Wednesday, 17 June 2009

Part II: Hari Ini dalam Sejarah

Ookey. Mek dengan nya dah berjumpa. Heeeee. Ngeeeee. Ahah. Bes na eh. Rindok ati. Sebenarnya yang nak dijumpa kamek ya merupakan seorang blogger juak. Sik lain sik bukan, Kak Aerol. Nyatok gambanya. Ehe.

Ambik gamba paspot pun Kak Aerol nutup muka juak, kotan supan gilak

Rasanya dari bulan ria mek duak plan nak kuar lunch sama-sama pi sik juak menjadi bab ada jak aral yang melintang-pukang. Gathering kali tok antara mek duak ajak sebab mek duak-duak penyupan, so malu juak asa bila ada urang lain indah. Pergh. Pajaklah. Ingga na ngan ku mpun.

Pi nang beslah dapat berjumpa tek bab lamak tok ngecet lam YM jak. Tapi part paling bes perjumpaan tek, bila Kak Aerol ncia lunch. Makseh, Kak :). Boh jerak, Kak Aerol oi. Ikan nok diorder ya siklah nyaman gine, pi memandangkan urang dah sudi ncia, telan jaklah dengan perasaan yang sik rela ngan terpaksa.

Pasya tek lekak makanporetminumtetak, mek urang pun dengan selambanya eskep dari kedei makan ya tanpa berbayar (pa tek barang makan sik nyaman). Bila dah dalam keta tek, kamek ngan Kak Aerol pun berdialog:

"Gi sine gik kita tok, Kak? Kitak ada nak singgah sine-sine kah?"
"Singgah Paksen jaklah."
"Eeeee. Apa kelas Paksen ya? Sikmok eh."
"Kauuuu tokkk. Ngingkar kata urang tua. Dreb ke Paksen nun!"

*Zatil terkedu & bergegar dalam ketakutan*
"Oi, laju gik dreb nun! Mun ndak, ada kau ku baok ngan batang pokok pisang klak!"


Gialah Kak Aerol maksa ngugut kamek draeb ke Paksen. Gaok & brutal nya ko. Pei nektok mek maseh trauma tegal ugutan & paksaan ya. Anyways, udah mek urang sampei di Paksen tek, laju jak kaki Kak Aerol nuju ke ground floor. Lelah gik kita ngepongnya. Dahlah kita makei high heels. Terkitit-kitit jak rupa kita berjalan ngepongnya tek. Dah sampei ground floor, Kak Aerol terus nuju ke ATM. Duhal tek nak nyucok duit. Lam ati tok tek suuukkk jak rasa...ne lah tauk nya pandei bermurah ati indah nak ngenjok duak tiga ratus ringgit ngan kita tek nak. Yalah, ada juak duit k berpoya-poya rah Soho nun (ehhh). Lekak nya nyucok duit tek, alu singgahlah mek urang ke kedei hadiah kejap. Pasya balit mek urang.

Bila dalam keta tek, duhal hadiah nok dibelinya nak diberik ngan kamek. Weeeeee. Yeye. Makseh, Kak! Kiut. Mek suka :). Tapi ngarap mena jak ati tok nya ngenjok duit tek...limak puloh pun jadilah :|. Nyatok gamba hadiah diberik tek.

Bukan botol tok diberik Kak Aerol. Nya merik leptop ya.

Len kali kita berjumpa agik, Kak Aerol k! Boh jerakkk. Len kali kita kuar ngan adik kita sorang ya. Kali tok, soh nya ncia kita makan rah otel mahal pasya berambeh duak malam ka. Berambeh semalam pun okey juak. Besbesbesbesbes.

*Sebahagian daripada dialog & babak dalam entri tok hanyalah rekaan semata-mata untuk meng-oomph-kan agik cerita.

13 contengan:

Khairul Antasha said...

haha...ya baruk..isk..sapa ndak ka org nutup muka ya..hahhahaha..engkah la gmbr kacak sikit..gmbr muka kmk kontrol geram ka..hahahahah...adoi2...

Ms Tikot said...

Oh... x nampak mukanya. Lain kali ambik gambar nak nampak muka. Hehe.

AmirFX said...

Yohhh... Lawak ada jak tak duak ehhss... Haha... Mun ada masa supan ktk duak ya ilang boleh jumpa d Paksen gik...

penanya (?) said...

nyahahahaha peningg peninggg~ kena belajar bahasa sarawak ni huhu

Felicia F. Ramzi said...

yahhh kelak kita jumpa gik ho..yerr pa ktk duak tek sikda time kawen audio..ney ndak ..

WhiteTulip said...

sapa orang nutup muka yaa..bagus tutup k tudong sarang jakkk! hahaha..

aieee..kamek mok juakkk...bilaaaa???
tunggu gajian lok ahh...

ShAf!xX said...
This comment has been removed by the author.
faRha said...

dah lama baca your blog
tapi jarang paham isi kandungan
language barrier
:P

mat said...

sapa jak kah nutup muka malu supan ndah...mun khaty madah tutup pakey tudung sarang jak, kmk cadangkan bagus tutup k tapak mangkok rah restoren ya.. :D

Si Penconteng said...

Kak Aerol,
Eleh. Sudah gaharu, cendana pula.

Ms Tikot,
Okeylah. Klak mek tapok-tapok nyenep gambanya.

Amir,
InsyaAllah. Mun jak rasa supan ya ilang lah.

Penanya?,
Kalau ada masa, saya buat tutorial dialek Sarawak :)

Fels,
InsyaAllah :)

Katie Peri,
Aok, pi kitak ncia lahhh. Heee.

Shapik,
Nangada dilit komen indah.

Farha,
Kalau tulis entri dalam bahasa Sarawak baru ada feel. Ehe.

Mat,
Len kali mok ncoba pesen begamba gialah.

*wink wink* said...

yerdehh..gath cdak 2 tok ehh..mek mok join juak...heee!

[h]einsen said...

mun sik ngambik gambar sipi2, gambar nutup muka..nang xda urg lain nang ya la khaisha..

heheh lepak2 sitok lok..heheh..

Si Penconteng said...

Lil Fa-Z,
InsyaAllah :)

Sen,
Aie. Ada juak nya sitok duhal. Aok, lepak-lepak jak sia.