Tuesday, 27 January 2009

Kisah Bantal Busuk

Aku pernah memiliki sebuah bantal busuk. Bantal busukku berbentuk kepala kucing. Warnanya pula biru dan putih. Kainnya lembuuuut macam kain baldu. Isinya pula kekabu kapas yang amat lembut dan bergumpal-gumpal. Aku amat sayang akan bantalku itu. Nama Manel kuberikan kepadanya untuk menunjukkan kasih sayang dan dedikasiku terhadap harta kesayanganku itu. Walaupun Manel dikatakan mempunyai bau yang pelik dan memualkan akibat daripada tindakan kimia yang berpunca daripada rembesan kelenjar air liurku yang aktif dan tumpahan air Milo/Nespray/Sustagen yang basi, namun bagiku Manel tetap wangi lagi suci dan murni. Aku kerap memeluk dan menciumnya tanpa was-was. Setiap hari aku usung Manel ke mana saja aku pergi sambil menyebarkan baunya yang nan indah.

Ketika umurku masih muda dan masih belum berdaya untuk melawan pancaroba dunia, Manellah yang menjadi pelindung dan mentorku. Aku mampu menangkis segala rintangan hidupku dengan adanya kehadiran Manel. Aku ingat lagi ketika abangku cuba menumbukku akibat daripada cubaanku untuk mengambil patung Ninja Turtlenya tanpa meminta izinnya dahulu...namun, aku dapat menahan tumbukan padu maut itu dengan menggunakan Manel, dan seterusnya membaling Manel ke arah abangku untuk menghentikan serangan bertubi-tubi daripadanya. Sehinga kini abangku masih trauma dengan memori itu. Sejurus selepas episod itu, hubungan aku dan Manel menjadi lebih erat. Lantas, pangkat Manel aku upgraded-kan kepada sidekick. Dan semakin kerap aku mengepit bantal busuk di bawak ketiakku ke sana ke mari tanpa menghiraukan pandangan jelik daripada orang lain, terutamanya daripada abangku.

Sehinggalah pada suatu hari ketika aku baru pulang rumah dari tadika...

"Ne bantal Atil ne?? Ne bantal Atil??" laungku sambil mencari Manel di seluruh pelusuk rumah.
"Ne nya??? Atil mok bantal Atiiiilllll......"

Bantalku hilang entah ke mana tanpa meninggalkan berita. Aku menangis. Sedih. Pilu. Aku syak Manel di-kidnapped oleh keluargaku kerana aku tahu selama ini ahli keluargaku tidak merestui hubungan aku dan bantal busuk walaupun kasih sayang yang aku pamerkan untuk Manel adalah amat tulus lagi ikhlas.

Lama-kelamaan aku sudah terbiasa dengan status baruku yang single tanpa kehadiran sidekick di sisiku. Lagipun masa tu dah nak masuk darjah satu dan umur pun semakin meningkat, jadi semakin berkuranglah gian dengan bantal busuk. Heheh. Sekian, terima kasih.

-TAMAT-

32 contengan:

Dosz said...

otedah. kisah cinta terlarang oleh orang tua. haha

DrSam said...

patutle nama bantal bucuk. dahle disirami dengan rembesan kimia tak putus-putus, tambah lagi dikepit dicelah ketiak sepanjang masa. Harum manis betul :)

mat said...

tedah....
jaik ati dgr dirik bersadu eh...hehehehe

Si Penconteng said...

Dosz,
Enyalah tek...sedeh ko. Tapi kamek pasrah ajak. Hehek.

Doc,
Memang haruuuummmm sangat. Tapi hairan, kenapa orang lain tak suka bau bantal tu? :P

Mat,
Ya kisah lamak jak, Mat...kisah lamak...(sambil ya tek Zatil mengimbas balit nostalgia dolok)

Bibi Fabulosity said...

eee..bernapsu dengan benda bukan hidupan..yackkkksssss!!!!

Si Penconteng said...

Gago! Hehek. Aie...ya masa kecik bah, ne lah pande nak begerek. Bantal la jadi penemannnnn.

mat said...

nang best nak time kecik2 owh...hahahaaa

Audio said...

Aok ehh.. tedah lok. Ya bok nya.. cinta yang tidak direstui kelorga. Dahla nama hero lam crita tok tek Manel. Tedah Manel lok.. cak nama hero ya.. wakakaaakaka!!! XD

Si Penconteng said...

Mat,
Nang mena ya...taem kita gik kecik la paling bes. Nang gago nak bemain ngan nangga katon jak. Bes eh.

Audio,
Sedeh kamek ria tauk sik...frust menonggeng you :P Nasib bait ada bantal spare. Eheheh.

Benrauf said...

huhuhu..aku terharu dengan kisah cinta romeo juliet mu dgn bantal bucuk. :p

ps: kepala kucing yg berwarna biru dan putih? doraemon kah ia?

tomato_masam said...

aalallalaa,,cian nyer atil, bantal ucuk ilang eh, hoh0hhoh0..banyak betul perfume kart bantal tu eh~ tak m0 bayangkan bau nyer~ nak bayangkan rupanya jer..ngeh ngeh ngeh~

khairul onggon said...

oo tedah tak zatil.. dah mcm2 bahan kimia melekat sia. patut juak org tua ktk kuarantinnya.. takut ktk bukan ada sidekick, tapi sideeffect hahaha..

jinggo said...

hahahaha......

cerita ni memang menggamit sebuah kenangan yang indah dalam hidup ini....
hahahaha.....

Si Penconteng said...

Benrauf,
Ooh jangan sedeh plak. Tak, bukan Doraemon, kucing biasa je. Tapi kiut!

Tomato,
Ha, nak bayangkan rupanya? Tak dapat dibayangkan rupanya, wahai Tomato...kalo baunya hampeh, rupanya lagi la hampeh! Heheh.

Onggon,
Ahahahah! Aok o...kali juak. Eheheh. Mok macam-macam virus dah melekat rah bantal ya.

Jinggo,
Itu sudah pasti! Heheh. Bantal tu menggamit banyak nostalgia indah (cehhh...ayat). Terima kasih sebab singgah!

SyFazidawaty said...

aie, sian da lok..tp bau nya ya, pat mek mejin koh..hmm,not bad la bau nya..hehe!

mat said...

bena padah dirik ya, tapi kmk sik main ngan dak katon aih..kmk sik ingat juak main apa2 kah?hehehehe

MakModen said...

jangan kitak.. kazen mek, a year older than me, dah mok nikah bulan 5 tok, maseh ada bantal bucuk nya... di buang ninek mek lem tong uras, di putit nya balit. nasib bait family kitak menghalang cinta terlarang ya awal2.. hehehe.. tok nya dah nak belaki tok mcm ne lah nasib laki nya? hahaha!

Manel dan kaum nya adalah 'lethal weapon' bah! (banyak rembesan bahan kimia yang tersimpan di dalam nya) hehe.. mun sik, sik tak dengan senang menangkis serangan abang tak!

Si Penconteng said...

Fazidawaty,
Eheheh. Baunya ya seribu kali dari not bad! Hampeh & hamsap. Kehkeh.

Mat,
Aiks sik ingat indah. Hehek. Mesti ada main polis sentri, main tapok, main dango...menan nok besa dimain nemiak.

MakModen,
Aih...menakah gia? O sian tedah bakal lakinya lok nak ngidu bau bantal ya tep-tep malam. Sekpa...selo-selo klak mesti nya melepas juak bantal ya bila dah belaki klak. Hehe.

The Fleece Master said...

My wife masih ada bantal busuk named peanut since nya kecik n kmk duak tido sama dgn bantal ya tiap mlm. The smell n color? No komen. =))

Si Penconteng said...

Fleece Master,
Aie...orang Sarawak duhal kitak! Hehe. Yahhh...maseh ada bantal busuk gik bini kitak? Hehe kiut eh. Nama bantal ya pun kiut juak XD Otedah kitak tepaksa nahan rupa ngan bau Peanut :P

WhiteTulip said...

bantal busuk ya ibarat nyawa time tidoo...

kamek maseh ada pei nektokkk

HAHAHAHA..

Ramya said...

Hey hi..your idea in everything makes me amaze.Keep doing things like this.By the way i am Ramya.i have added your link to my Blog,i hope you will do the same and share ur ideas with me.Bye.HAVE A GREAT DAY.

Su iJamm said...

Bekas 'kekasih' ku berbentuk seekor renabz, pi sik bernama. Walaupun mendapat restu keloga, tapi ku mpun yang mutus hubungan ya. Apa tek segal badannya kenak tumpah kicap time makan. Alu pudar rasa cinta ku terhadap nya.

faRha said...

ingtkan apela...
bantal busuk pun buleh jadi cite
i nye teddy bear since 3 years old ada lagi sampai skarang
lalalalala~~~

Si Penconteng said...

White Tulip,
Menaaa? Jeles eh. Ahahah.

Ramya,
Thanks for popping by! Glad you enjoyed reading my blog!

Su iJamm,
Yohhh. Kenak sik dicuci jak renab ya?

Farha,
Hehehe. Dah jadi antik teddy bear tu. Kalo jual, mesti mahal :P

en_me said...

chenta tak semestinyerrr bersatewwww.. uhuhu

khairul onggon said...

Su ijam ya mena ndakkah?? bak katanya pun.. "Bena tuk pok??" haha.. kmk nengar cita versi lain.. maknya yg sengaja engkah kicap kotan nya sik mok bpisah ngan renab bucuk ya.. haha..

Si Penconteng said...

en_me,
Uhuhu...jangan la cakap camtu. Ehehe.

Onggon,
Yah...terbongkar rahsia kicap vs. renab Su iJamm... Terungkai jua akhirnya misteri nusantara.

DrSam said...

tak habis peluk bantal busyuk lagi ke :)

Si Penconteng said...

Beluuummm. Ah, nikmat.

arsaili said...

salam..baca entry ini teringat kena buat karangan dulu..aku sepasang kasut...ahahaha

Si Penconteng said...

Salam. Heheh. Dulu karangan pertama saya kat sekolah Aku Sebuah Beg.