Monday, 27 July 2009

Banyak Kerja - Sesi Berangan = Produktiviti

Sebelom tok, jarang juak saya nulis entri baru. Mun ada cita, malas nak naep. Mun sekda cita, rajin indah rasa nak naep. Entahlah. Tapi bulan tok tek, tetiba rasa rajin ngan idea-idea untuk menulis ya datang mencurah-curah. Ana banyak suka la! Gikpun nak, saya mungkin akan jarang nulis blog lepas tok. Almaklomlah dah nak stat bizigagobizi sik lamak gik.

Doc: Awak cepat-cepat submit research proposal awak tu okey. Nanti tak sempat blablabla.
Saya: Aa. Tapi belum siap lagi sebab blablabla.
Doc:
O okey, takpa. Nanti awak blablabla, lepas tu blablabla.

Saya:
Okai.


Supervisor: Bila kitak melaporkan dirik klak, mbak blablabla.
Saya:
Aoklah. Blablabla?
Supervisor:
Aok. Jangan lupak. Dak pengarah nak nangga. Blablabla.

Saya:
Okai.

Pen. Pengurus Projek: Til, bila nak serbei tempat k program blablabla?
Saya:
Dalam minggu tok juak lah. Blablabla.
PPP:
Okey, bos. So klak bila dah kompom kitak impom kamek la o.

Saya:
Okai.

Big Boss: Scha, kita akan polah Projek I, Projek II, Projek III,..., Projek n.
Saya:
Yoh. Banyak na, Big Boss?
Big Boss:
Mun ko sik banyak komplen, siklah nya jadi banyak. So blablabla, okey.

Saya:
Okai.

Adoheh. Leput ajak saye klak ngintu dak semue tuk. Dahlah saye tuk nang terkenal suke nak nangguh molah keje. Pa kate omputeh tek? Procrastination? Kali saye koat procrastinate tegal saye tuk kuat berangan kali. Sik abis-abis jak berangan. Alu keje sik dipolah. Naklah dak sorang kawan rapat saye tek alu nak madah "Nakpe kate ko ye? Cobe udah gik berangan." Jadi saye pun enjawab lah balit, "Adoheh. Sine nak muayng? Nang dah sebati dalam dirik tukk."

Okey, sebenarnya saya bukan nak bercerita panjang lebar pasal bizigagobizi saya tek. Ada cita lain yang nak disampeikan. Aaa... Apatek o...?



Aie. Apa nak dikata saya tek o? Aie. Lupak indah. Adoheh. Siaran tergendala indah eh. Tapi memandangkan saya malas nak miker-miker agik, bab ada banyak keja yang nak dipolah. Maka, dengan ini, saya ingin berhenti setakat tok jak lah. À tout à l'heure.

Wassalam.

Wednesday, 22 July 2009

Mena Kata Cicak

Bos: Pok, marek I blablabla ko.
Pok: Aie. Mena ka kata you tok, Bos?
Bos: Aok, I nang blablabla.
Pok: Hm. Yaka?
*cet cet cettt*
Bos: Ha, mena ta cicak ya!
Pok: (dalam nada yang kagum) Ooo. Waiseh.

Mun ada cicak inteprem, mesti urang Srawak madah mena kata cicak. Bagei lah tek nang besar pengaruh si cicak, sampeikan tek nok disebut kita ya sik kira betol ka sik, tapi mun cicak berbunyi, terus declare nok diklaka kita ya mena. Salunya taem cicak ter-cetcetcet jak, urang (espeseli ongtua) laju jak nyebut mena kata cicak, sak tek ada pengesahan yang cita diklaka sidak ya nang true and valid. Sak urang sik nganok nya ngenjen atopun ngakon jak bila bercerita. Saya jarang mena makei frasa tok, tapi mun ada pun, sekadar suka-suka jak. Hanya k mengacakkan agik cita taem bersusei lah. Sak dramatik gik bunyi. Ehe.

Ntahlah pahal urang sik madah mena kata pusak, mena kata asuk atopun mena kata tikus bila sidak haiwan tok molah bunyi o? Hm. Kali nak...si cicak tok satu-satunya minatang nok penauk kali o. Cet cet cettt. Yah, mena ta cicak!

Mun mena si cicak ya penauk, kenaklah sik makei serbis cicak masa sesi perbicaraan lam mahkamah o? Toing toing. Ehe.

Monday, 20 July 2009

Motosikal dan Aku

Kali terakhir aku menaiki motosikal apabila aku berusia sebelas tahun. Masa itu, aku baru habis kelas fardhu ain di sekolah. Aku ingatkan ibu ataupun bapaku yang akan mengambilku dari sekolah, tetapi jangkaanku meleset. Rupa-rupanya, sepupu lelakiku yang akan menghantarku pulang ke rumah. Aku agak terkejut apabila melihat sepupuku datang dengan motosikalnya. Aku mula berasa gelisah. Gugup. Gelabah. Kerana pada ketika itu, aku hanya baru pernah menaiki motosikal sebanyak dua kali dalam seumur hidupku, dan aku masih berasa agak gementar untuk menaiki motosikal. Entah mengapa.


Prenggg prenggggg. Motosikal yang sepupuku dan aku bonceng itu dengan ligat konar ke kiri dan ke kanan. Menyelit antara kereta dan kenderaan lain di jalan raya. Aku menjadi semakin gelisah. Apatah lagi masa itu tanganku tidak berpaut pada baju sepupuku ataupun pada pemegang besi di belakang tempat dudukku. Aku malu sebenarnya.

[Fast forward today]

-Perbualan Telefon-
"Hello, Zatil! Jee here."
"Hi, Jee!"
"Ei, later we both go to ABC to buy DEF, okay."

"Ah? How to go there? Got no transport, bo... I'm at Thong Hin now."
"Ei, just go there with my motorcyle la."
"Aaa? Um. Aaa."
"Need to go today. Cannot delay-delay liao. Need to buy something at Thong Hin also later."
"Um. Oh. Aaa. Okay."
"Good, good. You wait for me at Thong Hin ah. I'm at Lin's house at Lorong Bintangor here."
"Um. Okay."

Walaupun aku tampak bersahaja apabila berdialog dengan Jee, namun...isi hati ini Tuhan sahaja yang tahu. Aku mulai merasakan déjà vu. Seolah-olah peristiwa silam itu berlaku kembali. Aku gelabah. Aku risau. Aku rasa nak leput. Aku terasa seperti hendak menjerit, "Adohehhh!". Tetapi, memandangkan kami berdua harus ke XYZ kinek-kinek, maka aku tiada pilihan lagi, selain daripada akur, pasrah dan redha dengan ketentuan Ilahi.

Sambil aku ligat berfikir, tiba-tiba telefon bimbitku berbunyi. Ah. Rupa-rupanya X sudah berada di depan kedai. Aku pun keluar dari kedai sambil mataku melilau mencari kawanku. "Aie. Ne nya tok?" fikirku. Mataku tiba-tiba terhenti pada seorang pembonceng yang memakai jaket hitam dan bertubuh agak kecil. "Kali ya nya kali," bisik hatiku. Walaupun aku tidak berapa pasti kerana pembonceng motosikal tersebut membelakangiku, aku dengan tidak membuang masa berjalan menuju ke arah pembonceng tersebut dan menaiki motosikal itu. Dan menepuk kuat bahu kawanku seraya berkata, "Okay, Jee! I'm ready now!"

Tiba-tiba...pembonceng tersebut tersentak, dan...

"Opocottt! Oh I'm ready! Ehhh! Sapa kau??? Ehhh! Ready kau??? Eh, ehh, ehhh!"
"Aieeeeeeeeeeeee. Salah tosikal kamekkkkkk! Sorisorisoriiii! Adohhhh."
"Eh soriii! Eh sapa kauuu?? Sapa akuuu?? Eh, eh, ehhh!"

Aieeeeeeee hehhhhhh. Paduhal salah tosikal!!! Yahhhhhhh. Berik malu naaaaaaa. Dahlah rami urang nangga! Apa gik si Jee tek, alu lekak-lekek tetak. Hmppphhh. Nakpa nama kawan gia. Ongtua ya tek satu juak, sik berenti jak melatah. Maka olaki. Aie ha. Maluuuuuuu ehhhhhhhhhhhhhhh. Alu kamboh lah depan Thong Hin tekkkk. Sidak bala Thong Hin tek alu la bizibodi nak nangga juak! Tetak juak! Bencikkkk benciiiikkkkk. Sikmok nait tosikal agikkkkkk!!! Sikmok gi Thong Hin agikkkkkk!!!

Friday, 17 July 2009

Adoheh

Love is in the air
Everywhere I look around

Gialah kata si John Paul Young bila nya berlagu. Tapi nang mena juak, baruk-baruk tok, rami jak urang lam blog berfeeling-feeling syahdu. Jadi jiwang karat. Jadi Bang Romeo ngan Kak Juliet. Jadi Mat Bunga ngan Minah Bunga. Adoheh. Puas dah nyelak/ngenak/ngenjen daknya, tapi sidak nang sik terasa terus, sik telus, sik terkesan, sekda tindak balas pa-pa langsung. Kotan tek sidak tengah feeling-feeling ala-ala sidak hero ngan heroin Bollywood tek nak. Bak kata Kak Celine Dion, 'tis the power of lovvveee. Adoheh. Lucu na kitak urang tok ko. Tapi nak eh, waktu kedak tok la paling bes nyelak ngan katik sidak ko. Lariiikkkk.

Apapun, sempena musim jiwajiwabungabungailapu tok, marilah kita sama-sama berlagu feeling-feeling syahdu sambil tangan ngayun lighter di udara. Adoheh.


Wednesday, 15 July 2009

Bes Na Ada Kampong


Bes eh diam di kampong. Espeseli mun sosana kampong ya nyaman. Udara beresi ngan sejok. Angin sepoi-sepoi bahasa niup muka kita, ngibar rambut ngan tudong. Pasya tek ada sawah padi yang sedang menguning. Ada kebon sayo ngan buah-buahan. Ada kolam kecik rah tepi rumah, k nginang ikan kelik ka, katak ka. Rah blakang rumah ya ada kandang manok, kambin ngan kerebo. Ter-pokpokpok jak manok. Ter-mbekmbekmbek jak kambin. Ter-moomoomoo jak si kerebo sambil kunyap rumput. Ada anak itit ngan angsa terkitit-kitit jak berlari main kepong sambil molah bisin indah. Ada anak pusak bergolong-golong jak badan tido bergelumuk rami-rami rah beranda rumah. Rah tepi rumah tek, ada lanang k ilek-ilek lekak lelah molah keja rumah. Ada pokok besar rah depan rumah k berdekik bila nak eskep dari makbapak bila disuroh polah keja meredupkan kawasan rumah. Dekat-dekat kawasan rumah tek, ada sungei dengan aek jereneh ngan sejok...nyaman jak rasa bila nyelor tubuh kejap waktu ari panas.

Taem bila bangun pagi, mandik dengan aek telaga nok sejok sak bergegar-gegar sampei krem jarik tangan. Bila bekpes, makan nasik aruk ngan kupitehmilo panas. Wooh. Bila petang-petang, molah cucor pusuk ngan aek kupitehmilo panas k minum sama-sama ngan femli. Sambil-sambil tek, ngekot nangga nemiak kecik kiak-kaong dengan sora bingit sambil main lombak berekot, main teng-teng, main dango. Mun sik pun, taem petang-petang ya, nait basikal raon-raon rah kampong. Ngagak kedei jimat, meli aek lemened lam botol. Ngabas rumah jiran sebelah nyebelah sambil berporet nanyak kabar brita. Bila waktu malam tek, sama ngan geng sekampong berjalan kaki ke suro semayang (rami-rami bab takut nemu sidak semandin). Taem nak tido, tido gurin tas tilam nok diampar rah lantei, badan berbungkus ngan kain kumbuk (waima nya bau skut), ada berkelambu bab takut dak nyamok ngigit.

Bes na diam rah kampong eh.

Secara stereotipikal lah nak, watak-watak klasik lam sebuah kampong, mesti ada pak imam nok tua berubanberserbanberjanggut, olaki tua nok lepak-lepak seari-ari rah kedei kupi berporet sambil main chess/dam, ompuan tua nok berisik gelang emas berkati-kati rah tangan sambil megang penyapu lidi, rangmude nok nait basikal kuang-kuit melimpas rumah rangdare nok malu-supan tapi mahu, pasya ada pak saok nok palak pangai nok penah masok rumah pasong at least sekali lam seumo idup. Okey okey, mungkin tok watak-watak kedak lam drama tibi...tapi lebeh kurang juaklah nak o.

Tapi...kampong kedak ya arum bulak tek wujud di jaman mensea jena jak. Kinek tok, kampong neda kedak ya gik. Suma moden. Berumah batu. Ada banglo indah. Jeraya diturap (okey tok nok baguslah). Rumah berisik Astro ngan tenet. Nemiak sik main polis entri/tapok/rondes gik. Sidak main Gameboy/Wii/tenet. Rangmude rah kampong sik nekel rangdare bersiol pewitwewit/bertulis surat/berkirim salam melalui urang gik. Sidak makei Pesbuk/meses/emel pa indah. Nak declare feeling pun sik makei servis posto upahan gik...pakei blog jer.

Heih. Boring na kampong gia. Sekda 'feel' kedak kampong gik dah. Bila piker-piker eh...kadang-kadang nak, ada benda nang bes bila berubah, tapi ada juak bagus if it stays like it is.

Tapi dari sudut lain nak, nok sik bes pasal kampong tek, praibesi kita sekda. Mun nak tauk kesah rumahtangga jiran lain...mmphhh, nang senanggg. Jengok jak luar penjan rumah, suma dapat didengar ngan didiat. Rasa kedak live Twitter eh. Tep-tep ari diapdet ngan kesah sidak. Kalah YouTube. Pasya tek, tedah ngan dak nemiak kecik...mun sidak berolah, nang makbapak sidak skati jak mbat dak anak ngan rotan atopun hanger di depan rumah di khalayak ramai. Munisik pun, berkepong musin rumah sambil kiak-kaong nunggah anak (apatek anak sik mok mandik, sik mok molah homok disuroh cekgu skolah...nang entingai).

Nok situasi lain-lain ya, sik tauk lah gine...bab kamek mpun nang sik penah diam rah kampong. Sekda kampong bah. Abah nang berasal dari Pendam (nektok digelar Sadong Jaya), tapi semua member koga berhijrah ke Haji Mataim nun. Mak kamek mpun tek sekda kampong juak. Nang asal Kuching. Jadi tegal yalah sekda kampong ya. Tapi ria ria nun ada juaklah ngabas Pendam. Pi kejap jer. Sempat nak bermain ala-ala manjer ngan kerak ngan kambin jak.

Aher kata dari saya, sayangilah kampong anda. Ehe.

Friday, 10 July 2009

It Is Contagious

Birus H1N1 boleh disebarkan daripada satu orang ke orang yang lain. Atopun dalam ayat yang lain, birus influenza tok berjangkit-jangkit. Sik kira kita bangsa apa, umo brapa, tinggal di sine, keja pangkat tinggi ka rendah...semua urang boleh dijangkiti penyakit tok.

Gia juak ngan tetak. Mun kita nangga ada urang tetak leput ati (walopun kita tek sik sama bangsa, umo, bahasa dipakei, sense of humour, blablabla)...mesti kita rasa nak tetak juak. Paling-paling pun gisin. Nang berjangkit. Kedak bidio tok juaklah...kita nok sik paham pa-pa pun tete juak nangga nya lekak-lekek tete.



P.S. Uie. Mintak dijaohkan daripada pandemik nok melanda tok oh. Na'uzubillah.

Tuesday, 7 July 2009

Silent Reader

Silent reader salunya baca blog urang lain secara diam-diam.


Adakah sidak tok dikira peeping tom/spy bab ngintei blog secara diam-diam?


Atopun, sidak tok dikira stalker bab ngekot perkembangan blog urang dalam diam?


Entahlah. Kali juak sidak nang sekda pa-pa nak dikomen.


Gikpun bak kata Euripedes, "Silence is true wisdom's best reply".


Jadi...um. Helo, kitak. Aaa. Makseh bab sudi ngabas blog tok. Ehe.

Friday, 3 July 2009

Cerita Baik Punya

[Siang - 2 Julai]
"Mak, Til turun lok!"
"Aoklah, bait-bait draib keta ya k. Baca Bismillah. Good luck, Til. Bye."
"Okey! Bye."

Kuar rumah.
Masok keta.
Ngeon enjen keta. Brrr brrrr.
Ngeon ekon.
Ngeon redio. Hitz FM.
Rives keta. Sensor rives bebunyi. Tit tot tit tot tittt.
Tutup get rumah.
Masok keta.
Draib. Vroom vrooommm.

...

Destinasi? First stop, Jabatan ABC.
Jalan masok bilding. Ketap ketep ketap ketep.
Masok lip. Tinggg.
Masok opis.
"Aaa. Kamek nak ngantar aplikesyen mek. Aaa." Sik profesional li. Berik malu na.
"Aok, pas jak ngan kamek sitok." <-- tengah nganyang kopok.
"Aaa. Okai. Aaa. Makseh."

"Hm." <-- maseh gago nginyak kopok
Kuar opis. Ketap ketep ketap ketep.
Masok lip. Tinggg.
Masok keta.
Ngeon enjen, ekon, redio, segala.
Draib keta. Vroom vroommm.

...

Next stop, Lembaga DEF.
Sampei rah pintu opis.
Tanyak ngan Pakcik Guard.
"Assalamualaikum. Aaa. Sine kamek nak ngepas permohonan tok oh, Pakcik?"
"Waalaikumsalam. Aaa. Agak jak kitak rah meja ya."
"Aaa. Nokne? Oh. Nun kah?"
"Sik. Nun, meja nun."
"Ooo. Meja ya."
"Bukan, bukan. Meja deret tok."
"Aaa?"
"Nunnn."
"Ooohhh. Ehe. Aaa. Makseh ah. Ehe." <-- heih, nang bebal
Masok opis.
Berbalas senyuman ngan pegawai.
"Assalamualaikum. Aaa. Kamek nak han--"

"Waalaikumsalamaoksilasilaadaapaapakahkitakdatangtok?"
"Aaaa."
"Yaadaapaapakah?"
"Um. Kamek nak ngantar permohonan kamek tok."
"Okeyokeysikjadimasalahaokaoktapiapapunpihakatasanyangakannentulahohtunggujaklahoh"
"Um. Okey."
"Okeyokey."
"Makseh. Assalamualaikum."
"Waalaikumsalam."
Kuar opis.
Masok keta.
Blablabla. Huhahuha.

...

Destinasi seterusnya? GHI Sdn. Bhd.
Masok opis.
"Um. Selamat petang. Eh, selamat tengahari. Ehhh. Selamat pagi."
"Aok. Pahal?"

"Kamek nak ngantar permohonan kamek."
"Pa benda ya?"
"Permohonan XYZ."
"Ohh. Tulis rah depan enbilop nun."
"Aaa. Okai."
"Hm. Tunggu jak kitak reply dari sidak opis oh."
"Um. Okai. Makseh k."
"Hm."
Kuar opis.
Blablabla. Huhahuha.

...

Perhentian teraher, Wisma JKL.
Masok bilding.
Masok lip. Tinggg. Kuar lip.
Tingkat 9.
"Aaa. Sine nak ngantar tok oh?"
"Aie. Salah tingkat kitak ko."
Masok lip. Tinggg. Kuar lip.
Tingkat 17.
"Aaa. Sine nak ngantar tok oh?"
"Aie. Bukan sitok tempatnya."
Masok lip. Tinggg. Kuar lip.
Tingkat 8.
"Aaa. Sine nak ngantar tok oh?"
"Aaa. Agak kitak tingkat 9 gak."
"Um. Okey."

Balit rumah.
Lelah.
Angol.
Badan letik.

...

[Malam - 2 Julai]
Ngecet ngan Katie Peri.
Si Penconteng: Kamek ada gi Tri Jangsyen. Opis kitak eh.
Katie: Aie. Opis mek rah Wisma JKL.
SP: Aieeee. Mena kaaa? Kamek bok balit dari sia kooo.
K: Papolah?
SP: Nak XYX rah sia.
K: Aieeee. Mena kaaa??
SP: Mena. Eeee. Bes eh bes eh. Pat sama-sama kita oh. Pat ngipak si Muyas. Ekeke.
K: Aok, aokkk. Hahah.
SP: Ish. Mudahan dapat oh, Katie.
K: Aok eh. Aminn.
SP: Aminnn.

Today's Verdict: I GOT IN :)
Tapi di sine? Ha, that's for me to know and for you to wonder. Ehe.
Mun sik paham cita, hm...wateber lah. Ehe.

P.S. Nama telah diubah untuk dielak daripada kena saman. Ehe. Jong-jong alu kenak tarit balit eprubel k eplikesyen ya klak mun sidak ada nangga entri tok. Yah.

Wednesday, 1 July 2009

Penah Kenak Karan Sik?

Tok ialah Jordin Sparks. Nya ria menang American Idol. Sik tauklah musim nok ke berapa. Jarang juak nangga tibi gilak masa ya. Puteh jak gigi Jordin lam gamba tok oh. Kedak dicok ngan cok kasut skolah.


Tok ialah kasut ala-ala kasut sekolah jenama Sparx nok salu dipakei nemiak skolah jaman mensia. Puro jak puteh kasut ya bila dicok k kapor masa ujong minggu. Naklah bertekah tapeh skolah ngan cok puteh tek. Lelah gik kita nepok-nepok kibar-kibar tapeh k ngilang debu cok kasut ya.


Tok ialah sparkplug. Nok ada lam setiap enjen keta. Dolok-dolok nak, masa kamek urang berisik keta rempes model lamak, sparkplug tok lah nok penyebab utama keta mek urang susah nak idup. Naklah salu datang skolah lambat. Alu ilang semangat nak turun skolah (rasa bersemangat tegal rasa dirik bes bila kasut puteh berseri).


Tok ialah ertis laki bini, Que Haidar ngan Linda. Baju sidak duak lam gamba tok spak ada jak. Sama-sama itam. Salunya raya, nang spak jak dak femli makei baju. Mun sorang makei oren, alu nok lain-lain makei oren juak. Kedak masok team lombak prauk jak oh.


Tok ialah duak orang kapel tengah ngedet. Mun nangga gamba tok, nang kira obies juaklah sidak duak tok suka sama suka. Sparks fly between them. Ada mutual etreksyen lah kiranya oh.


Selalunya bila kita suka ngan seseorang, kita akan merasakan Karan. Mesti kitak urang piker apa benda la Karan ya oh. Karan nok lam rancangan Koffee with Karan ka? Bukan. Karan letrik ka? Bukan, tapi beh kurang juaklah. Karan tok sesuatu yang kita suma akan rasa bila dah gila bayang, suk, angau, cintancintun ngan seseorang. Rasa kedak ada karan jak bila kitak duak berjumpa. Electrifying, kata omputeh tek. Karan (ataupun istilah omputehnya, The Sparks) sekda definasi ka apa, tapi kitak urang akan tauklah bila merasa Karan tek. Pasya juak, kitak urang akan dapat nangga simptom-simptom urang nok tengah merasakan Karan. Okey. Tok contoh-contoh simptom secara umumlah oh.


1. Bila kita suk ngan seseorang, kita akan eksen-eksen jadi cool, pasya over-analyze tentang suma benda bila berjumpa. As if, suma benda sik kenak. Ada-ada jak yang nak dicek. Kedak, "Ish, baju baru dipakei aku k ngedet tok sik obvies gilakkah kedak bau kedei?", pasya alu sprey minyak wangi banyak-banyak k ngilang bau kedei. Senario keduak gik bila kita prasan kedirik, "Rangkak gilakkah rupa aku makan tok?", pasya alu kontrol bila makan. Selooo jak makan. Bagei ngitong nasik lam tapak ataupun nyukat panjang mi goreng.


2. Suma kelemahan ngan kekurangan urang ya bertukar jadi kelebihannya. Contohnya tek, mun nya meludah tengah-tengah jeraya, kita rasa nya macho/hebat. Mun rambutnya tek bertakak-takak, unsa-anser, berminyak-minyak jak, kita rasa rambutnya patut jadi Hairstyle Of The Year. Munnya pandei nak biadap ngan urang, kita pandei miker nya hanya nak 'membimbing' urang diaro nya tek (ha, tok nok sik bagus tokk). Mun nya kaka ngan makbapak kita kedak tok, "Pakaba tek, Pok?" ataupun "Mupok lok, Ngek", kita rasa nya cool (mok kenak tulah kah??). Tegal toklah urang madah, cinta itu buta. Nok sik bagus, jadi bagus.


3. Bila lekak kuar ngedet atau lekak bertepon atau lekak berbalas meses henpon, mesti senyuuuummmm jak sampei krem serakak ngan selauk pipi. Salunya taem angau kedak tok, bila urang nak nganok kita pa indah, nang sik telus eh. Lamak tok menjus jak muka bila makbapak nyuroh nutup pagar rumah, tapi bila kenak Karan, mun makbapak nyuroh angkat pasu bunga ka, ngator atap rumah ka, sumanya kita polah dengan senyuman (tok jangan diekot juak, kedak sik ikhlas jak nulong makbapak).


4. Insted of kita madah, "Hm, okey la juak" atau "Hm, boleh la", bila geng kita nanyak pasal ngedet kita tek, kita akan mulakan ayat kita dengan "Weeeellll....." sambil SENYUM LEBAR. Pasya bila bersusei ngan kawan tek, abis rambut digolong-golong rah tangan, rumbei kain tudong digigit-gigit sampei ancor, keretas tisu dibisak alus-alus, bantal dipulas-pulas sampei rusak.


5. Bila kita replay & rewind taem ngedet lam utak tek, mesti kita mala piker, "Adohhh, I should/should not have said/done that!". Pasya oberlod palak kita mpun tentang apa yang dah berlalu & susei ngan kawan tentang suma ya, sampei angol biol urang oleh kita. Sampei ingga urang ngan kita. Gine rasa kita bila mukak tibi, tapi cita nok disor mala diulang-ulang. Geram ngan ingga nak? Gia lah rasa kawan kita.


P.S. Toklah antara tanda-tanda bila kita kenak Karan. Sebenarnya ada banyak giklah. Pi malas nak piker gik.
P.P.S. For the record, all these signs/simptoms hanyalah rekaan semata-mata & diilhamkan daripada seseorang. Sekda kenak-mengenak ngan kamek mpun. Ehe.
P.P.P.S. Siyesli.