Sunday, 9 August 2009

Sapa Kitak?

Dolok ada sigek entri lamak ditulis Wee, nya madah sik semestinya cara kita nulis blog tok menggambarkan kita yang sebenar. Menakah gia, Wee? Hm. Piker lok. Hm. Mena kali o.

Bagi kita nok hanya maca blog urang tapi sik penah berjumpa si penulis blog, secara otometik, kita akan molah kesimpulan tentang si penulis blog berdasarkan gaya penulisan ngan isi kandungan entri-entrinya. Sebab sekda rujukan selain daripada blog k kita nak menilai prangei/watak/rupa si penulis blog tek. Mun entri-entri si A ya tek jenaka, alulah kita miker nya nang lawak seranto-ranto mun idup-idup. Mun kita nangga si B ya huha-huha lam tenet, alu la kita miker nya koat-bersosel-mala-ngelayo-rah-pasar mun idup-idup. Mun tang kedak emo jak bila si C ya nulis lam blog, alu la dicop emo-mala-ngiris-tangan-k-pisok-Gilette mun idup-idup. Mun si D tek tang rampak jak berkaka masa nulis entri, alu la kita miker mesti nya tok ranggat mun idup-idup.

Tapi, sik semestinya gia nak (pandangan saya lah). What you read is not necessarily what you get.

Ntah-ntah eh, Kak Aerol nok jiwang-munga-munga-goleng-goleng ya, sebenarnya minah rock kapak mun idup-idup. Ntah-ntah Katie nok mesra alam ya, sebenarnya penyupan-tutup-muka-sipu-sipu mun idup-idup. Ntah-ntah Asz nok hepi-go-laki sentesa ya, sebenarnya emo-mala-nangis-run-run mun idup-idup. Ntah-ntah eh, Si Sen nok mala molah lawak ngenjen ya, sebenarnya siyes-muka-menjus-masam-pait mun idup-idup. Ntah-ntah Pak Ngenjen nok jenaka ya, sebenarnya ndak alah-alah ngerepak mun idup-idup (nang punnn). Ntah-ntah si Amir TingTongBell nok ngegeh ya, sebenarnya LAGIK ngegeh mun idup-idup.

Erk. Larikkk!

21 contengan:

dukunlintah plk said...
This comment has been removed by the author.
dukunlintah plk said...

hahahaha.. gasak jak takrang sia ekeke.. tapi si amir ya walau ndak pernah bejumpa idup2 tapi pak dukun nang tauk nya ngegeh idup2.. (hehe sori mir, ku ngujong si titil ajak tok).. mun titil dirik cemnei ndak kah owh?? hehe

eMBuN_mALaM said...

aihhhh... neda i emo uuu... backup dirik towk... sen mena emo... mala jk ngerepak ttg roti kaben yg xda d jual d kl bak kata pak dukun... waima dii melaka ka, johor ka... kl juak d sebut...

bunga said...

haha..ada benar yaa...penyupan juak kamek tok koh..tetak tutup mukaa..hahaha... :">

bila mok g swee kang tokk??

AmirFX said...

ahahaa.... leput mek maca... kenak kmk juak d chop ngegeh kedak ya gilak.. haha.. yahhh... Pak Dukun ya boh dgr gilak... Kmk secara live adalah manusia biasa2 jak.. Sderhana ngn bersupan-santun...

SEN said...

hahaha..very nice entry..kmk nang selalu juak la terpikey kdak ya..best juak lah owh..menjadi suatu misteri..lagik best mun akhirnya dapat mengetahui hakikat sebnar last2 ya, mok ngga prediction kita adalah sama atau sik..

hahaha sik sabar kmk mok trn kch mok nangga muka semua org sekok2 tok heheh..

Razak said...

pa mek nak madah sitok owh...

nkali ktk ada masuk blog kmk p sik pernah ninggal kesan...mungkin tek ktk takut nak komen...blog mek berat dgn tazkirah jak...maybe dik mek nang kedak ya...seyes

Ms Tikot said...

Yer... benar kta ktk...tapi kadang2apa yg ditulis dlm blog tok luahan hati sesorg & blh menunjukkan ciri2si blogger ya. Hehehe.

Titil said...

Tarabas,
Penah baca komik Shin Chan? Saya tok ibarat komik ya lah. Ngereco ada, lucu ada, sedeh ada, ngegeh ada, pasya brangan sik abis-abis. Suma ada lahh. Keke.

Asz Embun,
Hmphh. Si Sen ya boh gikk, nang induk dan palak segala emo ngan omo. Sik nemu ruti keben pun alu nak skres tangan k pisok (arum bulak lah). Wehweh.

Katie Peri,
Juh juhh. Makan Spesel rah Swee Kang! Mek nak ngorder Spesel besar! Kak Aerol encia! Keke.

Amir Panda,
Kotan sopan-santun gilak tek, jangan juak sampei dudok bersimpoh tas lantei indah. Eran juak ong nangga tebaduk gilak rupa klak. Hehek.

Si Sen,
Makseh. Sik cukup puji-puji jak, turun Kuching klak, wajib hukumnya encia mek urang suma makan rah otel. Kehkeh.

Razak,
Ada kamek ngabas blog kitak ko :). Cuma mun blog penuh dengan tazkirah, kamek lebeh suka jadi penerima input daripada pemberi output :). Sori mun kamek sik ninggal komen ka apa, tapi len kali mek akan komen sepatah duak kata lah! Hehe.

Kak Tika,
Aok, selalunya blog tok untuk luahan ati. Mun macam blog kamek, lebeh kepada kes ngereco. Hehe.

winwin said...

lawak eh! haha.. kmk ada sorg geng, nya dlm blog nang cerobeh jak mulut.. pi mun idup2 nya pemalu koh. nang mena2 pemalu, bkn eksen2. yala kmk itok lekak baca entri tok. mek rs mesti ktk tok jenis pemalu mun idup2. hehe.. yoh, pjg adajak komen. hehe. sori..
p/s bes blog ktk aiyih :)

Titil said...

Winwin,
Aie. Mintak maap indah komen panjang. Hehe. Sekpa, sekpa. Len kali ngabas agik ah.
P.S. Makseh :)

Kelebar Malam said...

ju dgn ktk..sik semestinya cara penulisan mencerminkan sapa urg ya.. contoh paling dekat ialah kmk pun cos byk perkara yg kmk rahsiakan spt identiti sebenar kita.. tp mungkin dpt juak dipakei jika berhadapa dgn urg ya face-to-face mcm dak cikgu sekolah yg ngajar nembiaknya, mungkin cara penulisan muridnya dpt mencerminkan diri daknya and dpt nulong dak cikgu ngesan murid yg nulis or nyonteng sekolah...heee...

Audio said...

Hmmm... Mena kata Wee si gigi cantek ya ehek. biasanya blogger2 tok nulis bukan berdasarkan pada perangei sidak,.. tetapi berdasarkan pada brapa besar saiz palaktut, aa brapa panjang geruk sidak, atau brapa lebat bulu kaki laa....

mat said...

ada juak dak blogger tok menulis kerna saja nak suka2 dlm erti kata lain ngegeh2 dan ada juak yg nulis blog kerna ntah-ntah apa jak ka

SEN said...

ada juak suka menceritakan kehidupan yg aneh seperti percobaan menghijack tosikal seorang pakcik...............

AmirFX said...

Penah baca komik Shin Chan? Saya tok ibarat komik ya lah <<--- Ngutik ehhh... *alu makan d swee kang cepat2*

Titil said...

Kelebar the Mystery Man,
Mena ya, naklah dak nemiak sekpat nak nipu cekgu. Bab cekgu nang dah paham mena cara sidak nulis.

Pezal Pakput,
Ndak alah-alah ngenjen. Mok sentesa beresi rumput rah rumah kitak o. Patek salu dienjen.

Mat,
Seperti kamek lah. Ngegeh-ngegeh jak nulis lam blog. Ntah pa-pa jak (ehh ya nama blog kitak o!)

Si Sen,
Gambong!

Amir Panda,
Ngegeh!

fatin dalia said...

hehehe..uhuk222...saya hanya mampu tersenyum...hikssss..pa ndak reti,,
yahh...kmk rock kapak indah..weekssss

fatin dalia said...

kmk mok jwb komen WinWin..yerr..on behalf atil loba...heheh..nang jak bena nya pendiam,penyupan,pemalu,penyapu suma ya... sik ku medoooo...yeerrrr... apa reti medo owh???<---kmk slalu nangga ktk org mkey word tok dlm blog... yerrr..pa ndak reti..

AmirFX said...

kepada FatinDelia,
Kmk wakil kepada Scha Atil... Medo ya maksudnya org yg bercakap ya tek menyatakan perkara tersebut dengan kebenaran... Buleh juak dpakei bila nak madah benda ya tek nang benar2 berlaku..

3iKnarF said...

Kak Pah tok in real life ney da pemalu.. camne nya nulis belog, camya la nya idup- idup.. haha..

ngegeh ya boh dipdh agik.. haha..

boh manas deng..