Thursday, 26 February 2009

Part II: Si Penconteng

Ria masa nukar nama blog, ada juak terpiker nak nukar nama kamek skali. Tapi idea ya tek di-KIV-kan dolok. Lom dapat hidayah kali... Ria dak Mat ngan Su iJamm pun ada juak merik cadangan niknem baru masa sidak ngomen lam entri lepas. Apatek sidak madah mun dah nukar nama blog ke Kertas Conteng, maka adalah afdhal hukumnya nukar niknem juak skali. Sak seswai. Mat sages Sang Penconteng pasya Su iJamm tek cadang Zateng (Zatil + Conteng). Kacak & kewl nama-nama diberik sidak (makseh Mat & Su iJamm!) pi kamek disaided nak nukar ke Si Penconteng jak. Mok jadi anonymous jak kali tok. Sejak nama mena kamek jadi pemos (ececece...prasan eh) rasa kedak...umm...au naturel jak. Bare. Nude. Sik bes eh!

Kali kelak-kelak mok nukar gamba profail gik. Iiihhh...banyak li jak nak ditukar eh. Nang rasa kedak renobet rumah lah.

P.S. Su iJamm, kitak ria berkenan ngan nama Zateng ya nak? Kitak pakei jak nama ya mun seh berkenan. Kehkehkeh.

Thursday, 19 February 2009

Si Penconteng

Saja nak tukar nama blog tok. Sebab kebanyakan entri blog tok random jak. Rawak. Rambang. No specifications on a certain subject. No theme. Macam apa yang diconteng dalam kertas. Lagikpun kamek suka conteng-conteng. Conteng buku. Conteng meja. Conteng dindin. Conteng kain lapit meja. Conteng tangan. Conteng kertas kosong. Conteng buku orang. Conteng fail orang. Nang sekpat nak pegang pen. Mesti ada jak benda yang jadi mangsa k conteng. Lukis katun. Lukis pusak. Lukis rumah. Tulis nama. Tulis Bosan Boring Bosan Boring bila kebosanan masa kelas/mesyuarat. Tulis alamat rumah dikpun. Tulis nama dikpun. Tulis apa yang ditangga. Lukis apa yang ditangga. Dipiker. Dirasa.

Samalah macam blog tok juak.

Sunday, 15 February 2009

Kuching - KK - Kuching

Kota Kinabalu, here I come! Minggu depan mek gi KK ko (cehhh...ngeso ali jak). Ngeeeee. Fes time pegi Sabah eh. Bessss. Ada rekomen tempat yang bes dipegi/jangan dipegi? Transportation? Recommendation for a good affordable hotel in downtown? (Edit: Dah temu hotel dah!)

Saturday, 14 February 2009

Part II: Juh Kaka Srawak 101

Ada yang faham, ada yang tak faham bila baca blog ni. Jadi kali ni Che'gu Zatil nak buat kelas Juh Kaka Srawak 101. Bagi yang dah faham ataupun dah rasa dirik ya terer, teruskan pembelajaran di kelas seterusnya.

Kamek = Saya
Kitak = Awak
Nya = Dia
Sidak/Daknya = Mereka
Sik = Tidak
Aok = Ya
Maok = Mahu
Nok = Yang
Tok = Ini
Tek = Tadi
Ya = Itu
Siney = Mana
Sitok = Sini
Sia/Sinun = Sana
Rah = Kat
Lekak = Selepas
Juak = Juga
Mun = Kalau
Dolok = Dulu
Kedak = Macam
Gine = Macam mana
Jak = Saja
K = Untuk

Ya jak lah. Nok lain-lain ya...tunggu bila che'gu rasa rajin nak ngajar. Hehe.

Saturday, 7 February 2009

Model for a Day

Lelah. Keppe. Penat. Lemah sa nyawo. Sik kongang. Rasa nak leput. Nokya lah alasan yang salu diberik bila disuroh polah keja. Tapi bila taim disuroh amik gamba...hmph, bukan main gik suk. Sekda bertapi-tapi agik. Manusia...manusia...

Bak kata omputeh tek, "To err is human, but to make excuses is even more so".

Thursday, 5 February 2009

Siapa Jodohku?

Makseh banyak-banyak ngan saudara Onggon bab berkareh men-generate nama-nama pengikut blognya sigek persigek rah websait nok ditemunya. Nang rajin eh. Samalah kedak Audio juak, rajin ngedit nok kedak ya rah kompiuter. Kamek tadik ngambik imej tok (diat kanan) dari blog Onggon k sor ngan kitak urang. Bes sik? Mun mok tauk maksud nama dikpun, agak ke websait tok gak. Pasya pandei-pandeilah dikpun carik gine nak me-manipulate nama kitak urang.

Anyways...tadik nak, mek ada ngabas blog Erol, ada sigek entri blognya tek molah mek tergisin sorang dirik bila baca post ya tek. Bab teringat balit nostalgia masa kecik-kecik dolok.

Masa kecik-kecik maseh skolah rendah, penah sik kitak urang main permainan nama (k tauk sapa jodoh tak urang)? Cara mainnya ialah hanya pelu ngitong value nama dikpun ngan nama 'jodoh' tak urang. Sik tauk la pa nama menan ya. Mun sik salah mek, kita tulis nama penuh kita ngan 'boipren/gelpren idaman' atas keretas. Pasya tulis nilai-nilai setiap hurup nama ya tek. Setiap hurup nama kitak duak ada nilainya tersendirik (contoh: A = 1, B= 2, C= 3,...). Lekak ya kita perlu tambahkan suma nilai-nilai hurup ya k nangga keputusannya. Mun sik salah mek...mun jumlah nilai ya besar, retinya makin besar la kemungkinan kitak duak nak nikah. Rasa ngira probability lam metemetik juaklah tek. Mun sikit nilainya, nang sekda can terus kitak duak nak benikah. Nang kedak main tilit nasib bah.

Pelik ali jak menan nemiak dolok hoh. Dahlah tek mun 'kebarangkalian' ya sik memenuhi syarat, alu frust. Maka tek bok umo tujoh lapan taun gia. Ish, nang tua bigik la masa kecik dolok. Tuweja eh. Ingga juak rasa bila dikenang balit. Heheh.

Monday, 2 February 2009

Haiku Demam

Kepala pening
Tubuhku panas dingin
Terasa demam