Friday, 14 August 2009

Bila Anda Rasa Gembira Tepuk Tangan

Ada urang, bila nangga katon Doremon, akan rasa hepi.
"Lawak ada jak sora si Sinyu ya o. Haha,"
katanya.

Ada urang, bila bersoping berborong berangkut barang, akan rasa hepi.
"Soping merupakan terapi terbaik,"
katanya. Aok, tapi terapi paling mahal juak.

Ada urang, bila lelah bekereja tep-tep ari encarik rejeki, tetap rasa hepi.
"Sak dapat meli barang skolah k anak ngan meli omo k bini bersesah,"
katanya. Bapa dan suami yang cemerlang, gemilang, terbilang.

Ada urang, bila bangun pagi, akan rasa hepi.
"Alhamdulillah. Sukor masih idup,"
katanya. Alhamdulillah.

Ada urang, bila ngebek kueh alu ngambik gamba kueh k diaplod lam blog, akan rasa hepi.
"Dapat makan-makan sambil ngeso-ngeso ngan
urang lain sak sidak rasa ponek," katanya.

Ada urang, bila gi klabing (neda urang nyebut disko gik jaman tok), akan rasa hepi.
"Minum sampei palau baruklah kewwwlll,"
rasanya tek. Nakpanama gitok...gai sungguh.

Ada urang, bila dalam mode ai-lerp-yu-poreber-eber, akan rasa hepi.
"Jiwang munga-munga chenta koat bergoleng-goleng. Hihihi,"
bisitnya malu-malu.

Ada urang, bila gago bekereja rah upis, akan rasa hepi.
"Sak minda ngan badan cerdas dan cergas,"
katanya dengan penoh semangat waja. Kereja, kereja juak...tapi mok berpada-pada juak k.

Ada urang, bila dipromot bos alu dapat bonos tiga bulan, akan rasa hepi.
"Dapat meli keta k ngantar adik skolah ngan mbak makbapak raon-raon rah pasar,"
katanya. Gia urang, sejok perut mak.

Ada urang, bila nangga pusak rah jeraya/rumah urang lain, akan rasa hepi.
"Sekda nginang pusak tapi nangga dari jaoh pun cukuplah,"
katanya. Ololotedah nemiak tok sekpat nginang pusak bab maknya sik nyuroh. Jaik ati eh.

Ada urang, bila dikaco pewit wewit keceng mata oleh onglaki/rempuan rah Elektra House, akan rasa hepi.
"Retinya kamek tok kachak lahh,"
rasanya tekk. Aoklah, kachak lah kitak ya. Hahah.

Ada urang, bila nulong ngibei pak aji/mak aji/nyonya/apek/amma/appa/apai/indai tua melintas jeraya, akan rasa hepi.
"Helping others is the key to happiness,"
katanya. Mena ya, mena ya *nganggok palak*

Ada urang ya, urang ya, urang ya ngan urang ya, bila tauk kawan sidak salah nait tosikal, alu laaa rasa hepi sik tentu iger.
"Muehkehkeh! Buahahaa! Hokhokhok!"
tetak sidak berempat tekk. Awak gambong.

Mun kitak urang tek, apa nok nyebab tak urang rasa hepi? Mun saya, saya akan rasa hepi bila ada masa pree kedak nektok k nulis entri baru. Ehe.

Tapi siyesli lah...saya akan rasa hepi bila
*some text missing* ;)

18 contengan:

Razak said...

Kamek tek, bila kitak komen dalam blog kamek, mek akan rasa hepi.

Suka ada urang sarawak mok maca pa mek tulis dan komen

eMBuN_mALaM said...

bahaya juak org nama Razak ya Til... jeng jeng jeng... kmk akan rasa happy bila org sekitar kmk happy... nangga mak bapak kmk tetak2, kmk happy... nangga kawan2 kmk happy kmk happy... mun dpt klakar ngn ex kmk pun kmk happy... yalah... sapalah xhappy wpun ex... kmk rindu nya tp kmk xmok turn back... *sedih dah towk...*

fatin dalia said...

tp siyesly la..sy akan rasa hepi bila org tersayang hepi dgn kehepian sy.. chewahhh...

* word veri kmk: augessit! a.k.a besit telinga! :p

Razak said...

bahaya ka til?-> seperti kat embun malam...

maybe salah cara mek tulis...maaf

Titil said...

Razak,
Ooo duhal kebanyakan nok ngomen rah blog kitak ya bukan ongSrawak? Ooo.

Asz Embun,
Persekitaran yang hepi nang efek mood kita juak o. Mun persekitaran ya ngegeh, ngegeh juaklah mood kita. Yala mek sik bani dekat gilak ngan Pak Ngenjen ya. Ekeke.

Kak Patin,
Elele. Ecece.
P.S. Nak besit tinga kamek kahh?

Razak lagik,
Hahaha. Siklah Razak... Asz ya guro jak. Gikpun, semua urang nang suka bah bila ada urang sudi ngomen blog sidak. Tol sik? Hehe.

mat said...

kmk akan rasa happy bila org paling kmk sayangi happy...

saya suka tgk org lain happy semua...

SEN said...

kmk hepi bila org lain hepi :D

SEN said...

tedah ktk owh..klak kmk merik pusak, tp ktk mok inang secara bertapok la heheh..

nok suka nulong org melintas jalan ya kmk lah ya owh heheh..

zarif said...

best baca entri blog tok :) jenaka juak ktk owh. hehe..

AmirFX said...

pursuit of happiness.. ya jak tajuk cerita yang kmk dapat pikir time tuk.. gembira adalah word yang susah juak nak d explain.. adohh.. cair utak kmk dah.. haha...

erolnukman said...

kmk akan rasa hepi bila kmk hepi..kekekeke..

eh,da some text missing indah...

Titil said...

Mat & Si Sen,
Kamek pun suka nangga urang hepi :D

Si Sen lagik,
Aoklahh. Emelkan jak pusak ya, klak kamek nangga lam keretas diprint pun cukuplahh. Keke.

Zarif,
Makseh, sila datang lagik!

Amir Kipas,
Kamek pun suka hepines :D

Cekgu Erol,
Kamek hepi bila kamek hepi nangga kamek hepi masa kamek hepi :D

lin said...

tilll!!!! ya Rabbi.. lmk xjumpa owhhh! pakaba tek?heheh.

lin said...

erk. terpaksa kmk delete komen tadik tek..org speku klak eh. hehe. ktk masih pakey id yahoo szaqmar kah? nak add.. lmk dah sik apdet idup masin2 owh.

azai said...

best entri happy tok!
kamek paling happy bila kamek ngucap terima kasih pada sesiapa yang sudi membantu/melayan kamek. mun kamek sik sempat ucap makaseh, maka sik happylah kamek... {nang pelik! hehe}
dan semestinyalah kamek hepi mun nangga orang lain happy! =)

Titil said...

Lin,
Cam besa jak kamek tok. Hehe. Okey, add jak.

Azai,
Makseh. Aie. Nang pelik. Hahah. Pi sekdahal lah, salkan kitak mpun hepi. Tol sik?
P.S. Iboh ngilang dirik agik pastok!

Big Momma said...

hepi...hepi...baca entry mu itu!

bunga said...

kamek akan rasa heppy mun dapat tdo dengan aman. mun dapat nangga muka yang terchenta..yer yerr..watdegaii! hahaha.