Wednesday, 15 July 2009

Bes Na Ada Kampong


Bes eh diam di kampong. Espeseli mun sosana kampong ya nyaman. Udara beresi ngan sejok. Angin sepoi-sepoi bahasa niup muka kita, ngibar rambut ngan tudong. Pasya tek ada sawah padi yang sedang menguning. Ada kebon sayo ngan buah-buahan. Ada kolam kecik rah tepi rumah, k nginang ikan kelik ka, katak ka. Rah blakang rumah ya ada kandang manok, kambin ngan kerebo. Ter-pokpokpok jak manok. Ter-mbekmbekmbek jak kambin. Ter-moomoomoo jak si kerebo sambil kunyap rumput. Ada anak itit ngan angsa terkitit-kitit jak berlari main kepong sambil molah bisin indah. Ada anak pusak bergolong-golong jak badan tido bergelumuk rami-rami rah beranda rumah. Rah tepi rumah tek, ada lanang k ilek-ilek lekak lelah molah keja rumah. Ada pokok besar rah depan rumah k berdekik bila nak eskep dari makbapak bila disuroh polah keja meredupkan kawasan rumah. Dekat-dekat kawasan rumah tek, ada sungei dengan aek jereneh ngan sejok...nyaman jak rasa bila nyelor tubuh kejap waktu ari panas.

Taem bila bangun pagi, mandik dengan aek telaga nok sejok sak bergegar-gegar sampei krem jarik tangan. Bila bekpes, makan nasik aruk ngan kupitehmilo panas. Wooh. Bila petang-petang, molah cucor pusuk ngan aek kupitehmilo panas k minum sama-sama ngan femli. Sambil-sambil tek, ngekot nangga nemiak kecik kiak-kaong dengan sora bingit sambil main lombak berekot, main teng-teng, main dango. Mun sik pun, taem petang-petang ya, nait basikal raon-raon rah kampong. Ngagak kedei jimat, meli aek lemened lam botol. Ngabas rumah jiran sebelah nyebelah sambil berporet nanyak kabar brita. Bila waktu malam tek, sama ngan geng sekampong berjalan kaki ke suro semayang (rami-rami bab takut nemu sidak semandin). Taem nak tido, tido gurin tas tilam nok diampar rah lantei, badan berbungkus ngan kain kumbuk (waima nya bau skut), ada berkelambu bab takut dak nyamok ngigit.

Bes na diam rah kampong eh.

Secara stereotipikal lah nak, watak-watak klasik lam sebuah kampong, mesti ada pak imam nok tua berubanberserbanberjanggut, olaki tua nok lepak-lepak seari-ari rah kedei kupi berporet sambil main chess/dam, ompuan tua nok berisik gelang emas berkati-kati rah tangan sambil megang penyapu lidi, rangmude nok nait basikal kuang-kuit melimpas rumah rangdare nok malu-supan tapi mahu, pasya ada pak saok nok palak pangai nok penah masok rumah pasong at least sekali lam seumo idup. Okey okey, mungkin tok watak-watak kedak lam drama tibi...tapi lebeh kurang juaklah nak o.

Tapi...kampong kedak ya arum bulak tek wujud di jaman mensea jena jak. Kinek tok, kampong neda kedak ya gik. Suma moden. Berumah batu. Ada banglo indah. Jeraya diturap (okey tok nok baguslah). Rumah berisik Astro ngan tenet. Nemiak sik main polis entri/tapok/rondes gik. Sidak main Gameboy/Wii/tenet. Rangmude rah kampong sik nekel rangdare bersiol pewitwewit/bertulis surat/berkirim salam melalui urang gik. Sidak makei Pesbuk/meses/emel pa indah. Nak declare feeling pun sik makei servis posto upahan gik...pakei blog jer.

Heih. Boring na kampong gia. Sekda 'feel' kedak kampong gik dah. Bila piker-piker eh...kadang-kadang nak, ada benda nang bes bila berubah, tapi ada juak bagus if it stays like it is.

Tapi dari sudut lain nak, nok sik bes pasal kampong tek, praibesi kita sekda. Mun nak tauk kesah rumahtangga jiran lain...mmphhh, nang senanggg. Jengok jak luar penjan rumah, suma dapat didengar ngan didiat. Rasa kedak live Twitter eh. Tep-tep ari diapdet ngan kesah sidak. Kalah YouTube. Pasya tek, tedah ngan dak nemiak kecik...mun sidak berolah, nang makbapak sidak skati jak mbat dak anak ngan rotan atopun hanger di depan rumah di khalayak ramai. Munisik pun, berkepong musin rumah sambil kiak-kaong nunggah anak (apatek anak sik mok mandik, sik mok molah homok disuroh cekgu skolah...nang entingai).

Nok situasi lain-lain ya, sik tauk lah gine...bab kamek mpun nang sik penah diam rah kampong. Sekda kampong bah. Abah nang berasal dari Pendam (nektok digelar Sadong Jaya), tapi semua member koga berhijrah ke Haji Mataim nun. Mak kamek mpun tek sekda kampong juak. Nang asal Kuching. Jadi tegal yalah sekda kampong ya. Tapi ria ria nun ada juaklah ngabas Pendam. Pi kejap jer. Sempat nak bermain ala-ala manjer ngan kerak ngan kambin jak.

Aher kata dari saya, sayangilah kampong anda. Ehe.

15 contengan:

Ms Tikot said...

Diam di kpg nang best. Dpt menghirup udara segar, ada kebun buah-buahan, ada binatang peliharaan nang mengare jak.Tapi kat kpg nun, 2-3 hari jak best, pas ya mesti boring...huhu...

Caynie De said...

rindu mek kpg mek..hehehe

khairul onggon said...

Semua nok dipadah ktk dlm entry ktk ya merujuk pd kampong kmk yg hebat lagi meletops.. aaarrr... nang best ada kampong Til.. kmk rs lah ktk tok adalah ngan sapa2 urg kpg klak.. opsss... trlebih sudaaa... larikkkkkk..

AmirFX said...

Haha... Tedah da jak bunyi ktk tuk ehh... Momantai.... Mun ktk nak asa tinggal d kampung beli jak manok, itit dan dak segala macam gik jenis menatang nak ada d kampung... Pera smp cukup waktu sembelih... Kakya tunggah mek urg molah BBQ... Nyam2.. Kelak mek meli cangker plastik.. Kedei Thong Hin ada..

[h]einsen said...

yea yea mek ada kmpg..mun ktk rajin ekot la kmk blt ke kpg kmk rah mukah nun yerr..

kmk pun menyokong cadangan amir..boleh la polah bisnes manok skali =|

Razak said...

O tedah bahh...samalah kita tok Til, sikda kampong nang asal ughang kuching, sikda lah encerik balit kampong masa raya kedak urghang laen

mat said...

semua nak dipadah ktk ya molah kmk teringat ngan kampung kmk..nang best tinggal rah kpg mpun.sik brapa sedap glak tgl rah tempat lain owh..tp apa boleh buat, nang taik kambing tetap bulat dan sik akan bujur2...hehehe

yg bestnya, bila rasa nak makan manok, terus jak tangkap lalu sembelih k masak..hahaha

bila rasa nak mandik sungey, terus turun ke sungey mandi lalu....sungey dekat jak ngan rumah kmk, sebelah jak...

panjang da jak tinggal komen ctok.hehehe

Khairul Antasha said...

owh tedah anak pusakkk...juh balit kpg kmk..sak ktk temu jodoh ngan jiran sebelah kmk..nya agik single..sedap mata memandang...huihhhhh....senang kita duak poret mun balit raya...yerr..pa ndak reti..tp nektok neyda nak suasana sunyi..mandik aek telaga..

Titil said...

Kak Tika,
Aok mena ta kitak. Dah nama urang bandar, diam di kampong kali nang sekpat lamak. Pi bes ada kampong bah o :( <-- muka sposen.

Caynie,
Ololo olertedah nya lok.

Bang Onggon,
Dey tambi, mana mau lari ah! Ehe. Aie. Menaka kampong kitak gia? Bes li jak eh.

Amir Care Bear,
Hahahh. Pa reti giaaa. Gus jadi petani jak mun dah cemya.

Sen Pengenjen,
Kitak duak Amir Otromen nang duak kali limak o. Suka ngenjen urang.

Razak,
Olertedah nya. Aok, jaik ati ngenang nasib dik mpun :|

Mat,
Bes na eh kitak. Rindokk ati. Kamek penah berambeh kampong tunggal mek rah Sibu dolok nun, nang besss.

Kak Aerol,
nya agik single..sedap mata memandang...huihhhhh.... <-- aie, nya mpun gik yang teruja. Ahahh. Larikkkk.

mat said...

yakah? ktk penah ke cbo duhal...
mun rah kpg. kmk di tebakang, serian masa tok dah ada homestay dipolah dak kpg. kmk..mun nak mandik air sungey macam di kubah ria, pun ada tapi batu sik besar2 glak lah.. promote kpg indah ~~

erolnukman said...

aih..ktk xda kpg ka til?
kpg kmk org xda lah best ney juak..kawasan kilang.yalah molah sik best..

Audio said...

Lak kita rami2 berambeh ke kampong mek kat Lunduk nun ah XD

erolnukman said...

aok..baruk ingat..kat lundu best aih...
waaa...lamak sik g lundu..

Titil said...

Mat,
O mena ka? Cam bes jak bunyi kampong kitak ya. Ingin juak merasa nak pegi sia.

Erol,
Sekda kampong mek tok. Uhuhu :(. Kira okeylah kampong rah kilang, asalkan nya kampong. Ehe.

Pezal,
Aok, rami-rami mek urang nait bas pegi Lundu kedak rombongan Cik Kiah. Alu rebuk rumah kitak oleh mek urang kotan rami. Ehe.

Erol,
Yer. Nang rindu menalah ngan kampong, kitak duak Mat ya sampei komen duak kali. Ehe. Aok, klak rami-rami berambeh rah rumah Pezal.

bunga said...

nang best aie idup rah kampong..kamek ria berambeh rah umah anjang mek gik dah rindok walaupun kamek kenak gigit lipan.. :(

p nang bestttttttt...