Tuesday, 4 August 2009

Teka-Teki Teka Tekuk

Kamek ada soklan ko. Hehe. Nak madah tok teka-teki-teka-tekuk-siapa-salah-aku-ketuk sik juak, bab nya lebeh kedak brain teaser.

So, dah redi? Okey. Here goes.

Bayangkan anda tengah pandu sebuah kereta. Masa tu hujan turun dengan lebat. Semasa memandu, tiba-tiba anda terlihat sebuah pondok kayu kecil di tepi jalan. Lalu anda berhentikan kereta anda. Setelah kereta diberhentikan, anda melihat ada tiga orang yang berteduh di pondok tersebut:


Orang yang pertama merupakan kawan baik anda dan beliau perlukan kereta kinek-kinek untuk ke lapangan terbang to catch an important flight (ada mesyuarat tergempar yang melibatkan hidup atau mati di negeri lain);
Orang yang kedua merupakan makcik anda yang perlukan kereta kinek-kinek untuk ke hospital (nak ngagak suaminya yang tengah nazak);
Orang yang ketiga merupakan ongdare/ongbujang/jodoh/soulmate yang paling anda suka/sayang/cinta/angau/gila bayang yang mungkin anda tidak akan jumpa lagi selepas itu (kira toklah can teraher).

And here's the deal. Anda hanya melalui jalan/kawasan tersebut sekali sahaja (no kuang-kuit plis) dan kereta anda hanya dapat memuatkan seorang pemandu dan seorang penumpang.

Jadi, apa yang kitak urang akan polah? Ekeke.

21 contengan:

Willie said...

Kawan boleh dicarik bila bila masa. Ku hantar makcik ku dulok. Hehehe

nak jejaka ya sik ku mauk. Sebab ku bukan gay. hahaha

erolnukman said...

hantar makcik sbb laki nya dah nazak..mun dah ninggal kompom sikpat jumpa gik..
yg jodoh ya tek,slagik nya lom mati gik apat jumpa..sblum brangkat ngantar makcik,mintak lok no tel..dudi bleh msg @ call..kekekke!
kwn bait?ermmm..camney oo??..haaa..padah ngan nya,sikboh pegi..perlu jak hal negara dirikmpun dolok..hahahaha

fatin dalia said...

ketiga2 ya mempunyai mksd nya pun...:p

Ms Tikot said...

Hantar makcik ya doloklah. Lakinya dah nazak ya. Klk x ada peluang agik nak jumpa.

Razak said...

Mun kamek lah mek suruh jak makcik mek ya tek drep keta mek ya & on da way antar kawan bait mek ya ke airport dolok pasya nya ke speta ngagak lakinya, mek tinggal ngan urang puan ya tek...kira tiga2 dpt di tulong...hihihi

AmirFX said...

suruh makcik ya mbak kawan ke airport kakya kmk sekpa tinggal ngn ongdara d sia.. pandey2 lah kmk mtk tulong kawan mek nak lain... So, betul sik jawapan kmk?

dukunlintah plk said...

haha.. sama jwpan ku ngan jwpan bang rajak..
tapi mun ekot jawapan ngenjen, ku suroh dak tiga2 ya nait.. pa tek ku drive lorry time ya so enough space 4 everybody..tapi makcik ngan bestpren tek dudok di blkg lorry lah.. nei lah gaya sik kempang ku mok nyuroh rangdara kacak dudok berujan2.. sexy ajak upa diriknya kelak mun basah berujan2.. kelak malar nanggar back mirror alu ekseden semua sik sampei ke destinasi.. lagipun nei lah gaya nak, berbudi pada yg berbodi bah.. wahaha..

SEN said...

jawapan amer juak yg paling stael..

bunga said...

jawapan kamek sama ngan razak! hahaha.. makcik mek dapat pegi speta, bestpren mek dapat pegi trabeling and kamek dapat ngenja! hahahaha... :p

Audio said...

Ermm...dalam kejadian camtok nak, kamek akan bediri seblah keta mek, sambil seblah tangan mek nyisey rambut.. mulut mek eksen bersiol.. pas ya mata mek kompom layap merati ongdara ya ehek. Ermm puas posing slamak sengah jam depan keta, mek terus masok lam keta dan terus memecut dengan bangga nya ehek. Kasut blah kerek mek sengaja mek tanggalkan dan ditinggal rah bas sten ya tek. Aaa kira crita sindirela la tek ehek..

[ LADYKiKi] said...

=)

harith said...

haha.. tauk kmk teka teki tok. btw, as salam & hello again ;)

Titil said...

Assalamualaikum. Hello back. Pakaba tek? :)

Syiok. Bahahahh. Lucu-lucu jak jawapan tak urang eh. Leput ati tetak *pisan kejap*

Soklan ya tek sekda la jawapan teru or pols. Terpulang ngan tak urang suma la gine. Nak ninggal bespren ngan ongdare/ongbujang rah pondok ajak ka (tedah bespren, dahlah sayang eh ninggal 'orang ya' gia jak), nak mintak nomo pon ka (cantekkk keke), nak guna tektik win-win situwesyen untuk suma ka (the most ideal solution lah rasanya o), nak ngembak lori ngangkut suma ka (tok nang ngenjen terusss ekeke), nak bersiser bersiol pan keta pasya tedah sidak bertiga puteh mata nangga kita alu mecut lari ka (pa reti molah giaa haha), mana-mana lah o.

Sekda yang kalah rah sitok. Suma menang (sile kolek hadiah anda di kaunter pertanyaan di Chois Supemol ye).

Sekian, makseh. Wassalam.

eMBuN_mALaM said...

adehhhhhh... alu kolek hadiah di kaunter supermall... yalah ku rindok glak...

tp psoalan nya...

apa sak keja bespren kmk tek nunggu d pondok pdhal nya tauk nya nak cepat... apa salah nya amik jk taxi dr umah... nakkah da sampei...

auntie i tek... apa sak keja nya d pondok ya... nakkah nya blh koling2 adik beradik i nok lain... anak nya ka... bapak i ka mintak tlg antar gi spetar...

org bujang ya... alu x d singor i... yerrrrr... sbb nya xda keta... ahahahaaaaaa... so soalnya... sapa yg patut ngenjar sapa...

SEN said...

jawapan yang serious dari kmk yg serious =|

adapun kmk akan mengutamakan famili kmk dolok iaitu makcik kmk ya tek..lagipun ya mungkin kali terakhir ngga suami nya ya tek..lagipun suami nya adalah sebahagian dari korga, so pegi sekali la ngga xkan la ngegeh2 g stay dgn orangdaghe ya tek nak..nok kawan ya tek, mst nya paham akan situasi berkenaan..maybe mungkin kali tok nya sikpat save the day..mun wujud sidak supermen, sepedar men, gaban, otoromen, ototmen dgn toyol best pun sidak sikpat menyelamatkan semua org yg dalam kesusahan.

yang keruh,ambil yang jernih,
yang burok jadikan sempadan,
gendang gendut tali kecapiiiiiii~~

fatin dalia said...

siyes na jwpn si ekSEN ya..berkerut2 jak dahi nya naip komen ya kotan siyes tek...

Titil said...

Asz Embun,
Toklah hujah kamek:

Bespren ngan makcik ya diam rah kampong dekat-dekat ngan pondok tek. Si bujang emsem berambeh rah rumah si bespren tek. Masa kejadian tok berlaku, si bespren ngan si ongbujang emsem ngantar makcik ya ke pondok (ya sebenarnya bas stesen usang) bab nak nunggu bas pegi ke spetar. Suma ong lam kampong ya nang sik berisik keta/tosikal/lori/basikal. Bas jak kenderaan yang sidak ada. Gikpun tek, adik-bradik kazen-mazen lain suma sekpat dihubungi. Apatek signal Selkom ngan Meksis sik bagus rah kampong ya (disuroh makei DiJi, sidak sikmok, patek simok dikepong ongkunin katanya). Dalam pada masa yang sama, bespren kitak ya tek sik sedar duhal flight nya ariya juak tek. Yala nya alu lepak-lepak leng-leng ngan ongbujang emsem rah pondok ya. Ongbujang emsem ya berkazen ngan bespren kitak. Si makcik ya tek, sebenarnya mak menakan anak buah petunggal ninek belah bapak kitak.

Gialah citanya tek.

P.S. Aie. Mek suka Coisupemol! Yala rindok ati menerapkan nama supemaket ya lam komen tek. Ehe.

Si Sen Noshi,
Yer. Anak buah mithali lah nya ya tek. Tapi, due date dah tamat ko. Sebarang maklumbalas/komen/pertanyaan tidak akan dilayan sama sekali.

Kak Fatin,
Yala tekk. Kotan siyes gilak tek eh. Pi lam siyes-siyes ya sempat juak ngenjennn. Yala bes gilak. Ekeke.

*wink wink* said...

adoh2...kmk lmbt duhal..jwpn mek smua dah di amik blogger2 lain..xpa,lak mek gi cois supemol kolek hadiah jak..hee!

SEN said...

dah 6 thn kmk sik pg coisupemol..

Titil said...

Fazy,
Sila jak kolek hadiah rah Coisupemol. Jangan lupak ngembak IC skali. Ehe.

Si Sen,
Olololotedah. Rugi eh sik gi Coisupemol. Nektok dah ada ais-sketing rink, panggong wayang, dan pablik swiming pul :|

eMBuN_mALaM said...

supermall supermall... eeeeeee... xda hadiah nk d kolek sitok...