Wednesday, 22 July 2009

Mena Kata Cicak

Bos: Pok, marek I blablabla ko.
Pok: Aie. Mena ka kata you tok, Bos?
Bos: Aok, I nang blablabla.
Pok: Hm. Yaka?
*cet cet cettt*
Bos: Ha, mena ta cicak ya!
Pok: (dalam nada yang kagum) Ooo. Waiseh.

Mun ada cicak inteprem, mesti urang Srawak madah mena kata cicak. Bagei lah tek nang besar pengaruh si cicak, sampeikan tek nok disebut kita ya sik kira betol ka sik, tapi mun cicak berbunyi, terus declare nok diklaka kita ya mena. Salunya taem cicak ter-cetcetcet jak, urang (espeseli ongtua) laju jak nyebut mena kata cicak, sak tek ada pengesahan yang cita diklaka sidak ya nang true and valid. Sak urang sik nganok nya ngenjen atopun ngakon jak bila bercerita. Saya jarang mena makei frasa tok, tapi mun ada pun, sekadar suka-suka jak. Hanya k mengacakkan agik cita taem bersusei lah. Sak dramatik gik bunyi. Ehe.

Ntahlah pahal urang sik madah mena kata pusak, mena kata asuk atopun mena kata tikus bila sidak haiwan tok molah bunyi o? Hm. Kali nak...si cicak tok satu-satunya minatang nok penauk kali o. Cet cet cettt. Yah, mena ta cicak!

Mun mena si cicak ya penauk, kenaklah sik makei serbis cicak masa sesi perbicaraan lam mahkamah o? Toing toing. Ehe.

16 contengan:

[h]einsen said...

kaktok kmk akan engkah widget cicak rah blog kamek supaya org tauk kmk sik ngenjen dlm blog..
akhir kata, chhk chhk chhk chhk!

AmirFX said...

kenak cicak sik berbunyi time kita kakar bena.. mok juak time nak ngenjen o ngakon... Mestinya dolok marek kelahiran seorang conman.... cicak2... citt citt citt..

f.loren said...

nginang cicak men lok!

Razak said...

Kmk sik suka dgn cicak sebab nya binatang yg sunat dibunuh, antara sebabnya masa Nabi kita s.a.w bertapok dari musuh, cicak toklah berbunyi seolah-olah mok madah nabi ada dlm gua ya...

Ms Tikot said...

Cdak cicak tok mesti dengar manusia kelakar, bila nya x paham, cdak berdiskas sama dirik & mun x setuju cdak berbunyi cet..cet...cet... ya tandanya benarlah kata cicak. hehehe.

Titil said...

Sen,
Mek rasa cicak ya sikkan berbunyi bila kitak ngenjen lam blog kitak ko. Ehe.

Amir,
Hehe. Suma ya kebetulan jak bila cicak berbunyi masa kita tengah klaka.

Farah Kuku Rona-roni,
Kenak? Kitak minat Apek kah? Auww.

Razak,
Aok, ada mek nengar cita ya. Yalah masa kecik ria dak tunggal-menunggal kamek suk lastik cicak rah siling beranda rumah. Ehe.

Kak Tika,
Kali koat berporet cicak tok o. Yalah sidak salu bergelumuk rami-rami ya. Ehe.

mat said...

ada juak kuar entry cicak yang penyebok tok...hehehehe...

kmk pun heran bin ajaib, kenak kah pabila cicak mengada-ngada, mesti apa yg dicakap semua ya betul walhal ada yg salahnya???

cgek gik, mun dah cicak ya banyak2 di rumah binatang tok merupakan penyampah dan pengotor rumah jak, adakah patut pabila cicak ~chkk chkk chkk~ kita mengiyakan semua benda?? dah ya, begolah madah kotor cya ctok..

"Mun mena si cicak ya penauk, kenaklah sik makei serbis cicak masa sesi perbicaraan lam mahkamah o? Toing toing. Ehe."

mok tauk kenak cicak sik dipakey dlm mahkamah???? kmk pun sik tauk...hehehe

bunga said...

haha..mena juak eyhh..mun dah cicak lam mahkamah,sapa lah mok jadiu lawyer peguam pa sumaa...dah jak kinek tok susah mok carik keja..huhu..*emo indahh* hahahhaa..

Titil said...

Mat,
Aok, nang pengesaq ati dak cicak tok. Lekak kita lelah nyuci keta ngan nyapu beranda rumah pa indah, mesti sidak ada ninggal bahan sisa toksik. Hiihhhh.

Katie,
Sekpa...nok susah encarik keja ya dapat molah bisnes nginang cicak :|

tukang ngenjen said...

kmk masa kecik suka dera cicak, munoh cicak. geram nangga cicak. mun nemu cicak man pun kmk pesit sampei mati ngek ngek ngeh

Titil said...

Nang kejam ngan sadis kitak, Pak Ngenjen o. Aaa. Makseh datang ke blog kamek!

Kelebar Malam said...

kah..kah..kah..ngerepak nampaknyer cik kita tok...kmk pun pernah terfikir juak, macam lah menatang lain sik ada...heeeee......

SEN said...

mun cicak ya itoq, nya akan berak..x pun mutus ekok nya jak..

Felicia F. Ramzi said...

hahahaa... adoh ehh.. nek tok alu berbunyi juak cicak di umah..menar kata nya eh!

khairul onggon said...

Titil.. hehehehe.. pakatan pembangkang owh.. grrrr... kmk pesit ktk mcm cicak baruk tauk! hehe..

Titil said...

Kelebar Malam,
Aok, lamak dah sik ngerepak, yala rasa nak nak ngerepak lam entri kali tok. Yer. Pa retikah.

Si Sen,
Aok! Eee. Bencik bila nya mutus ekor ya. Naklah banyak semut datang!

Fels,
Hahahh. Yer. Tauk juak cicak tek kitak maca entri tok.

Bang Onggon,
Aie. Apa salah saya? Bila masa jak masok pakatan pembangkang? Salah berita awak dengar ya. Keke.