Friday, 26 June 2009

30 Soalan

1. Bekas kekasih saya adalah : Gerard Butler (jangan tak urang sik taukk).

2. Saya sedang mendengar: Bunyi kipas angin yang kuat. Shwooosh shwoooshhh.

3. Mungkin saya patut: Matikan kipas angin.

4. Saya suka: Menyukai dan disukai.

5. Sahabat-sahabat baik saya: Bernama Z, S & F.

6. Saya tak faham: Sekiranya saya tak faham soalan ini.

7. Saya kehilangan: Fokus.

8. Ramai yang berkata: Begitu dan begini.

9. Makna nama saya: Mm. Tak pasti. Tapi, berkaitan dengan bulan. Bulan mengambang? Bulan purnama? Bulan yang indah? Entahlah.

10. Cinta itu adalah: Universal.

11. Di suatu tempat, seseorang sedang: Menjawab soalan tag ini juga.

12. Saya akan cuba: Jawab soalan ini.

13. Ayat SELAMANYA membawa maksud: Sampai bila-bila.

14. Telefon bimbit saya: Berusia 2 tahun.

15. Bila saya terjaga dari tidur: Saya menguap & menggeliat.

16. Saya paling meluat apabila: Melihat dan mendengar sesuatu yang meluatkan.

17. Pesta/Parti adalah: Masa untuk bergaul dengan orang ramai.

18. Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah: Anak haiwan.

19. Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah: Zaman kanak-kanak.

20. Hari ini: Saya menjawab soalan tag ini.

21. Malam ini saya akan: Tidur.

22. Esok pula saya akan: Mengemas rumah.

23. Saya betul-betul inginkan: Percutian atau backpacking ke mana dan di mana saja.

24. Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini: Saya akan berkata "Hm."

25. Pusat membeli-belah atau arked permainan: Arked permainan di dalam pusat membeli-belah.

26. Makanan Barat atau Jepun: Makanan kampung.

27. Bilik yang terang atau gelap: Terpulang dengan mood.

28. Makanan segera adalah: Makanan yang dapat disediakan dan dihidangkan dengan segera.

29. Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang: "Yea, you take care too. Bye."

30. Siapa yang anda nak tag: Tiada siapa.

Sunday, 21 June 2009

Selamat Hari Bapa

Teringat kamek ngan kesah masa kecik-kecik dolok. Kamek ngan abang kamek tok walopun lain-lain perangey, tapi nang rapehlah. Ne lah ndak nya, duak urang jak adik beradik. Tapi walopun rapeh, bila mek duak berkelaie nang sik alang-alang. Tauk mesti main bertigak, bertumpu, bertarit rambut, bertampar, berpaluk, bertikam barang. Mek duak tok nang boleh kira hebat juak berolah masa kecik ria. Mak ajaklah nok salu bisin nganok mek duak. Abis mek duak kenak lekcher, kenak berus, kenak brenwash oleh mak. Lekak kenak sound-sound oleh mak, mek duak mesti bermintak maap bercium tangan.

"Atil mintak maap, Abang."
"Abang mintak maap, Atil."

Cemyalah tep kali abis berkelaie. Abis ya, alu bergeng bermain kedak besa balit (pasya berkelaie agik).

Tapi dengan abah, lain cerita. Abah tok sik bisin-bisin nak lekcher mek duak. Nya diam jak. Tapi mun dah nya ilang sabar, ha...siaaappp jakkk. Ada sigek kes masa kamek, abang mek ngan abah tengah ilek-ilek rah beranda rumah. Taem ya, abah tengah maca nuspeper, kamek ngan abang mek ndiat showtime cita panggong lam nuspeper.

"Aie. Abang, Abang! Ada cita Mr. Os, aih!" <-- tok jaman Mr. Os nang pebret mek duaklah.
"Ne? Ne? Nangga!"
"Sik bolehhh!" <-- nang pengesak ati kamek taem kecik ria.
"Nangga lokkk."
"Sik bolehhh!"
*Mek duak bertarit nuspeper sambil terkiak-kaong*

Tiba-tiba, nuspeper bisak. Praaakkkk.

Bila mek duak terkejut kejap nangga nuspeper bisak, masa ya lah abah alu mena-mena manas. Alu kinek-kinek mek duak kenak tarit ke frontyard rumah, alu disuroh berdiri berjemor rah panas. Run-run jak mek duak abang mek congek. Dahlah jiran ada juak nampak. Malu adajak masanya. Hahah. Las-las tek, nasib kenak diselamatkan oleh mak. Jadi sik lamak gilaklah mek duak berjemor rah panas.

Abah mek nang pemos dengan sistem disiplinnya masa ria. Gerun juak mek duak abang mek ngan nya. Pi kinek tok, abah dah kira sober juaklah. Haha. Nang berubah 180. Sifat tegas maseh ada, tapi sik kedak ria gik. Nektok pun bila nangga muka abah...jaik ati jak asa. Piluk jak asa ati. Kesian jak rasa kita ngenang mak abah kita njaga kita, ndidik kita, ngajar kita, nulong kita...

Kadang-kadang bila dikenang balit kesah-kesah kenak anok mak ngan abah masa dolok, mesti rasa lawak jak. In retrospect, rasa bersukor juak ada mak ngan abah yang tegas. Mun sik, ginelah mek duak abang mek nektok...mok sik semperna jak prangey. Ehe.


Friday, 19 June 2009

Hidup Ini Indah

Tiba-tiba jak rasa nak berpalsapah awal pagi tok. Kedak Dato' Dr. Fadhilah Kamsah dalam rancangan Motivasi Pagi rah tibi 3 lah tek oh. Ne tauk, pandei terkenak badinya indah tek, alu kamek tok sik lamak agik pandei nak berisik buku, rancangan tibi & redio dikpun klak. Yah. Nakkah rindok ati. Bah bah. Renung-renungkan dan selamat beramal.

Life is beautiful.
Life is short.
So make the best out of it.

Life is short, so live it for Allah.
Life is short, so love, appreciate and care for your family.
Life is short, so treasure your friends.
Life is short, so respect and be kind to others.
Life is short, so love truly
Life is short, so let's forgive quickly.
Life is short, so don't stay mad--just be happy :D
Life is short, so play nice.
Life is short, so carpe diem quam minimum credula postero!
Life is short, so make it fun and fulfilling.
Life is short, so be grateful of and appreciate what you have.
Life is short, so avoid the drama.
Life is short, so take chances.
Life is short, so don't be too serious--mbak ilek-ilek jak.
Life is short, so use it wisely. I'm working on this. Hehe.
Life is short, so make it sweet.
Life is short, so face it with a smile on your face :)

Life is beautiful.
Life is short.
So learn to love it.

Wednesday, 17 June 2009

Part II: Hari Ini dalam Sejarah

Ookey. Mek dengan nya dah berjumpa. Heeeee. Ngeeeee. Ahah. Bes na eh. Rindok ati. Sebenarnya yang nak dijumpa kamek ya merupakan seorang blogger juak. Sik lain sik bukan, Kak Aerol. Nyatok gambanya. Ehe.

Ambik gamba paspot pun Kak Aerol nutup muka juak, kotan supan gilak

Rasanya dari bulan ria mek duak plan nak kuar lunch sama-sama pi sik juak menjadi bab ada jak aral yang melintang-pukang. Gathering kali tok antara mek duak ajak sebab mek duak-duak penyupan, so malu juak asa bila ada urang lain indah. Pergh. Pajaklah. Ingga na ngan ku mpun.

Pi nang beslah dapat berjumpa tek bab lamak tok ngecet lam YM jak. Tapi part paling bes perjumpaan tek, bila Kak Aerol ncia lunch. Makseh, Kak :). Boh jerak, Kak Aerol oi. Ikan nok diorder ya siklah nyaman gine, pi memandangkan urang dah sudi ncia, telan jaklah dengan perasaan yang sik rela ngan terpaksa.

Pasya tek lekak makanporetminumtetak, mek urang pun dengan selambanya eskep dari kedei makan ya tanpa berbayar (pa tek barang makan sik nyaman). Bila dah dalam keta tek, kamek ngan Kak Aerol pun berdialog:

"Gi sine gik kita tok, Kak? Kitak ada nak singgah sine-sine kah?"
"Singgah Paksen jaklah."
"Eeeee. Apa kelas Paksen ya? Sikmok eh."
"Kauuuu tokkk. Ngingkar kata urang tua. Dreb ke Paksen nun!"

*Zatil terkedu & bergegar dalam ketakutan*
"Oi, laju gik dreb nun! Mun ndak, ada kau ku baok ngan batang pokok pisang klak!"


Gialah Kak Aerol maksa ngugut kamek draeb ke Paksen. Gaok & brutal nya ko. Pei nektok mek maseh trauma tegal ugutan & paksaan ya. Anyways, udah mek urang sampei di Paksen tek, laju jak kaki Kak Aerol nuju ke ground floor. Lelah gik kita ngepongnya. Dahlah kita makei high heels. Terkitit-kitit jak rupa kita berjalan ngepongnya tek. Dah sampei ground floor, Kak Aerol terus nuju ke ATM. Duhal tek nak nyucok duit. Lam ati tok tek suuukkk jak rasa...ne lah tauk nya pandei bermurah ati indah nak ngenjok duak tiga ratus ringgit ngan kita tek nak. Yalah, ada juak duit k berpoya-poya rah Soho nun (ehhh). Lekak nya nyucok duit tek, alu singgahlah mek urang ke kedei hadiah kejap. Pasya balit mek urang.

Bila dalam keta tek, duhal hadiah nok dibelinya nak diberik ngan kamek. Weeeeee. Yeye. Makseh, Kak! Kiut. Mek suka :). Tapi ngarap mena jak ati tok nya ngenjok duit tek...limak puloh pun jadilah :|. Nyatok gamba hadiah diberik tek.

Bukan botol tok diberik Kak Aerol. Nya merik leptop ya.

Len kali kita berjumpa agik, Kak Aerol k! Boh jerakkk. Len kali kita kuar ngan adik kita sorang ya. Kali tok, soh nya ncia kita makan rah otel mahal pasya berambeh duak malam ka. Berambeh semalam pun okey juak. Besbesbesbesbes.

*Sebahagian daripada dialog & babak dalam entri tok hanyalah rekaan semata-mata untuk meng-oomph-kan agik cerita.

Hari Ini dalam Sejarah

Ritok. Today. Hari ini. Tengahari tok adalah penentu segala-galanya. Yer. Dramatik ada jak. Kamek dengan seseorang akan berjumpa ritok. Bersua muka untuk pertama kalinya. Pes taem oi. Padahal dah kira lamak juak bekenalan, pi nebes indah nak bejumpa. Pajaklah. Saklah lam YM tek, rioh sekampong jak masa ngecet. Saklah sorang ngepak sorang masa ngecet. Saklah sorang netak sorang jak masa ngecet. Tapi tek, kamek tok nang penyupan pemalu na'uzubillah bah. Yalah kali rasa nebes oh.

Kedak tok alkisahnya tek. Mula-mula dolok, mek dengan nya sebenarnya berkenalan secara kebetulan. Gine mek duak berkenalan, biarlah jadi rahsia mek duak lah oh. Yer. Yang besnya nak, bila mek duak berkenalan tek, kinek-kinek mek duak kedak jadi rapeh. Macam tek mek duak tok geng lamak. Rasa kedak bes pren jak. Kali chemistry nang koat. Dahlah sama palak. Ya lah yang bes ya. Heeee. Lamak tok mek duak nak bejumpa pi mesti ada-ada jak halangan. Berapa kali dah rancang nak kuar, nak berjumpa, nak ngedet (ehhh), pi sik juak jadi-jadi.

Awal minggu tok tek, kamek nang tekad menalah. Sikmok gik tangguh-tangguh plan mek duak tok. Nya pun beria-ia mena juak nak njumpa kamek. Jadi, alhamdulillah, ritok mek duak akan berjumpa. Tempat mek duak nak ngedet (maksud mek, berjumpa), biarlah mek duak jak yang tauk oh. Mak ngan abah mek pun lom kenalnya gik...pi kelak-kelak sidak akan kenallah. Hehe.

Eeeeeee. Sik sabar mek nak jumpa kitak! Hepi eh. Gumbira jak rasa :))

P.S. Kamek rasa kamek akan sambong nulis blog giklah. Kegagoan pun dah sekda gik dah (yippee). Bukannya apa kamek gago ria, kamek sebenarnya bizi gilak-gilak dengan event besar yang dipolah minggu tek. Besalah nak, makin dekat dengan tareh event ya, makinlah gago kerezi frog. So folks, I am baaaaccckkk :)
P.P.S. Mun mok tauk sapa nya, klak mek nyerita dalam entri seterusnya. Ehem. Stay tuned.

Tuesday, 9 June 2009

Here's a Quickie

Salam.
Just popping by.
This's gonna be a short one.
I'm making it brief and sweet :)

Eeeeeeee. Besnya dapat balit kejap ke blog tok! Beslah dapat baca-baca blog urang lain, komen-ngomen blog urang lain, kayo-kayo rah blog urang lain, netak blog urang lain (erkkk). Ingat nak nulis entri panjang kali tok, pi mok save the best stories for later la oh (pergh, esen ajak madah later saklah nang sekda citaaa). Gikpun nak, kamek sekda masa gilak juak at this point in time. Bizibizibizibizibizibizi (bizi apa?). Bah bah. Ya jak lah. Nak ngilangkan dirik agik doloklah. Klak kamek ngencol balit. Bak kata bang Anol Swaseneger, "I'll beee bahkkk".

Aieeeeeeeeeee. Dah azan maghrib. Bah bah. Udah gik nulis tok.

P.S. Sebenarnya nang ada crita yang nak disampei klak...pi len kali jaklah oh. Put it on hold dolok. KIV-kan dolok. Sak kitak urang tertanyak-tanyak. Boklah saspen. Sak kitak urang nebes. Boklah rasa tril. Sak kitak urang teruja. Boklah rasa oren.

And again, I sing...
So long, farewell.
Auf Wiedersehen.
Adieu.

*the curtain closes*

Take care.
Wassalam.