Friday, 15 May 2009

Ooo-haaa!

HARI PERTAMA (7 Mei '09)

Pejalai nuju Lubok Antu (yer alu jaku iban) ngambik masa limak jam dari Kuching. Walopun dudok ajak lam bas, pi lelah juak rasa eh. Dahlah masa lam bas tek sempat juak nulis teks ucapan emcee, yalah nyuroh kin rasa mabok/loya jak. Sik tahan eh. Nasib bas ada berenti rah Pekan Lachau sebelom sambong perjalanan kamekurang tek. Bes juak pekan ya. Simple. Bersi ada jak. Kiut gik ya, sebab pekan ya nang kecik. Yang kamek nampak lam pekan ya, rumah kedei jak. Kakya tek nak, tang renah jak urang-urang di sia. Rindok ati nangga. Ehe.

Lepas 20 minit berhenti di Lachau, mekurang sambong gik journey to the east. Taem tok, nang dah sekpat nak nangga gik luar penjan bas, sebab dah penin/mabok/loya. Lagikpun yang dinampak ya utan ajak, jadi malas la nak merati gilak luar penjan nun. Nak berloyar ngan kawan pun sekpat juak.

"Sha, Sha, blablabla!"
"Pening... Cannot talk... Not feeling good... Sorry..."

"Zatil, blablabla?"
"Sorry... Kamek sekpat nak kaka gik tok... Mabok..."

Nang kedak ya jak lah kamek lam bas. Nasib ada tido juak kejap, jadi sik berasa gilak bila dah sampei ke Lubok Antu tek. Kali tok, sebelom kamekurang pegi ke rumah panjang, mekurang berenti di pasar Lubok Antu kejap...k nunggu rombongan lain yang belom sampei gik. Sempat juak gik ngambik gamba sidak tok.

Apa gik sidak tok mun diambik gamba. Rasa Newboyz jak.

Las-las tek, sampei juak mekurang di Rumah Panjang Batu Berbini Atas lekak nunggu rombongan tek stengah jam. Nang meriah jak sambutan k mekurang nok datang tek. Kedak tok la rupa rumah panjang ya.

Rumah panjang mekurang ada 27 pintu. Kawan mek madah ada yang sampei 40 pintu!

Hari pertama tok juaklah mekurang di-assigned ke kloarga angkat sekali. Kamek ngan kawan mek sorang gik, Anna, diserahkan kepada keluarga angkat di pintu 13 di rumah panjang ya. Erm...sik ingat dah nama apai ngan indai kamek, pi sidak duak nang baiiiitttt. Untong li jak dapat koga angkat tok. Pi nyesal sekpat nak luang banyak masa ngan koga angkat, sebab tek kamek dah gago mena ngurus makan minum dak peserta indah, pasya tek Anna dah gago ngintu ektibiti program. Sori, Apai & Indai...!

Apai ngau indai ku

-----------------------------------------------------------------

HARI KEDUA (8 Mei '09)

Ektibiti pertama waktu pagi ialah poco-poco. Memandangkan apai sekpat joen skali sebab kakinya sakit, jadi indai jaklah joen poco-poco ya. Mula-mula nang kekok, pi bila kamek nunjok step-step poco-poco ya tek, alu terer indai tek. Oooo-haaa! Go, Indai, go!

"Indai, indai...macam ni ya. Indai ikut saya okey."
"Aaaa...okey."
"Langkah kanan, kanan. Kiri, kiri. Blakang, blakang."
"Oooo...macam itu...!"
"Aaa. Ya, ya. Macam ni lah. Lepas tu, langkah ke kiri lagi..."
"Eh, salah kamu! Langkah ke kanan dulu kan?"
"Erk. Tersilap pulak. Ehe. Yoh, dah terer Indai eh!"
"Ehehe..."

Lepas puas berpoco-poco, terus kamek ke dapor nolong polah bekfes k sidak peserta. Nasib sidak Kolej SATT ada joen program tok juak, so ada juak bakal-bakal chef yang nolong bermasak pa indah. Nyaman juak nasik goreng belacan dipolah daknya. Almaklumlah, chef tek nak. Mun dah sik nyaman, malu juak klak.

L-R: Joni, Mathilda, and our chefs (Amer, Ika, Eeyazz)

Ari keduak tok nang banyak la ektibiti mekurang tek, pi memandangkan kamek alu jadi commis/sous chef/garde manger/executive chef yang sik rasmi untuk program tok, jadi sekpat nak joen gilak ektibiti dipolah sidak. Cuma acara sukaneka jak kamek ada joen skali. Nang bes lah! Bukannya apa, sebab sidak sekampong nang sporting abis. Sik kira dak nemiak kecik ka, urang tua ka, mesti joen sama-sama. Sekda nak rasa supan pa indah. Nang sporting!

Nemiak ngereco. Lariiikkk!

Dari petang sampeilah ke malam sidak bersuka ria ngan dak pendudok rumah panjang ya tek. Ektibiti mekurang waktu malam bes! Ada fesyen show k nemiak kecik, karaoke, malam bakat k setiap pintu/keluarga. Nang tuija nemiak kecik ya ber-catwalk! Kalah model ANTM. Sik bulak mek ko. Kiut gik ya!

Rami eh urang bergelumuk rah ruai

Pasya masa malam bakat & sesi karaoke, sidak rumah panjang ngan peserta program tok nang benar-benar jak berlagu ngan berjoget. Kamek tok tukang nangga ngan tukang netak jak. Eheee. Las-las tek nak, tanpa diduga, kamek ditarit oleh empat urang geng (pengkhianat?) kamek untok disuroh berjoget sama-sama malam ya. Saba jak la kita olehnya! Ngggaaaaaa. Pi mok sik mok tek, sama-sama juaklah bertandak depan urang. Ekeke. Tapi lekak sesi soyouthinkyoucandance tek, kamek alu nait ke bilit tido. Lelahhh. Ngantokkk. Nasib masa berjoget tek alu sik terlentok tido indah rah lantei ya.

Bagi nok sidak lain ya, daknya nang berjogetberlagumeronggeng sampeilah keesokan ari. Nang sik tido-tido! Ya bok nya. Apatek malam tok dah kira malam yang teraher mekurang rah sitok.

-----------------------------------------------------------------

HARI KETIGA (9 Mei '09)

Waktu pagi hari ketiga tok, mekurang sekda polah poco-poco. Bab rami yang mok gi mandik rah hidro di Batang Ai pagi tok. As expected, kamek sik ekot bab bekerja rah dapor k molah bekfes. And thus, sekda ngekot ektibiti terus on the third day of the programme. Lagikpun ektibiti tek lebeh kepada majlis penutupan program tok jak. Pi lepas majlis penutupan & lunch tek, kamekurang rami-rami berlagu lagu "Kaulah Segalanya" sempena nyambut Ari Indai untuk semua indai mekurang tek. Terharu juak eh. Dahlah mekurang nak bertolak ke Kuching afterwards. Ada yang run-run jak nangis sebab sebak gilak. Ne ndak, dah rasa kedak koga dikpun dah...walopun baruk tiga ari jak diam sia. Makin mekurang dah nak masok bas tek, nang bisin jak dak pendudok nunggah nama mekurang nok lam bas. Happening li jak.

Dengan keluarga angkat

After a 5-hour drive from Lubok Antu, ahernya sampei juak mekurang ke Kuching. Oooohhh, rindu na ngan Kuching, ngan femli kamek, ngan bilit mek, ngan katil mek, ngan bantal mek, ngan semualah!

Back in Kuching!!!

Harap-harap dapat berjumpa agik ngan suma koga angkat di sinun. Mek tok pun rindu juak ngan indai ngan apai kamek. Undoubtedly, those three days were one of the highlights of my life! Ooo-haaa!

After Lubok Antu tek, our next stop--Mukah! Can hardly wait!

7 contengan:

Felicia F. Ramzi said...

aiee, best..mek dua kali jak pernah pergi ke lubok antu, ya pun sekai ke hidro, sekali ke town.the latter time ya masa pilihanraya tek, njemput cinta mek di sinun..dah nama lamak sik g sia eh, alu sesat kamek, dah la sorang2 driving..alu aher alu sampe sri aman..eheh..kelak ada plan mok gi Hilton Batang Ai, perhaps after Gawai :)
*hmm ada cgek long house on the way ke miri dari btu, amatlah pjg ktk terpaksa makey motor mun nak pergi to another end..eheh

Ms Tikot said...

Best eh... Rmh panjang kacak...

AcHiKa said...

Mun g Mukah boh lupak contact kmk okai~~~ padah awal bila k~~~ ne tauk dpt jd kakak angkat ka ho~~ :P ehehe

SyFazidawaty said...

aihh..best juak!ada ka patut lupak indah nama apai indai..apuuu... =)

Khairul Antasha said...

nemu jako iban nuan deh?? apuuuhh..nama apai indai pun lupak???uwaaaaa....

Si Penconteng said...

Fels,
Ada mekorang limpas Hilton Batang Ai ko! Eeeeiiii...cam bes jak eh tempat ya. Dahlah mek ria nangga foto diambik Liza Achika ria cam bes-bes jak! Aih, siyesli ada rumah panjang nok terlalu panjang sampei pelu makei moto from one end to the other ka?? Shioh.

Ms. Tikot,
Nang bes. Nang kac. Sebab nature jak keliling tempat ya.

Liza,
Okeh! Lak gi Mukah mek kontek kitak. Kita gi berpoya sama-sama rah sinun k, Sis :)

Fazzzzzz,
Iyalah tekkkk. Pandei lupak indah. Padahal tek simple jak nama sidak ko.

Kak Aerol,
Ndak nemu jaku Iban. Mimit-mimit jak. Ehe.

Kelebar Malam said...

til, ktk kerja apa? jeles nanggar ktk dpt g tpt best2 d negeri kita...enjoy...