Monday, 30 March 2009

Hilang Datang

Sebenarnya dari dolok mek nang ada terpiker nak tutup blog. Tapi rasa sayang juak ngan blog ya. Entahlah kenak 27 Mac ria tek, kamek benar-benar tekad nak tutup blog. Lagikpun mek dah kureng nulis entri-entri baru kinek tok. Jarang-jarang. Bila ada cita, bok nak nulis. Bila rasa rajin, bok nak nulis. Memandangkan tek rasa rajin ya jarang datang, jadi jarang juaklah mek nulis. Ehehe. Lagikpun nak, mek lebeh suka jadi pemerhati. Jadi pengomen blog urang lain jak. Mun di alam realiti, kamek tok pun jenis nok sik banyak kaka. I'm more of a listener than a talker. Pemalu ngan penyupan juak. Bak kata Kak Aerol nak, pemalu, penyupan ngan penyapu. Eheh.

Tapi tek, bila dah tutup blog, pandei rasa kedak nak nulis entri indah. Yalah alu mukak blog baru gik. Tapi pakei link baru lah. Aaa...buat masa tok malas dolok nak hu-ha sal link baru tok. Mun rasa nak jadi fofuler kedak artis, bok mek meng'hu-ha'kan link baru blog tok. Heh.

Friday, 27 March 2009

Apa Kenak?

Suk-suk tengah baca buk tek sambil polah teks ucapan k majlis isok. Pasya bila abis baca buk, kamek pun alu rasa malas gik nak ngabiskan taip teks ucapan tek. Alu ditandah mantak-mantak gia jak. Bila dah kebusanan tek, kamek raon-raonlah dalam Blogger. Nangga-nangga setting k blog kononnya tek. Alu tek nak, tangan tok gago jak gerakkan maus sambil klik-klik apa-apa jak setting lam Blogger. Las-las tek terus klik 'Delete Blog'. Kenakkah? Saja...suka-suka. K rindok ati jak. Yer, apakah reti alasan ya tek?

(berenti taip 5 minit)

Kamek ngantok eh. Kelat jak asa mata tok. Tido lok. Isok-isok jaklah cerita pahal dilit belog ngan nukar URL belog tok. Ngantok ehhh.

Saturday, 21 March 2009

Part II: Kuching - KK - Kuching

Tuesday, 17 March 2009

Kamek Sayang Kuching

Katie madah nya sik berapa tauk gilak kawasan-kawasan rah Kuching tok. Samalah ngan kamek ko. Rasa malu kedirik ada juak bila dak geng kaka hal tempat-tempat rah Kuching pi kamek mpun sik tauk pa-pa. Patut la urang salu nanyak kamek "Kitak nang urang Kuching ka?", "Kitak asal dari sine bah?". Antap gilakkah kamek tok kedak sik tauk pa-pa?? Syieeerrr...malu li jak sik tauk kawasan dikpun, padahal dah 24 taun diam rah Kuching. Dek-dek gik mun rah kawasan luar Kuching nun...nang sik tauk pa-pa lahhhh. Mok gagal Geografi kali dolok hoh.

Salunya, mun nak tanyak hal kawasan rah Sarawak tok, kamek nanyak abah mek. Nya ria nang puas diam macam-macam tempat.

"Sine kawasan ABC, abah hoh?"
"Aaa...rah blablabla..."
"Ooo... Mun bandar DEF? Sine ya?"
"Mun ya, rah blablabla nun..."
"Ooo...okey."

Nang terer abah mek ko. Yerrr. Anyways, ritok tek nak, ada juak kamek berpeluang nak serbei kawasan Kuching...bukan rah downtown area la...tapi rah luar kawasan sikit. Rah Muara Tebas. Pes taem gi sia oih. Apatek ngantar kawan balit kelas. Ngegeh jak mulut tok ngoffer dirik ngantar geng balit, pi sik tauk sine Muara Tebas.

"Kitak nak balit ka, Sep?"
"Aok."
"Juh mek ngantar kitak balit. Ari ujan tok...susah nak nunggu bas klak."
"Aih. Siyes ka, Kak Scha? Jaoh rumah mek ya."
"Siyes la tok. Juh!"
"Tauk kitak Muara Tebas, Kak Scha?"
"Aaa...nok rah...aaaa..."
"Nok rah Bako nun bah. Pi dalam agik."
"Aaah! Aok...aok. Rah area Bako nun. Bok ingat." (yerrrhhh...eksen jak ya, padahal tek nang sik tauk!)
"Mena ka tok kitak nak ngantar balit? Jaoh ya bah."
"Ish...sekda hal. Mek pun nak balit juak tok, jadi alang-alang menyelok pekasam, gus ngantar kitak skali nak."
"Umm...okey lah. Mek warning kitak...umah mek ujong dunia ya. Jaoohhh."
"Sekda hal...sak len kali mek tauk sine rumah kitak bila nak ngabas raya klak. Yerrr."

Setelah tamatnya perbualan kami, lalu bermulalah pengembaraanku ke hujung dunia, iaitu Muara Tebas. Shiooohhhh nang jaoooohhhh laaaaa. Rasa kedak Wukong lam cita Journey to the West pun ada. Bayangkan, lapan igek roundabout dilimpas. Pi yang besnya tek bila nak gi Muara Tebas, jalan gi sia lurus jak. Jadi senanglah nak ngapal jeraya. Si Sep tek alu jadi guide tour indah en route to rumahnya di Muara Tebas nun tek...

"Aaa....Kak Scha, sitok SM Global. Sinun Senari Port."
"Ooo..."
"Sia Kampong XYZ. Rah tok kilang ZYX."
"Ooo..."
"Sia blablabla...sinun blablabla..."
"Ooo..."

Bulak kata urang tek, nang rasa kedak urang London bok sampei Malaysia jak. Malu juak asa. Pi kaber-kaber la sikit. Sak sik nampak gilak jakun depan si Sep tek. Pi nak, bila dah sampei Kampong Muara Tebas tek, suk indah rasa ko. Yalah, kamek tok sekda kampong bah...jadi rindok menalah ati nangga kampong tek. Dahlah kampong ya rah kawasan bukit, jadi nang nyaman jak rasa udara sia. Ada mek nangga tokong cina rah atas bukit dekat Kampong Muara Tebas tek. Kacak tokong ya, kedak tokong nok dinangga rah Jepun jak. Pi nok sik besnya, kamek terlupak indah nak ngeluar kemre G9 dari beg k nangkap gamba sigek duak tek. Issskkk.

Pi masa balit dari ngantar Sep balit tek nang nebes lahhh. Dahlah jaoohhhh bagei apa jak. Kita draeb keta dari Kuching gi KL gik sik jaoh kedak ya (yerrr...pa ka reti?). Ne lah ndak nebes, dahlah ari ujan lebat, jalan jaoh, sik penah gi tempat ya, sorang-sorang gik ya. Yalah tek, k ngurangkan ke-nebes-an, kamek alu berlagu sorang dirik seranto-ranto masa balit. Molah mini konsert lam keta. Nang terkiak-kaong jak masa draeb. Dari lagu Feminin ke lagu P. Ramlee ke lagu Sound of Music ke lagu 'N Sync ke lagu drama Filipin Sana'y Wala Nang Wakas indah. Sakits geruks I tawwww.

Tapi eh...for what it's worth, I have now seen another beautiful part of Kuching in Muara Tebas.

Kamek Kuching :)

Friday, 13 March 2009

Part II: Tiga Dialog

Sik jadi kenak kensel *tuuut* marek ko. Di-on-kan juak lekak X ngan Y soh pegi jak. So I pegi jerrr laaa. Mok dengar apa kesahnya tek? Kedak tok cita nya...

------------

[Muzik latar: Soundtrack drama swasta]

Tajuk Drama:
Ku Terpaksa. Ku Tidak Rela.

Watak-watak Drama:
Si Penconteng sebagai Cindepaksarela
X* sebagai Mawar Sri Bandung
Z* sebagai Jimkeri

------------

BABAK 1 [Babak Menunggu]
Tempat: Kedai buku
Watak: Cindepaksarela, Mawar Sri Bandung

"Kitak nebes sik, Cindepaksarela?"
"Nebes? Siklah. Besa jak."
"O...okey."
"Mun nebes pun, nebes tegal mek sik penah molah benda tok."
"O..."

------------

BABAK 2 [Babak Sesi Orientasi]

Tempat: Dalam kereta
Watak: Cindepaksarela, Mawar Sri Bandung, Jimkeri

Jimkeri: Ehehek (singo kerek kanan)
Cindepaksarela: ...
Mawar Sri Bandung: ...
Jimkeri: Boh kitak stress ngan kamek...ehehek. Ilek-ilek jak. Ehehek (singo kerek kanan)
Cindepaksarela: Yehhh, sekdala mek stress. Ilek-ilek la tokkk (badan menten keruk)
Jimkeri: Ehehek (singo kerek kanan)
Mawar Sri Bandung: ...

------------

BABAK 3 [Babak Tengah Makan]

Tempat: Kedai makan
Watak: Cindepaksarela, Mawar Sri Bandung, Jimkeri

*bunyi urang nginyak nasik ngan mee & bunyi suduk gerpuk berlaga-laga*

Cindepaksarela: Shioh, nyaman juak rupa mee kitak ya duhal hoh.
Jimkeri: *mulut penoh ngan mee* Aok, nang nyaman. Ehehek.
(Cindepaksarela & Mawar Sri Bandung terkesima)

------------

BABAK 4 [Babak Dah Habis Makan]

Tempat: Kedai makan
Watak: Cindepaksarela, Mawar Sri Bandung, Jimkeri

-Perbualan mesej-
Cindepaksarela: *tit tot tit tot* Gine tok ah?
Mawar Sri Bandung: *tit tot tit tot* Tunggu jak kejap.
-Perbualan mesej tamat-

[2 minit berlalu]
[5 minit berlalu]
[10 minit berlalu]

Mawar Sri Bandung: Umm...k lah, juh kita balit gik.
Jimkeri: O okey.
Cindepaksarela: Ngeeee...

------------

BABAK 5 [Babak
Sesi Orientasi II]
Tempat: Lam Keta
Watak: Cindepaksarela, Mawar Sri Bandung, Jimkeri

Jimkeri: Mek penah nginang tetel ko.
Cindepaksarela: O...yaka?
Jimkeri: Bes aih nginang tetel. Nya sik banyak karenah...blablabla...sekda nak bisin-bisin...blablabla...sekda nak polah hal ka apa...
Cindepaksarela: Mun gia gus meli patong jak! Sama juak sik polah hal...sekda juak payah merik makan. Murah gik ya.
Jimkeri: Eheheh (singo kerek kanan).
Cindepaksarela: ...
Mawar Sri Bandung: ...
Jimkeri: Eheheh.

------------

BABAK 6 [Babak Kini Bebas]
Tempat: Luar kereta
Watak: Cindepaksarela, Mawar Sri Bandung, Jimkeri

Cindepaksarela: K lah, makseh k.
Jimkeri: Sama-sama. Mun free gi boling klak madah k. Eheheh.
Cindepaksarela: InsyaAllah...
Mawar Sri Bandung: Makseh ah.
Jimkeri: Sama-sama. Eheheh. Bye!

(Cinderelapaksa & Mawar Sri Bandung berjalan menuju ke IPD)

------------

BABAK 7 [Babak Hahaha]
Tempat: Di perkarangan IPD
Watak: Cindepaksarela, Mawar Sri Bandung

(Cinderelapaksa & Mawar Sri Bandung toleh ke arah masing-masing, dan terus...)

"Agagagagaga."
"Ekekekekeke."
"Muehkehkehkeh."
"Buahahahahaha."
"Cinderelapaksa, sik tahan mek ehhh! Agagagaga."
"Ekekekeke. Once is enough!"

------------

Ya jaklah kesinambungan daripada alkisah *tuuut*. Jadi apakah *tuuut* itu? Ekeke. Tapi nak, rasanya tek entri tok nang dah antap gilak madah apa *tuuut* ya hoh. Clue: No, it was NOT a date (sik kira apa yang dimadah oleh 'someone' ya, it still was not a date. Oh tidaakkkk. Ekeke). Tapi mun bagi nok sik tauk ngan sik paham ya...ah, that is for me to know and for you to wonder. Ekeke. Shhhh...boh bisin k. Ngehngehngeh.

*Nama ditukar untuk melindungi privasi dan hak asasi X dan Y.

Wednesday, 11 March 2009

Tiga Dialog

Kamek sikpat gi *tuuut* isok. Apa kenak? Bab mek sekda keta. Kedak tok citanya tek...

X* and me on YM

Kamek: X, malas gik mek nak pegi *tuuut* isok aih...
X: Aie...kenak? Pegi jakkk. Jangan sik merasa bah. Agagagaga.
Kamek: Hmm...okeylah. Pakei baju kacak kit ah!
X: Okey!
Kamek: Pasya boleh la kitak blakon jadi kamek. Ekeke.

X: Ehhh...sik ku mokkk!
Kamek: Ekekeke...

Y* and me in the library
"Y...mek isok *tuuut* aih."
"Aie menaaa?"
"Hihihi...aok. Mek ngajak X. Nak ngajak kitak pi takut rami jak upa. Ekeke."
"Pi bagus kitak gi sorang dirik, ya bok namanya *tuuut*"
"Umm...pi mek malas nak pegi ko."
"Aie, pegi jak nun. Jangan sik merasa bah. Ahaha."
"Hihi...umm...okeylah...ekeke."

Abang and me at home
(bunyi pintu bilit diketok)
"Atil, isok Atil nak pakei keta nak?"
"Aok."
"Nah."
(kunci keta bertukar tangan)
*2 minit kemudian*
(bunyi pintu bilit diketok agik)
"Atil, mak madah nya mok pakei keta isok."
"Aaa...ooo...okeylah."
(kunci keta bertukar tangan agik)

Kedak ya lah alkisahnya pahal mek sekpat gi *tuuut* isok. Keta sekda, jadi gine la nak pegi ke sia nak.

Kepada X, alu sik jadilah plan kitak neman kamek tek. Adohai...

Kepada Y, alu sekpat la mek nak berporet ngan kitak pasal *tuuut* isok tek. Ekeke.

Kepada pembaca sekalian, ha...apakah *tuuut* itewww? Tunggewwwwww~

*Nama ditukar untuk melindungi privasi dan hak asasi X dan Y. Ekeke.

Tuesday, 3 March 2009

A Reply to Bibi's Blog Post on Feb 26

Kamek nang sik minat keta, tapi mek suka ngan keta rempes ko. Kadang-kadang abah ngan abang mek gik eran bila kamek ditanyak suka keta cemne. Entahlah hoh...tapi keta kedak ya kedak bes jak. Cam ada sesuatu yang 'bes' ngan keta gia. Tapi siklah mek milih keta rempes nok terkeput-keput jak bergerak bila diembak. Cukuplah enjen keta ya bagus ngan selesa bila diembak. Cukuplah keta ya mampu nak ngembak kita ke sine kita maok tanpa banyak masalah.

Cemya juaklah kamek bila milih teman idup. Simok nok hebat-hebat. Mau yang sedang-sedang aja dong. Sik payahlah kacak gilak, sik payahlah alim gilak, sik payahlah kaya gilak, sik payahlah hebat gilak, sik payahlah stylo gilak, etc. Cukuplah nya mampu menjadi ketua koga ngan mampu membimbing koga dengan baik. Cukuplah di mata kamek nyalah laki yang paling encem ngan paling perfek k kamek. Umm...kedak laki nok dimaok Bibi juaklah! Yohhh...boh sampe berebut laki indah kita duak klak, Bibi hoh! Apuuuuhhhh.

Apapun, ya kali dipadah urang beauty is in the eyes of the beholder. Lalek apa urang madah muka laki kita jaik. Salkan di mata kita nya ya is THE BEST. Heheh. Sekian, makseh.