Sunday, 2 August 2009

Kawan Oh Kawan

Kamek ingat gik kawan kamek yang pertama masa dejah satu. Wilson namanya. Mek duak dudok bersendik lam kelas. Jadi secara otometik, kamek duak terus jadi bespren lah. Tapi hakikatnya, prenship mek duak lebih seperti hubungan simbiosis mutualisme. Dalam erti lain, kedak "I help you, you help me" lah. Kamek salunya merik nya minjam dak alat tulis, dan nya akan nulong kamek bila ada nemiak lain buli kamek. Kedak laki bini ada juak mek duak ko. Ekeke.

Bila dah masok skolah menengah, secara umumnya, hubungan kamek dengan kawan-kawan kamek boleh diinterpretasi melalui diagram Venn. Setiap geng tek mesti ada persamaan (ada intersection) dengan kengkawan lain, bok dapat dijadikan geng. Mun sik, nang sik bergeng lah mek urang (mutually exclusive). Ne ndak lah dak nemiak skolah idup berpuak-puak lam skolah o. Gago nak milih sama palak/status/lebel IQ/fofuler/etc. Sik pandei nak idup secara majmuk dalam satu ekosistem. Heih.

Yer. Ngerepak indah kejap.

Anyways. Tapi nak, bila dah masok umo 20an, kamek mula nukar approach kamek bila nak berkawan. Sekpat nak makei cara kedak masa kecik/sekolah menengah gik. Dah obsolete dah cara gia. Kamek ngakuk kamek tok ada 'sedikit' penyupan (introbet?). Tapi tek, kamek cuba juak bond ngan urang-urang nok dijumpa, waima sidak suma berlainan prangei/pikiran/kepercayaan/kesukaan/wateberlah. Macam kamek ngan tiga urang bespren kamek nak, kamek berempat nang berlainan terus. Opozit antara satu sama lain. Dahlah sorang umo 24, sorang umo 27, sorang gik umo 29. Tapi samhau, dapat juak mek urang get elong beri-beri well. Contohnya nak, unsur-unsur kimia semuanya mempunyai lain-lain properties/isotopes/mass numbers, tapi dapat juak bond walopun ada elemen-elemen ya sik stabil. Apapun nak, nang gia juaklah spatutnya prinsip berkawan lam idup tok. Jangan memilih gilak. Kita gago nak bercarik urang nok perfek, tapi adakah kita mpun tok perfek?

Yer. Agik juak ngerepak. Ekeke.

Alhamdulillah lah, selain daripada jumpa kawan-kawan baru kedak Jee, Fairuz, Jijah, Teel, Raff, Mary, etc., kamek ada jumpa geng yang dikira rapeh kedak Kak Aerol, Katie, Asz, etc. Adoheh. Klaka hal kawan-kawan tok alu rindu kamek ngan geng-geng kamek eh. Siyesli. Lamak dah sik poret-poret, tetak-tetak, meses-meses, YM-YM ngan dak geng. Alahai.


Should auld acquaintance be forgot, and never brought to mind?
Should auld acquaintance be forgot, and auld lang syne?
Robert Burns (1759–1796), Scottish Poet

Happy Friendship Day
2nd August 2009

14 contengan:

Audio said...

Slamat berkawan ehek. Kitak til hoh, tiap gamba kitak eh.. mesti muka kitak lain2 hoh. Eran mek koh. Nang pandei kitak ngato muka kitak rupa lain2 hoh ehek aa ajar mek lok XD

SEN said...

different imperfect element when match to together sometimes will bond perfectly, as long they tolerate with each other. diversity among friend is also vital, so that our thinking will more open.
~heinsen~

SEN said...

akhir kata, Happy Friendship Day! Gayu Guru Gerai Nyamai.

*psssstzz! pssssstzz!

Razak said...

Best juak dpt berjumpa ngan kawan-kawan lamak owh...rindu juak ngan sidak sama2 mengutip ilmu dolok di California <--mcm ngesaw jak kamek tok, p kinek tok semua dah ngembak luang masing2...nway Happy Friendship Day

3iKnarF said...

bangga jak i gmbr i ada di sia.. hahaha.. ng kurus jak dirik dlm gmbr ya.. n mona dgn rmbt menggerbang.. haha..

Happy Friendship Day, friend!

bunga said...

aaa! mena kata kitak aiee..dolok taem gik kecik, mun dudok bersendik alu bestprennnnn lah tekk..hahaha..gai!

nway, HAPPY FRIENDSHIP DAY TO U TOO! :)

AmirFX said...

kamekk lok marek sekda makna nak jadi besfren inda mun duduk sebelah-nyebelah.. Semua nak dalam kelas kmk dolok nang jadi geng.. Sidaknya main olo kmk join, sidaknya escape skolah kmk join, sidaknya nangga laser disc kmk join.. Arum bulak semua lah dpolah bersama... Sekda pilih kaseh... Nway, hepi pren-chip day...

harith said...

ktk nok k tudung ya ka? sweet ;)

Titil said...

Pezal,
Senang jak. Tutok asam payak. Pasya sapukan rah muka. Amalkan tiga kali seminggu. Ekeke.

Ahli Palsapah,
Yerdeh. The Tibet Poet bermadah kata pujangga pilosopi *stending obesyen*

Lagi-lagi Si Sen,
Aoklah. Gayu Guru Gerai Nyamai Lantang Senang Nguan Menua.

Razak,
Sayang juak mun dah sik berkontek agik ngan geng lamak. Tapi sekdahal, salkan memori ya maseh lam ingatan o.

Prengki,
Haha. Lucu na kita masa ria o. Ingat gik sik pose muka anak rusak atas meja? Hehe.

Katie Peri,
Yala tek. Gialah cara nemiak kecik berkawan. Nok paling salu dinangga yalah jadi bespren.

Amir,
Yoh. Kedak YB juak kitak o. Suma digeng. Ehe. Kamek dolok-dolok termasok dalam geng nok biase-biase jer. Dahlah kamek ria sik pandei nak berkawan bersosel pa indah. Nang introbet lahh.

Harith,
Makseh. Kali berkat salu makan gula kali o :|

erolnukman said...

Perhh!! Ayat2 ktk ya..Best!
ktk tok pmbaca karya Andrea Hirata ka?

Kelebar Malam said...

kamek pun teringat dgn kawan2 lamak. ada yg selalu dijumpa dan ada yg jarang dijumpa tp ada juak yg lost kontek sampei nektok. Ingin juak nok bertemu dgn daknya semua..."those were the days my friend...we thought it never end...we sing and dance forever in the day............"

mat said...

perhhh!!
dudok bersendik2 lalu dianggap bf/gf...tang lucu jak bunyi, tapi dah zaman miak kecik nang berperasaan macam ya lah...hahahah..

fatin dalia said...

mena ndak introvert ktk ya...bkn ariya ktk extrovert kah ngan kmk...yerrrrr... rinduuuuuu..yerrr.....

Titil said...

Cekgu Erol,
Makseh. Andrea Hirata? Sik kenal ko. Pi kamek bok jak Wikipedia nya tek. Ingin juak nak maca Laskar Pelangi ya.

Kelebar Malam,
Part paling bes ya lah bila kenang balit nostalgia lamak masa skolah :)

Mat,
Aok, nang tuija nemiak jaman ria o. Ehe. Pi nemiak nektok tuija agikkk.

Fatin,
Bukan, ariya bukan ekstrobet namanya. Ariya namanya ngegehvert. Ekeke.