Saturday, 14 February 2009

Part II: Juh Kaka Srawak 101

Ada yang faham, ada yang tak faham bila baca blog ni. Jadi kali ni Che'gu Zatil nak buat kelas Juh Kaka Srawak 101. Bagi yang dah faham ataupun dah rasa dirik ya terer, teruskan pembelajaran di kelas seterusnya.

Kamek = Saya
Kitak = Awak
Nya = Dia
Sidak/Daknya = Mereka
Sik = Tidak
Aok = Ya
Maok = Mahu
Nok = Yang
Tok = Ini
Tek = Tadi
Ya = Itu
Siney = Mana
Sitok = Sini
Sia/Sinun = Sana
Rah = Kat
Lekak = Selepas
Juak = Juga
Mun = Kalau
Dolok = Dulu
Kedak = Macam
Gine = Macam mana
Jak = Saja
K = Untuk

Ya jak lah. Nok lain-lain ya...tunggu bila che'gu rasa rajin nak ngajar. Hehe.

14 contengan:

WhiteTulip said...

haha..ya barukk...nunggu cgu rajinn..bila ya kah?? hahhaa...sikda HW kah?? hoho!

khairul onggon said...

Bravo... i loike zatil.. eh.. maksud kmk yur post tok.. eheks..

Kmk kakar omputeh tunggang langgang mcm kuda terusuk rah pasir.. hehehe.. Mun kita mok berblog, sik kisah owh bahasa apa sekalipun... asalkan kita dikpun selesa..

Well.. yerrr.. ada juak omputeh ikit2 tok.. melalui blog kita sebenarnya mempromosikan identiti bangsa dan negara.. dan sumtimes urg mcm kmk tokada nyelit2 msg dakwah walau sik byk, ikit2 bolelah.. ehaks..

Saya yg ngerepak,
Abang Khairul RIjal aka Onggon :)

Audio said...

Cikgu! Cikgu!.. Apa makna Zatil dalam bahsa swak ka? :|

Ehek..apapa pun.. bagus kitak ngaja bahsa swak tok. Sak sidak smnanjung blaja2 la juak nak hoh XD

Benrauf said...

kamek faham cikgu

FaDLi said...

cikgu... pa polah tema ka setiap entri..cth tek nak.... KATA NAMA, KATA KERJA, tp lam bhs srwk la... kakya berik homework molah ayat tek...

konok nya lah....

tomato_masam said...

k = untuk? hihi..menarik menarik~ hihi..tak saba nk tunggu perkataan lain lak~

DrSam said...

kamek maok macam kitak. Haaa... amacam nahunya betul tak cikgu?

Si Penconteng said...

Bunga,
HW ya apa? Hehe. Katok lah...che'gu tok ada rasa malas kit. Hehe.

Onggon,
Mena ta kitak ya. Mek dolok salu makei Inggereis bila nulis tapi nektok bagus pakei bahasa dikpun. Nyaman gik. Lagikpun, sik pelu rasa malu nak kaka Srawak, ne ndak? Encang Srawak encang~

Audio,
Tahniah !Soalan yang bagus! Sebab Che'gu Zatil pun sik tauk jawapannya :|

Benrauf,
A+ untuk Benrauf!

Fadli,
Baiklah murid, kelas akan datang che'gu akan ajar topik yang lain pula ya :P

Tomato,
Hehe. Ejaannya sebenarnya 'kei/key' tapi singkatan 'k' je.

Doc,
Betul tu! Tapi apa maksud 'Saya nak macam awak'? Ha, che'gu bagi A- je untuk struktur ayat. Hehehe.

mat said...

bila cekghu dah rajin kelak, tolong update kan lagik bahasa sarawak banyak2 k...mungkin rakan2 kita di seluruh negara mok juak tauk cgek 2 word ya..

MakModen said...

mek jawab bagi pihak bunga ah.. HW ya homework.. ehehe... bagus.. bagus osaha kitak tok..

aok, mun bahasa srawak advance klak mok ada bahasa2 lamak org tua nok lamak dah generasi kita sik nengar dan pakei.. contohnya lang=pintu, telok=bilit, bercepik= merik nyusu anak (utk bf women la).. eheh.. sekadar menambah cadangan chekgu...

Si Penconteng said...

Mat,
Bena ya. Sak senang sidak nak baca blog kita ne ndak.

MakModen,
Aok yalah tek... Mek pun ada piker nak post perkataan Srawak nok jarang urang makei. K ngidup balit bahsa Srawak lamak hoh.

Cikgu Adham said...

slm... waw bagus la huhuhu.. saya mmg nk belajar. tp cikit2 la heh heh

publicadz said...

teringat kwn kmk miak melaya bok nak kelakar sarawak... ditanyak kol brp jam tok?
dijawapnya kol sigek....

pukol satu dikatanya pukol sigek...

mun nak ajar bahasa sarawak bagus diat cita 'sembelit' ehehe.. good pronunciation, tp diction sik brp bagus... byk nyumpah. ada story juak disebalik cerita sembelit ya ngan member melaya kmk dolok..eheheh...

Si Penconteng said...

Cikgu,
Ha, nanti saya postkan lagi entri tentang bahasa Sarawak ni jadi dapatlah Cikgu blajar :)

publicadz,
Aih. Kiut li jak. Pukol sigek indah. Aok, tauk mek cita Sembelit ya. Nangga duak menet alu sik jadi mek nangga...banyak gilak nyumpah-nyumpah.