Wednesday, 1 July 2009

Penah Kenak Karan Sik?

Tok ialah Jordin Sparks. Nya ria menang American Idol. Sik tauklah musim nok ke berapa. Jarang juak nangga tibi gilak masa ya. Puteh jak gigi Jordin lam gamba tok oh. Kedak dicok ngan cok kasut skolah.


Tok ialah kasut ala-ala kasut sekolah jenama Sparx nok salu dipakei nemiak skolah jaman mensia. Puro jak puteh kasut ya bila dicok k kapor masa ujong minggu. Naklah bertekah tapeh skolah ngan cok puteh tek. Lelah gik kita nepok-nepok kibar-kibar tapeh k ngilang debu cok kasut ya.


Tok ialah sparkplug. Nok ada lam setiap enjen keta. Dolok-dolok nak, masa kamek urang berisik keta rempes model lamak, sparkplug tok lah nok penyebab utama keta mek urang susah nak idup. Naklah salu datang skolah lambat. Alu ilang semangat nak turun skolah (rasa bersemangat tegal rasa dirik bes bila kasut puteh berseri).


Tok ialah ertis laki bini, Que Haidar ngan Linda. Baju sidak duak lam gamba tok spak ada jak. Sama-sama itam. Salunya raya, nang spak jak dak femli makei baju. Mun sorang makei oren, alu nok lain-lain makei oren juak. Kedak masok team lombak prauk jak oh.


Tok ialah duak orang kapel tengah ngedet. Mun nangga gamba tok, nang kira obies juaklah sidak duak tok suka sama suka. Sparks fly between them. Ada mutual etreksyen lah kiranya oh.


Selalunya bila kita suka ngan seseorang, kita akan merasakan Karan. Mesti kitak urang piker apa benda la Karan ya oh. Karan nok lam rancangan Koffee with Karan ka? Bukan. Karan letrik ka? Bukan, tapi beh kurang juaklah. Karan tok sesuatu yang kita suma akan rasa bila dah gila bayang, suk, angau, cintancintun ngan seseorang. Rasa kedak ada karan jak bila kitak duak berjumpa. Electrifying, kata omputeh tek. Karan (ataupun istilah omputehnya, The Sparks) sekda definasi ka apa, tapi kitak urang akan tauklah bila merasa Karan tek. Pasya juak, kitak urang akan dapat nangga simptom-simptom urang nok tengah merasakan Karan. Okey. Tok contoh-contoh simptom secara umumlah oh.


1. Bila kita suk ngan seseorang, kita akan eksen-eksen jadi cool, pasya over-analyze tentang suma benda bila berjumpa. As if, suma benda sik kenak. Ada-ada jak yang nak dicek. Kedak, "Ish, baju baru dipakei aku k ngedet tok sik obvies gilakkah kedak bau kedei?", pasya alu sprey minyak wangi banyak-banyak k ngilang bau kedei. Senario keduak gik bila kita prasan kedirik, "Rangkak gilakkah rupa aku makan tok?", pasya alu kontrol bila makan. Selooo jak makan. Bagei ngitong nasik lam tapak ataupun nyukat panjang mi goreng.


2. Suma kelemahan ngan kekurangan urang ya bertukar jadi kelebihannya. Contohnya tek, mun nya meludah tengah-tengah jeraya, kita rasa nya macho/hebat. Mun rambutnya tek bertakak-takak, unsa-anser, berminyak-minyak jak, kita rasa rambutnya patut jadi Hairstyle Of The Year. Munnya pandei nak biadap ngan urang, kita pandei miker nya hanya nak 'membimbing' urang diaro nya tek (ha, tok nok sik bagus tokk). Mun nya kaka ngan makbapak kita kedak tok, "Pakaba tek, Pok?" ataupun "Mupok lok, Ngek", kita rasa nya cool (mok kenak tulah kah??). Tegal toklah urang madah, cinta itu buta. Nok sik bagus, jadi bagus.


3. Bila lekak kuar ngedet atau lekak bertepon atau lekak berbalas meses henpon, mesti senyuuuummmm jak sampei krem serakak ngan selauk pipi. Salunya taem angau kedak tok, bila urang nak nganok kita pa indah, nang sik telus eh. Lamak tok menjus jak muka bila makbapak nyuroh nutup pagar rumah, tapi bila kenak Karan, mun makbapak nyuroh angkat pasu bunga ka, ngator atap rumah ka, sumanya kita polah dengan senyuman (tok jangan diekot juak, kedak sik ikhlas jak nulong makbapak).


4. Insted of kita madah, "Hm, okey la juak" atau "Hm, boleh la", bila geng kita nanyak pasal ngedet kita tek, kita akan mulakan ayat kita dengan "Weeeellll....." sambil SENYUM LEBAR. Pasya bila bersusei ngan kawan tek, abis rambut digolong-golong rah tangan, rumbei kain tudong digigit-gigit sampei ancor, keretas tisu dibisak alus-alus, bantal dipulas-pulas sampei rusak.


5. Bila kita replay & rewind taem ngedet lam utak tek, mesti kita mala piker, "Adohhh, I should/should not have said/done that!". Pasya oberlod palak kita mpun tentang apa yang dah berlalu & susei ngan kawan tentang suma ya, sampei angol biol urang oleh kita. Sampei ingga urang ngan kita. Gine rasa kita bila mukak tibi, tapi cita nok disor mala diulang-ulang. Geram ngan ingga nak? Gia lah rasa kawan kita.


P.S. Toklah antara tanda-tanda bila kita kenak Karan. Sebenarnya ada banyak giklah. Pi malas nak piker gik.
P.P.S. For the record, all these signs/simptoms hanyalah rekaan semata-mata & diilhamkan daripada seseorang. Sekda kenak-mengenak ngan kamek mpun. Ehe.
P.P.P.S. Siyesli.

16 contengan:

Khairul Antasha said...

Hehe..sengih2 jak mek maca entry kali tok..(kmk kenak karan juak tok til..giney tok??)

Khairul Antasha said...

hehe..kmk nak komen agik..yerrrr...mcm ya lah ktk ariya time si "ngutik" ya melimpas nak??yerrrr..kenak karan..serba sik kenak jak jadi..hahahahaha

AmirFX said...

ahaha... Ktk dah kenak karan lah tuk... Sekda kaitan ngn ktk ka cita tuk?? Hehe... Seyesly kmk senyum sorang dirik maca entry tuk.... heheheeee....

Willie said...

Hahahah best nar juak intro kitak eh,...

Si Penconteng said...

Kak Aerol,
Eee. Eran jak urang nangga kitak senyum kedirik. Eee.

Kak Aerol agik,
Pergh. Bila masa jak mek jadi serba sik kenak? Mek nang ilek-ilek jak.

Amir,
Haha. Siklah. No sirree. Entri tok ialah hasil kajian daripada kawan mek nok tengah siyesli angau. Ehe.

Will,
Thanks but the credits are not all mine :)

Kelebar Malam said...

pernah mek knk spark...waktu gik kecik marek main suis lampu raya... eeee....gelik rasa bila ngenang kes ya....

Ms Tikot said...

Haha... karan pun cerita. Karan... oh karan...

erolnukman said...

hehe..
benar oi..mula2 bcan ngan bini kmk dolok nang bspark jak2..
masa tok pun masih juak...tp spark stail lain..kekeke!!!

Razak said...

Suka juak ngan cita2 ktk d sitok walaupun mek xkenal ktk, lucu bahasa kita tok bila nya lam bentuk writing

DrSam said...

hati-hati dengan minah karan :)

[h]einsen said...

bzzz..

kmk pnh knak karan time masang soket heheh

amirfx tersenyum sorg dirik maca sbb nya tgh mengalami nya heheh..

erolnukman said...

eh,gambar ktk ya,,bukan gambar kat kopor amoi ya ka?hehehe...nenek kmk slalu nyuruh kmk cabut uban nya k kopor tok dolok..hehehe

Si Penconteng said...

Kelebar Malam,
Eee. Gelik nyawa mek hal kenak spark tok.

Kak Tika,
The whole Karan and nothing but the Karan.

Erol,
Iyeryer. Ecece. Ehe.

Razak,
Oh, makseh. Bahsa Srawak nang bes dipakei. Feel koat gik bah. Salu-salu la nyengok sitok k.

Doc,
Haha. Minah Karan. Lama dah tak dengar panggilan tu.

Sen,
Aok, mena-mena. Mun urang tersenyum baca entri tok, nang tengah mengalami spark la ya oh.

Erol,
Aok, pupor Amoi la ya. Ehe. Mek ria masa kecik salu juak makei pupor tok. Salunya meli rah Teck Kong nun. Ehe. Lucu.

AmirFX said...

aihhhh... Sekda kaitan ehhh aku senyum sorang dirik kenak karan.. hahaha...

p.s. suka kmk nak komen byk2 tuk. best bah... ahahaaa...

WhiteTulip said...

kamek senyum senyum alu mejin muka orang nun ngeso olahh..hahahaha..

Si Penconteng said...

Amir,
Yer. Simok ngakuk nya eh. Ehe. Bah, aok sela jak ngomen-romen blog kamek tuk.

Katie Peri,
Yer. Senyum juak nya tekk. Ehe.