koh.")
Chengkus-mengkis - Bertengkar
Chengkerong - Mata cekong
Terchenong - Termenong

Um. Sik pasti ngan ejaan bab besa la urang lamak ngan urang veteran ngeja c jadi ch. Sebenarnya nak, ada agik juaklah pekataan-pekataan lamak nok saya tauk dari ninek kawan saya tek. Pi malas nak naep pepanjang.

Ari dah kol sebelas lalu dah. Ngantok eh. Bah bah. Tido lok.

Friday, 4 September 2009

Word of the Day: Follow

Tok ialah sempu Follow Me. Kira sekufu juaklah ngan produk-produk pencuci kedak sabun Popinjay, sempu Vidal Sasoon, sawer krim Lux, pencuci muka Ginvera. Follow Me ialah antara jenama nok kira pemos era 90'an ria. Nang salu jak disor lam tibi. Dikit-dikit mesti jak ngeso iklan urang bermandik bersempu bercuci muka. Kali nama 'Follow Me' ya ada ong kali o. Yala urang mala ngekot meli. Wallahu a'lam. Eniwei, saya suka sempu Polo Mi tok masa kecik ria. Bagus ko. Yang penting, nya mesra-poket (sebab mur jak bah). Duit bagus k meli barang skolah anak ngan barang dapor, tol sik?


Tok ialah wijet Blog Follower. Kebanyakan blog ada ngengkah wijet tok. Wijet tok k kita ngeadd nama kita rah blog seseorang sebagai pengikut blog nya. Mun rasa nak kip ap tu det dengan apdet terbaru blog seseorang tek, klik jak ikon Follow ya. Salunya nak, mun blog ya ada rami pengekot, maka retinya pemos lah blog ya. Follower saya lapan urang jak koh. Adakah ya retinya blog saya tidak pemos? Otedah. Ehe. Tapi sukor jaklah ooo. Saya sik kesah juak bah ngan suma ya. Gikpun, sikkan lah alu merundum saham blog segal sikit polower nak (otedah, nya mujok ati dikmpun lok).


Tok ialah Sting. Bekas penyanyi kumpulan The Police jaman 80'an dolok. Sidak tok nang pemos dengan lagu "Every Breath You Take". Konoknya tek antara lagu paling romantika di amor jaman ya lah. Tapi saya rasa sik romentik lagu tok koh. Ngutik gik ada. Apa kenak? Bab bunyi liriknya kedak nunjok ongbujang ya tek nak ngintei/merati setiap kelakuan si ongdare. Kedak stalker eh. Nak ngipak, nak ngepong, nak ngekot si ongdare tek sia sinek. Eee. Ndak saya brani. Gik afdhal mun lagu tok dijadikan lagu tema dak pak polisi ngan pak detektip k dediket ngan dak pak saok jak, bab nang kereja sidak ngintip ongjaik nak.


Tok ialah ongkunin DiGi. Mun nangga sidak tok, mesti tringat ngan lagu "I Will Follow You". Nang sia sinek jak sidak ngirin urang nok pakei DiGi. Stalker kah sidak tok? Bodigad kah sidak tok? Imaginary friend kah sidak tok? Entahlah. Tapi sidak tok nang kiut (nok katon jaklah kiut, mun nok idup-idup ya ada ngutik & gelik kit rupa). Tapi apapun, pilihlah DiGi. DiGi bagus. Nang harus sidak Diji merik saya komisyen bab makei ruang blog saya untok molah prumusi.


Gamba dibah tok ialah gamba ompuan bertudong itam. Nya tok sik paham dengan istilah follow. Tegal nya sik pahamlah alu nya keseorangan lam opis (sila abaikan gamba urang tido lam gamba ya). Pa kenak keseorangan? Bab nya simok ngekot gengnya kuar jenjalan waktu lunch. Puas dipujok sidak, maseh juak bengkeng simok kuar. Konoknya tek nak nyiap kereja, katanyaaa. Tapi kereja sik juak sesiap, bab nya takut dudok sorang-sorang depan PC. Ujong-ujong tek, lekak Zohor alu bekum lam suro jak sambil maca majalah lamak sampei tiga empat kali ulang, main game sampei betri enpon nak abis, nyenep gamba rah luar bengunan sampei memory enpon penoh. Dahlah masa rehat lebeh daripada duak jam.


Dengan ini, arap-arap nektok nemiak tok udah paham ngan istilah follow lah. Boh bengkeng bila urang ngajak kuar sesama. Boh berlebeh-lebeh nak nyiap kereja masa lunch hour indah. Pekerja cemerlang, gemilang, terbilang gik sik cemya koh.