Tuesday, 3 November 2009

Berambeh Kejap

Ya Rabbi...rasa kedak kambin bok kluar kandang jak asa. Asa jakun/sakei/bok kalak/singkol mena main tenet tok. Almaklom lah lamak sik bertenet. Ne lah ndak, modem kene pangkek nyareww. Tedah. Emel melobo-lobo sik dibaca. Entri blog melobo-lobo sik diabas. Oleh itu, sorilah kamek sik dapat nak baca suma blog tak urang lok. Nak ngomen pun sik kongang jak asa, kotan banyak gilak entri. Buat masa tok pun, kamek nang bizi gilak-gilak. Ne gik ya, ne gik tok, ne gik nun. Memacam jak. Kamboh li jak asa. Dahlah kamek tok bila dah oberwelm gilak ngan kereja, terus blekaut utak.

So...kitak urang suma, kabare? Ada bagus suma? Bah bah. Teruskan jak menulis blog takurang. Kamek kirim salam jaklah ngan blog takurang k. Boh eran mun blog tok pastok lamak sik berapdet. Biji kedaong tek nak.

Hm. Duhal bok 13 ari sik berblog. Asa kedak berminggu jak.

Okeylah. Ya jaklah. Jangan ndak jak nak nyengok sitok sebenarnya. Bah bah. Mupok lok, uols.

Thursday, 8 October 2009

Cherita Lama



Bakhil: Mau minum apa, Tuan?
Labi: Gin and tonic.
Bakhil: Baik. Tuan?
Labu: Aa...aaa...aa...iblis tonic! 
Bakhil: Iblis tonic mana ada, Tuan!
Labu: Aaa...aaa...gimme...aa...syaitan and tonic!
Bakhil: Syaitan lagi tak ada, Tuan.
Labu: Aaa...BRING-ME-HAJI-BAKHIL-AND-TONIC! Get out! Get ouuttt!
Bakhil: B-b-baik, Tuan.
Labi: Bodoh.
Labu: Terlalu bodoh.
Labu & Labi: Bahahahahaa.
Labu: Aa...how is your business, Tuan Majistret?
Labi: Aa...you see...um. Sekayrayng, rakyat-rakyat di dalam neygeri, semuanya sudah insaf dayn mereyka tidak lagi melakukan perkara-perkara jenayah. Dan pada saya, sangat senang keyrayna tidak ada banyak kes-kes, you know. Dan bagi saya sebagai majistret, merasa banggaaahh!
Labu & Labi: Bahahahahaa.
Labi: And...how's your business, Tuan Doktor?
Labu: Oohh myy goddd. Heihh. Terlalu shushah... Shemua kuasha-kuasha beshar menggunakan bom nuklear, baynyak orayng-orayng yang shakit.
Labi: Oh pity...
Labu: Shehingga shaya punya hoshpital...no more bed!
Labu & Labi: Oh pity...pityyy.

Adoheh.

Thursday, 1 October 2009

Vivo

Salam.

 1  Yesterday was good. Alhamdulillah. Hopefully today and tomorrow will be even better. Amin.

 2  Here is The Last Lecture video by a former Carnegie Mellon University professor, Randy Pausch.


Randy Pausch had dreams. I have dreams too. Pausch had achieved most of them. But, have I achieved some of them, at least? Ah. Sometimes I care too much about finding my dreams, really. But have I ever thought about finding what my deed is, and what I am going to leave this world as my source of benefit for others, because it is part of my responsibility as a person?

 3  "Before thee We sent (messengers) to many nations, and We afflicted the nations with suffering and adversity, that they might learn humility." (Al-Quran 6:42)

 4  When something is in short supply, its value goes up. Thus, be grateful, thankful, and appreciative for what you have, for what you have had, and what you will have.

 5  Kenak ada indah urang nok pandei rasa ingga ngan kita bila kita berbuat bait ? What we write, say and do are not meant to show off how goody-goody we are. We are not doing it for anyone.

 6 
Boy, oh boy. Lemme tell ya. My mak ngan abah are not perfect, but they are the BEST parents my brother and I could ever have. I am so very thankful that I was born into this family. Alhamdulillah. And no, I am not rubbing it in anyone's faces. I am merely expressing my gratitude. Mun urang lain puji melambong pasal gerek sidak tapi sekda dianok/diingga, sikkan Titil dianok/diingga indah mun muji mak ngan abah dikmpun nak?

 7  I am seeing a crossroad ahead of me. I am nearing it. So, which direction should I take? The less travelled path, or the other one?

 8  Selamat menyambut Bulan Bahasa Kebangsaan. Saya sayangkan Bahasa Malaysia, tapi, entri blog ini ditulis dalam Bahasa Inggeris. Adakah ini merupakan satu ironi? Ataupun, hipokrisi? Hm. Entahlah.

 9  Tapi nak eh, Titil pun sayang juak ngan Bahasa Melayu Sarawak. Sekpat celen. Tol sik? Bahasa Serawak juak ada feel bila dipakei k kaka. En it is beri-beri bersetail tu. Ai laik tu yus it wen ai tok in ingris. Beri yuspul. Bisaid det, ai ken tok laik dis tu sam pipel en dey wil not no. Bahaha. Ehh. Wet e semenet...dis is not Bahsa Serawak. Oh, sori sori. Rong rong. Beri sori.

 10  Angol juak berkonperens ngan sidak geng krek-krek tok. Almaklumlah kamek urang tok nang sakei/baruk pandei/baruk kalak makei bois cet rah YM tek nak. Rasa kedak urang nok bok pandei makei talipon jak. Mala jak nanyak/terais/kiak-kaong, "HELO? HELOOO?? DAPAT NENGAR SIK??" Otedah. Pasya mala jak kenak tendang kuar dari konperens, "Aihh. Plis inbait kamek gik lok. Kenak tendang kuar agik koh!". Otedah. Nang jakun menalah rupa mek urang o. Tapi, tedah sorang ya jak sik berhedpon. Asz, Bang Onggon, Si Sen, Katie, Amir, juh kumpol duit meli hedpon k nya.

 11  Apa rasa tak urang mun tok ialah entri teraher Titil? Hmph. Suka molah stetmen gimik. Sak urang huha kamboh nak (yea, right).

Wassalam.

Thursday, 10 September 2009

Kad Raya

Salam.

Aaa. Sorilah 'kad raya' tok sekda gamba perhiasan bunga-bunga/mesjid/ketupat/merecun/lirik lagu raya rah depan kaver kad/katon-katon tengah beraya. Lagu raya dalam kad raya rega enam ringgit nok ada muzik bila kad dibukak, pun sekda juak. (Nota: Malas nak ngengkah wijet lagu raya rah tepi blog tok.)

Eniwei.

Pakaba tek? Udah sungkei? Mestilah udah nak. Mun belom ya, kitak urang nanggoh sungkei kah? Atopun nak mecah rekod berposa tanpa bersungkei duak ari stret? Mmmhh. Sampei juak mun mena gia. Urang nok sik perenah tebik posa/ninggal posa/batal posa/posa yok-yok lam idupnya gik sekda gia.

Gine persediaan k raya tek? Dah okey? Dah pasang langser menyin-menyin nok spark ngan kain sarong kusyen? Dah muang debu-debu rah blakang kebinet tibi? Udah nyuci bunga hiasan nok kitak urang eksen madah ya bunga idup tapi hakikatnya bunga pelestik dibeli rah kedei Fah Kompeni di Gambir Strit? Udah miker nak molah kueh kah atopun meli jak kueh rah Taka/Mita? Udah nguja baju raya duak tiga kali k dapatkan mood raya? Mun lom meli baju raya, udah serbei baju/kain tudong/sabok/selendang rah SES Pesona/Almas/Kamdar/Saleh Ahmad/stol-stol depan Kepsi Pija Hat rah Satok? Udah miker tema raya tak urang kali tok?

Mek urang udah ada tema k raya kohh. Uuu. Boh jeles.

Selaras dengan keadaan ekonomi dan dasar bajet domestik masa tok, tema raya mek urang taun tok ialah...jengjengjenggg...Air Asia (tagline: Now everyone can beraya!). Sooo...mun nak datang rumah raya klak, sila mbak gelas dikmpun, tapak suduk gerpuk dikmpun okehh. Sediakan juak angpau skali (duit keretas kaler gadong tua ngan engkodok sahaja). Mek urang hanya nyedia kusi meja jak k tak urang dudok. Mun mok on kipas rah rumah saya, tak urang perlu bayar. Mun mok on ekon, lain gik cas. Mun nak nangga tibi atopun makei toilet, perlu juak mayar. Tapi boh bingong uols! Sebab mek urang ada nyedia makan minum. Cuma tek, tak urang perlu bayar lah (bubor manok insten - RM7, megi kari - RM6, aek lemened - RM5, milo/kupi/teh - RM4, aek minerel - RM4, etc.). Arap maklum.

Ritok tek sidak rah opis mukak lagu raya Aisyah "Pulanglah" nerin-nerin. Alu pandei rasa syahdu indah. Adoheh. Dalam rasa lemah nak raya tok, ada juak rasa sayang kamek ngan raya koh. Hm. Pi nak, Raya Aji juak paling bes. Simple jak. Mun raya posa tok, nok sik wajib jadi wajib. Sekda istilah simple-simple taem beraya posa. Suma mok over the top. Lemah na. Tapi nak, raya posa skali setaun jak, jadi...redha jaklah and bergumbira jaklah o, k nanda tamatnya bulan posa (waima lam ati tok bagei terguris-terobek-terbisak bila nangga nemiak kecik nerimak angpau berpeket-peket tapi saya sekdooo).

Hm.

Kamek tok sengaja merik 'kad raya' tok awal-awal. Bab kita sik tauk umo kita sampei sine, jodoh kita ngan sapa, rejeki kita banyak ne, idup kita cemne...ne lah tauk sik bertemu agik, jadi kamek nak mintak maap ngan tak urang suma, mun tersalah kata, tersilap bahasa, terguris ati, terguro kasar, berutang ngan tak urang pa indah kah, berjanji tapi sik tepati kah. Kita tok mun dah kotan suk kedirik, alu lupak olahan dikmpun sampei ada juak taem berperangei sik semperna indah. Tup-tup eh, kita sik berjumpa/berkontek pastok. Ne tauk bah nak. Tup-tup eh, toklah las can kita nak bermaapan. Ne tauk bah nak. Jadi bagus awal-awal bermaapan sebelom terlambat. Sebab kita sik tauk bah nak.


Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maap zaher dan batin.

Wassalam.

Dengan ingatan tulus ikhlas,
Zatil A. S.

Tuesday, 8 September 2009

Perkataan Vintaj

Nektok saya nangga rami juak dah urang tauk bahsa Serawak nok dalam-dalam. Rindok ati cemya o. Dolok saya nangga, nemiak suka makei bahsa remputeh jak. Terer bahsa remputeh nang bagus, tapi mun dah sampei nunggah ninek Granny ngan Grampa, atopun berjarah ngan ninek-ninek sekalian makei hi-faif jak, ndaklah saya berani.

Um. Tok antara bahsa Melayu lamak nok saya tauk lah. Tok Ram (ninek laki kawan saya) ngajar pekataan-pekataan lamak tok masa dolok-dolok nun. Pi saya jarang makei pekataan-pekataan tok lah.

Sepang-seput - Pemalu/Penyupan
Sempuras - Kotor/Kamah/Kemaik/Kihak
Jombang - Emsem/Cantek
Kako-kakoi - Gelisah/Resah/Nebes
Kemendikai - Semangka
Undong-undong - Kain tudong
Chucha - Mengkonpiuskan
Kelerek (sebut: ke-ley-reyk) - Kerani
Semprot - Sembur/Spray
Chenonot - Buntut manok (imejin: "Bang/Kak, brapa rega secucok chenonot manok ya o?" Lucuuu ehh.)
Inchang-inchut - Zig zag
Kelebang-kelebut - Kuang-kuit/Kulu-kiler (imejin Bang Onggon/Cekgu Erol/Farah/Willie komplen sal kemre sidak lok: "Sela'u geru kame tegal mala kelebang-kelebut ngemba kemre rah geru koh.")
Chengkus-mengkis - Bertengkar
Chengkerong - Mata cekong
Terchenong - Termenong

Um. Sik pasti ngan ejaan bab besa la urang lamak ngan urang veteran ngeja c jadi ch. Sebenarnya nak, ada agik juaklah pekataan-pekataan lamak nok saya tauk dari ninek kawan saya tek. Pi malas nak naep pepanjang.

Ari dah kol sebelas lalu dah. Ngantok eh. Bah bah. Tido lok.

Friday, 4 September 2009

Word of the Day: Follow

Tok ialah sempu Follow Me. Kira sekufu juaklah ngan produk-produk pencuci kedak sabun Popinjay, sempu Vidal Sasoon, sawer krim Lux, pencuci muka Ginvera. Follow Me ialah antara jenama nok kira pemos era 90'an ria. Nang salu jak disor lam tibi. Dikit-dikit mesti jak ngeso iklan urang bermandik bersempu bercuci muka. Kali nama 'Follow Me' ya ada ong kali o. Yala urang mala ngekot meli. Wallahu a'lam. Eniwei, saya suka sempu Polo Mi tok masa kecik ria. Bagus ko. Yang penting, nya mesra-poket (sebab mur jak bah). Duit bagus k meli barang skolah anak ngan barang dapor, tol sik?


Tok ialah wijet Blog Follower. Kebanyakan blog ada ngengkah wijet tok. Wijet tok k kita ngeadd nama kita rah blog seseorang sebagai pengikut blog nya. Mun rasa nak kip ap tu det dengan apdet terbaru blog seseorang tek, klik jak ikon Follow ya. Salunya nak, mun blog ya ada rami pengekot, maka retinya pemos lah blog ya. Follower saya lapan urang jak koh. Adakah ya retinya blog saya tidak pemos? Otedah. Ehe. Tapi sukor jaklah ooo. Saya sik kesah juak bah ngan suma ya. Gikpun, sikkan lah alu merundum saham blog segal sikit polower nak (otedah, nya mujok ati dikmpun lok).


Tok ialah Sting. Bekas penyanyi kumpulan The Police jaman 80'an dolok. Sidak tok nang pemos dengan lagu "Every Breath You Take". Konoknya tek antara lagu paling romantika di amor jaman ya lah. Tapi saya rasa sik romentik lagu tok koh. Ngutik gik ada. Apa kenak? Bab bunyi liriknya kedak nunjok ongbujang ya tek nak ngintei/merati setiap kelakuan si ongdare. Kedak stalker eh. Nak ngipak, nak ngepong, nak ngekot si ongdare tek sia sinek. Eee. Ndak saya brani. Gik afdhal mun lagu tok dijadikan lagu tema dak pak polisi ngan pak detektip k dediket ngan dak pak saok jak, bab nang kereja sidak ngintip ongjaik nak.


Tok ialah ongkunin DiGi. Mun nangga sidak tok, mesti tringat ngan lagu "I Will Follow You". Nang sia sinek jak sidak ngirin urang nok pakei DiGi. Stalker kah sidak tok? Bodigad kah sidak tok? Imaginary friend kah sidak tok? Entahlah. Tapi sidak tok nang kiut (nok katon jaklah kiut, mun nok idup-idup ya ada ngutik & gelik kit rupa). Tapi apapun, pilihlah DiGi. DiGi bagus. Nang harus sidak Diji merik saya komisyen bab makei ruang blog saya untok molah prumusi.


Gamba dibah tok ialah gamba ompuan bertudong itam. Nya tok sik paham dengan istilah follow. Tegal nya sik pahamlah alu nya keseorangan lam opis (sila abaikan gamba urang tido lam gamba ya). Pa kenak keseorangan? Bab nya simok ngekot gengnya kuar jenjalan waktu lunch. Puas dipujok sidak, maseh juak bengkeng simok kuar. Konoknya tek nak nyiap kereja, katanyaaa. Tapi kereja sik juak sesiap, bab nya takut dudok sorang-sorang depan PC. Ujong-ujong tek, lekak Zohor alu bekum lam suro jak sambil maca majalah lamak sampei tiga empat kali ulang, main game sampei betri enpon nak abis, nyenep gamba rah luar bengunan sampei memory enpon penoh. Dahlah masa rehat lebeh daripada duak jam.


Dengan ini, arap-arap nektok nemiak tok udah paham ngan istilah follow lah. Boh bengkeng bila urang ngajak kuar sesama. Boh berlebeh-lebeh nak nyiap kereja masa lunch hour indah. Pekerja cemerlang, gemilang, terbilang gik sik cemya koh.

Monday, 31 August 2009

Juh Berjarah

OngMelaya nyebut, bersalaman. Omputeh nyebut, shekhen. OngSrawak nyebut, berjarah. Mun kita berjarah ngan ongtua, selalunya kita akan encium tangan daknya, tanda kita hormat ongtua ya. Mun ngan ongmudak nok beh kurang sama baya umo ngan kita, kita sik encium tangan, cukup jak dengan bersambut salam di tangan. Tapi nak, setiap urang ada stael ngan cara daknya mpun bila berjarah.


1. Macam-Macam Ada
Macam-Macam Ada dalam konteks tok bermaksud, komplit atopun lengkap. Sebabnya, bila berjarah, kita encium tangan ongtua, cium peletut sidak, cium pipi ngan daie, alu berpelok. Salunya tok diamal ngan makbapak dikmpun masa raya.


2. Tarit Tali
Tarit Tali tok retinya tek lom sempat kita nak bercium tangan, urang ya udah narit tangan nya terus. Kekadang, kita gik terpaksa bertahan ngan bertarit agik tangan sidak sak kita dapat encium tangannya. Saya nangga ongtua salunya gitok. Kedak simok disalam jak. Kedak sik sudi jak. Aoklahh, kitak simok berjarah ngan kamek...


3. Kejeron
Ada urang nok lom sempat kita nak nyambut salam nya tek, alu disuak-suak tangannya ke muka kita. Kekadang pandei terantok indah muka kita rah tangannya. Kotan tek nya suk kenak jarah kali. Aaa...bertenang, makcik pakcik. Bertenang, k.


4. Mangsa dan Pemangsa
Tok cara jarah nok agresif mena lah. Udah bersalam tek, terus nya bertarit kita ke arah nya alu melok sambil encium muka kita berkali-kali. Rasa kedak Pak Rimo nerkam Sang Kanchil ada juak. Tapi tek, dah nama ongtua nang lekas nak sekoh ngan anak/anak buah/cucu' dikmpun, so sekdahal lah nak. Rasa kenak sayang oleh ongtua jak bah. Um. Ada taem rimas juak koh. Ehe.


5. Jiwa Kosong
Maksud saya, Jiwa Kosong tok bila tangan urang nok dijarah kita ya tang lemah lintuk jak. Kedak berjarah ngan patong-patong nok rah kedei baju rah Hock Lee jak. Gerak tangan pun sik, ngenggam tangan kita pun sik. Tang keru jer tangan tu. Nang sekda feeling terus. Mun berjarah, takut-takut jak asa nak megang tangan, pa tek kedak fragile jak tangan urang ya.


6. Melukut di Ujong Jarik
Ada urang juak, bila bersalam nak, makei ujong jarik jak. Saya salunya nangga ompuan makei kaedah tok. Sopanlah konok nya tek. Kekadang, ada juak bersalam cara gitok bila tek si A sik sudi kenak salam (kali tegal bukan muhrim kali) tapi si B awal-awal dah ngulor tangan. Jadi si A tek sereba salah alu mok sik mok, terpaksa juak bersalam. Pi k ujong jarik. Saya rasa Kak Aerol berjarah cara kedak tok koh. Jarah sipik-sipik jer.


7. Swipe n Go!
Tok beh kurang kedak Tarit Tali juak (sila lihat no. 2). Tapi cuma tek, taem berjarah kita maseh sempat nak encium tangan urang ya. Cuma tek, nya cepat ngenggam tangan kita, pasya cepat juak nya melepas tangan kita. Kedak megang cerek panas eh. Tindakan refleks amatlah tangkas. Ada juak rasa kedak rah tol--swipe dan jalan.


8. Jejak Kasih
Berjarah stael tok kadang-kadang tangan ya sikkan dilepas selagik dialog lom abis antara duak urang kawan lamak nok lamak sik berjumpa. Tapi ada juak berjarah kejap, tapi perbualan antara sidak duak mesti panjang lah, sambil sorang ngeap (up) sorang.

Pok: O, Bos!
Bos:
Aie, you duhal, Pok!

Pok:
Lamak na sik jumpa you eh!
Bos:
Yalah tek. Pa polah you nektok tek?
Pok: I berbisnes minyak, kayu balak, lombong emas, lombong intan berlian blablabla.
Bos: Shioh. Steadeyyy na you, Pok!
Pok: (alu suk) Ehe. You tek, pa polah nektok lamak sik bertemu?
Bos: Owh, I gago trebeling obersi ngan delegasi menteri, ngail ikan kelik ngan Obama, ngabas kawan lamak I si Mandela rah Aprika nun, berambeh rah rumah Putin, blablabla.
Pok: Shioh. Nang steadeyyy you eh.
Bos: (alu join suk juak) Ehe. Bukannya apa, Pok. Mun sik dibelanja duit tek k trebeling pa indah, nakkah alu ekspayed ngan berkulat duit I nok melobo-lobo rah bank ya.
Pok: Mena ta you ya, Bos. Kotan banyak gilak duit, sidak bank nyuroh I mukak akaun rah bank lain juak. Bab sidak dah sik cukup tempat kata nya tekk.

Gai na tak duak. Haha.


9. À La Mode
À La Mode bermaksud in style atopun in fashion. Pesen berjarah in style nektok ialah, bila berjarah, bercium pipi ala-ala urang Eropah. Bersentoh pipi kerek kanan sambil encium udara (air-kiss) ajak. Dah stael lah cerik nya tek berjarah gia. Tapi nak, cara kedak tok juak dipakei kita bila berjarah ngan ahli koga nok muhrim. Salam, cium tangan, cium pipi (no air kiss plis). Salunya ngan ninek laki/ninek ompuan/bapak menakan/mak menakan/tunggal-menunggal muhrim lah.


10. Gangsta Hip Hop
Tok cara salam dak sidak hip hop wannabe tok. Bershekhen pasya bahu kanan/kiri si A bersentoh ngan bahu kanan/kiri si B. Ala-ala hip hop lah (sik pandei juak nak madah gine). Nang cun agiklah mun sidak tek makei tupi, baju ngembor, soar terngaler, sambil nyebut, "Yo, yo, yo, my man! Wazzup my brotha?" Jangan tersaruk dengan "Nakpo namo yo?" bila urang Sebuyo kaka. Yo sidak ya lain.


11. Nemiak Kecik
Mun nemiak kecik berjarah ngan ongtua (kita lah ya), salunya mesti nunggu mak/bapak/atok/ninek sidak nyuroh dolok, bok sidak mok salam. Ya pun mok dipadah berkali-kali bok sidak mok nyambut tangan dingenjok kita tek. Bila selesei acara nemiak ya bersalam ngan kita, mesti suma urang madah, "Gia uranggg."


Cemya juak bila kita berjarah waktu raya kelak. Mesti mok berjarah cara nok sesuai dan betul, espeseli ngan ongtua nak. Boklah ada urang muji, "Gia uranggg."

Selamat Ari Raya, Maap Zahir Batin :)


P.S. Yer. Awal ada bermaapan. Gia uranggg :P

Saturday, 29 August 2009

Hepines :)

Rimarek, on the way balit rumah, singgahlah saya ke kedei Sri Maria (kedey jimat nok dekat ngan Fresco/Bimmers ya eh). Sementara nunggu abang saya berbeli barang, ternanggalah saya sorang nemiak kecik tok. Umo 4 taun gia kali. Cucu' tokey kedey ya lah. Nang kiuuutttt. Kejawak ada jak. Jaik gik tuboh nya koh. Mirah jak pipi. Hepi jak muka. Makei gik singlet apek nok lubang-lubang ya ngan sloar pontong rona biru. Eeehhh. Geram na saya nangga. Kedak gamba rah sebelah tok lah rupa nya tek. Sik bulak-bulak koh. Makin kiut gik rupanya bila nya pandei nak guro-guro tetak-tetak senyum-senyum juak bila saya ngan abang saya kaco-guro ngan nya dari lam keta. Kiuttt ehhh.

Lekak singgah rah kedei ya, pegi gik mek urang ke CNI nak meli bitamin C. Tengah saya nunggu lam keta depan CNI tek, saya ternampaklah sikok pusak belang-belang klabu rah depan tanggak nak nait ke JPN tingkat 1 ya. Bila ternampak pusak alu suk kedirik lah saya lam keta tek, sambil berangan-angan ada pusak dikmpun. Pasya tek nak, saya ternangga ada sorang laki rah tanggak ya ngagak pusak ya (saya rasa nya ya tukang nyaga tanggak ya). Alu nya tek ngeluar beg pastik besar rona engkodok. Duhal beg pastik Whiskas. Alu laki tek ngaut bangmakan k pusak ya dikit. Aww. Sejok ati saya nangga aihhh. Tersentuh ati tok koh. Walopun gajinya kali sik seberapa, tapi sanggup juak meli bangmakan nok bren bagus ngan mahal k pusak ya.

Salunya nak, bila balit rumah dari opis/unibersiti/skolah/mana-manalah, kita akan rasa lelah. Nak madah sekda mood, sik juaklah. Tapi lebeh kurang gia. Bab enerji lebel kita dan turun kali. Tapi rimarek nak, duak kejadian tok lah nok nyoh saya alu rasa penoh ngan tenaga (tenaga kegembiraan). Senyum sorang jak bila balit rumah dari kedei tek. Hepi jak asa.

Bak kata Bang Aza nak, "Ya lah source of happiness." :)

Thursday, 27 August 2009

Sukor Jak Lah O

Ritok terbangun aher, pi sempat juak thumbprint sebelom kol 7 pagi. Alhamdulillah.

Ritok masa berlalu dengan amatlah selo, pi semuanya berjalan dengan lancar. Alhamdulillah.

Walopun jadual saya padat, tapi saya tetap ada masa pree sikit-sikit. Alhamdulillah.

Walopun saya kegagoan, tapi saya tetap stress-pree ngan hepi-hepi (buat masa tok laa). Alhamdulillah.

Pin tudong saya nok ilang marek udah ditemu ritok! Alhamdulillah :)

Sejak ari petama posa nang sik pegi Bazaar Ramadan/Ajibah Abol/Semarak berbeli bangmakan mewah k bersungkei, pi mak ada bermasak tep-tep ari. Simple-simple jak, tapi nyaman nyamnyam. Alhamdulillah.

Balit rumah tek, rasa nak berpolah kueh walopun bahan-bahan sekda. Tapi bila lekak gerugak petais, ada juak barang k molah kueh. Alhamdulillah.

Walopun saya sik posa, tapi saya join juak bersungkei tek. Kenyang eh. Berrkkkk. Alhamdulillah.

Malam tok ujan. Sejok jak rasa. Mun tido tok bes. Ah, nikmat. Alhamdulillah.

Isok ri Jemat dah o. AIF! (Alhamdulillah It's Friday!)

Tadik bos enauns nya sik turun keja isok kohh. Alhamdulillah. Erkkk. Jalan sopan-santun.

Friday, 21 August 2009

Foto + Posa + Insap

Sampei juak tak urang itok saiz badan saya tok besar daripada abang saya dalam gamba ya o. Nok yalah nyoh saya tok alu itok juak bab awak suma tek itok mena ngan gamba nok sik patut diitok ya. Nang lah rupa saya besar daripada abang saya lam gamba ya...sebabnya tek, abang saya ya dudok terperok rah konar dindin di sebalik tiang restoren Ke'epsi. Gikpun eh, nakpa nok diitok gilak tak urang suma ngan gamba ya? Bagei lah badan saya tek nang ugak-ugak bagong belukuk kedak Badang. Gikpun, umo saya ngan abang saya tek pun 2 taun jak beja bah.

Eh? Sik cayak juak kah dengan kata-kata saya tek? Aihh.

Hm. Jadi saudara-saudari, dengan ini, saya nak sertakan hujah-hujah saya tek dengan bukti-bukti yang kukuh lagi tepat. Juh layannn. Zassss.

Hah. Bok tak urang cayak kata-kata saya tek nak? Yah. Mok dicek kali mata tak urang rah kedei cemin mata Ray Optics di Hopoh (nok kedei Ronnie sigek ya ada susah kit nak bertawar rega koh mun meli spek).

Bah bah.

Udah gik kita bergadoh-bertengkar-beraro-bertumpu-bertumbok dengan sama dirik o. Udah gik juak berperang komen lam blog/FB/YM segala. Sempena bulan Ramadhan bulan mulia yang menjelang isok ari, bagus kita kibar bendera puteh jak. Serender jak. Sikkk, bukan lagu Serender dari Kak Selin Dion yaaa. Serender as in bertulak ansor. Ngamal sikap toleransi bah. Contoh tek nak:

Tok jangan diekot
Awak: Saya kiut.
Saya:
Aie. Saya bok kiut.

Awak:
Ngek awak ya! Saya bok mena kiut!
Saya:
Oohaa. Prasan dirik ya ehh.


Tok bagus diekot
Awak: Saya kiut koh.
Saya:
Bukan saya yang kiut ka?
Awak:
Aoklahh. Awak lah yang kiut.
Saya:
Ehe.

Cemyalah contoh nya tek. Jadi, paham-paham lah bila saya muji dikmpun. Adalah harusss tak urang mengaok juak. Erk. Larikkk.

Sempena bulan posa tok juak, saya dengan tulus hati yang ikhlas nak mintak maap ngan suma mun lamak tok saya ada tersalah kata ka, komen ka, apa-apa jak nok menyinggung prasaan tak urang masa berklaka/berkomen/berguro. Yalah, kita tok kadang-kadang suka berguro tapi sik perasan sampei melampaui batas alu urang terasa nak. Ada juak sampei sik lalek ngan prasaan urang lain bab gago nak molah lawak nok sik spatutnya. Klaka perkara nok sik spatutnya. Molah perkara nok sik spatutnya. Manusia, oh manusia.

Kak Aerol, Katie, Asz, Sen, Amir, Bang Onggon, Shapik, Bibi, Shena, Wee, Farah, Fazy, Mona, Frankie, Cekgu Erol, Mat, Su iJamm, Mr. & Mrs. Kelebar, Pezal, Bang Razak, Tarabas, Azai, Doc Sam, Kak Tika, Felicia, ngan pembaca-pembaca dan penulis-penulis blog yang lain...kamek mintak maap k mun ada salah silap ka apa. Nyinggong prasaan kitak urang ka. Ada janji sik ditepati ka. Guro over gilak ka. Salah paham ka. Kamek mintak maap mena-mena...

Jadi nak, nektok skor kita 0-0 balit lah o. Mudahan skor ya akan kekal kosong-kosong. Sik kedak skor lamak tok di mana saya menang dengan keputusan 79-5.

Erk. Larikkk!
Tapi Titil lari ke suro.

Pa tek dah bulan posa.

P.S. Boh lupak sahor awal pagi isok k :)

Thursday, 20 August 2009

Besdei Abang Saya

Dah nama duak urang jak adik-beradik, jadi boring lah di rumah sekda urang lain gik k ngaro masa kecik-kecik ria. Bab ya la saya tok suka saq ati abang saya. K merindok ati dikmpun eh. Jaik juak saya tok ria ko.

Titil: Abang mok hadiah seprais sik?
Abang: Mok!
Titil: Tadaaa! (alu nikam bantal busuk kesayanganku rah abang kandungku sendiri)
Abang: Aihhh! Nangga Atil ya, makkk!!
Titil: (cabut lari)

Tapi eh, bila dah tua kedak nektok, sekda gik saya jaik ngan abang saya kedak ya gik (mena ndak ka). Saya sik makei MO nok sama kedak dolok. Cara lamak ya cara nemiak kecik. Sik profesenel juak ko.

Abang: Til, tolong bersikan gula ngan tepong nok tertumpah rah meja ya lok.
Titil: Aa. Okai.
(5 minit berlalu)
Titil: Abang!
Abang: Pa?
Titil: Snowman eh! (sambil nunjok rah timbunan tepong ngan gula yang berupa seperti snow-reksasa)
Abang: Eeyyyhh. Main-main indah nya ya ko!
Titil: Ekeke.

Eniwei, marek tek besdei abang saya. Terlupak indah ko. Saya tok pelupak mun nak ngingat tareh-tareh tok. Sampei besdei saya mpun saya lupak juak dolok. Kotan tek nak. Yala bila indai saya nuroh makan Kismis Minda masa skolah ria, saya simok. Macam-macam jak alasan diberik. Pi nang mena lah, saya suka gik kismis itam Ligo ya ko. Sik suka kismis kunin.

Hepi besdei, Abang :)
Mudahan panjang umo dan diberkati Allah selalu. Amin.
Pasya, mudahan murah rejeki juak. Dapat juak Atil nyangkong dikit k meli lens baru k kemre G9 Atil.
Erk. Larikkk.

Monday, 17 August 2009

Speku Oh Speku

Bila kita senyum sorang-sorang, alu la urang speku. Maka tek sekda pa-pa.
Apa-apa jak nok pelik-pelik dikit, alu la urang speku. Maka tek sekda pa-pa.

Pokok sik semestinya bergoyang bila ada angin ajak nak. Kerak, burong atopun tupei pun boleh nyoh pokok bergoyang.

Spekulasi, oh spekulasi.

Mun mok tauk pa-pa, gus tanyak terus jak k. Jadi tek, ada pa-pa soklan nak ditanyak ka?

P.S. Bila saya molah entri kedak tok, ada la urang speku juak ko. Maka tek sekda pa-pa.

Friday, 14 August 2009

Bila Anda Rasa Gembira Tepuk Tangan

Ada urang, bila nangga katon Doremon, akan rasa hepi.
"Lawak ada jak sora si Sinyu ya o. Haha,"
katanya.

Ada urang, bila bersoping berborong berangkut barang, akan rasa hepi.
"Soping merupakan terapi terbaik,"
katanya. Aok, tapi terapi paling mahal juak.

Ada urang, bila lelah bekereja tep-tep ari encarik rejeki, tetap rasa hepi.
"Sak dapat meli barang skolah k anak ngan meli omo k bini bersesah,"
katanya. Bapa dan suami yang cemerlang, gemilang, terbilang.

Ada urang, bila bangun pagi, akan rasa hepi.
"Alhamdulillah. Sukor masih idup,"
katanya. Alhamdulillah.

Ada urang, bila ngebek kueh alu ngambik gamba kueh k diaplod lam blog, akan rasa hepi.
"Dapat makan-makan sambil ngeso-ngeso ngan
urang lain sak sidak rasa ponek," katanya.

Ada urang, bila gi klabing (neda urang nyebut disko gik jaman tok), akan rasa hepi.
"Minum sampei palau baruklah kewwwlll,"
rasanya tek. Nakpanama gitok...gai sungguh.

Ada urang, bila dalam mode ai-lerp-yu-poreber-eber, akan rasa hepi.
"Jiwang munga-munga chenta koat bergoleng-goleng. Hihihi,"
bisitnya malu-malu.

Ada urang, bila gago bekereja rah upis, akan rasa hepi.
"Sak minda ngan badan cerdas dan cergas,"
katanya dengan penoh semangat waja. Kereja, kereja juak...tapi mok berpada-pada juak k.

Ada urang, bila dipromot bos alu dapat bonos tiga bulan, akan rasa hepi.
"Dapat meli keta k ngantar adik skolah ngan mbak makbapak raon-raon rah pasar,"
katanya. Gia urang, sejok perut mak.

Ada urang, bila nangga pusak rah jeraya/rumah urang lain, akan rasa hepi.
"Sekda nginang pusak tapi nangga dari jaoh pun cukuplah,"
katanya. Ololotedah nemiak tok sekpat nginang pusak bab maknya sik nyuroh. Jaik ati eh.

Ada urang, bila dikaco pewit wewit keceng mata oleh onglaki/rempuan rah Elektra House, akan rasa hepi.
"Retinya kamek tok kachak lahh,"
rasanya tekk. Aoklah, kachak lah kitak ya. Hahah.

Ada urang, bila nulong ngibei pak aji/mak aji/nyonya/apek/amma/appa/apai/indai tua melintas jeraya, akan rasa hepi.
"Helping others is the key to happiness,"
katanya. Mena ya, mena ya *nganggok palak*

Ada urang ya, urang ya, urang ya ngan urang ya, bila tauk kawan sidak salah nait tosikal, alu laaa rasa hepi sik tentu iger.
"Muehkehkeh! Buahahaa! Hokhokhok!"
tetak sidak berempat tekk. Awak gambong.

Mun kitak urang tek, apa nok nyebab tak urang rasa hepi? Mun saya, saya akan rasa hepi bila ada masa pree kedak nektok k nulis entri baru. Ehe.

Tapi siyesli lah...saya akan rasa hepi bila
*some text missing* ;)

Wednesday, 12 August 2009

Sliping Biuty Nak Encolop

As Salam.
Hai. Vanakkam. Sawatdee ka. Ni hao. Yo, dude.

Saya nak encolop nulis-nulis entri buat masa tok (pahal ongSrawak suka ngambah en rah depan pekataan o?).
Terpaksa nak engagokan dirik ngan kejablablabla (mena ndak?).
Mun ada pa-pa, tinggalkan jak meses ngan sekeretari saya, Kak Erol atopun Datin Fatin (erk, larikkk!)...
atopun, YM jak...
pi emel-ngemel boleh juak...
munisik pun, tepon kring-kring...
mun sekpat, meses ketak-ketek nekan kiped enpon...
mun dah sekpat juak...
well...
watudu. Ekeke.
Sori sekpat nak baca/ngomen blog-blog takurang buat masa tok k.
Sik terkaber gik kotan lelah ngan ngantok.
Siyesli, masa makan malam tadik pun pandei terlelap indah.
Kotan tek nak.
Ehe.

Kak Aerol, mek rindu kitak ;(
Datin Fatin, mis yu tu ;(
Katie, juh kah bunga Reflesia rah palak ngan pakei baju menyin-menyin.
Asz, pewitt wewitt. Auww.
Si Sen, ruti keben is rengan rengan puun nyipen.
Amir Gaban, ne sambongan cita diari Panda tek ne?

Pak Ngenjen, ne tuju kitak ne?

Bah bah.
Nak berenti.
Siyesli ngantok gilak dah.
Mok enjadi Sliping Biuty lok.
Zzzzzz. Kroihh kroiihhh.


Selamat tinggal. Goodbye. Tata. Ciao. Peace out.
Wassalam.

Monday, 10 August 2009

Tok Namanya Tetak Perey

Sesi YM
Titil: blablabla
Katie: HAHAHAHHAHAHAHAA
Katie: PEREYYYYYYYYYYYY
Titil: HAHAHAHHHHH
Titil: blablabla
Titil: hahahahhhhahah
Katie: blablabla
Katie: HAHAHAHHA
Titil: ahahahahahhh
Titil: adohehhhhhh
Titil: *leput
Katie: hahahaha
Katie: PA GIK TA DUAKK
Katie: HAHAHAHA
Titil: hahahh
Titil: blablabla
Katie: adohhhhhhh
Katie: lucuuuuuuuuuuu
Katie: blablabla oihh.
Titil: HAHAHAHH
Katie: adohhh
Katie: sakit srakak embak tetakk
Katie: haha
Titil: yala tekkkk
Titil: krem dah koo
Katie: hahahaha

*Perbualan diedit untuk melindungi hak asasi watak.

Sunday, 9 August 2009

Sapa Kitak?

Dolok ada sigek entri lamak ditulis Wee, nya madah sik semestinya cara kita nulis blog tok menggambarkan kita yang sebenar. Menakah gia, Wee? Hm. Piker lok. Hm. Mena kali o.

Bagi kita nok hanya maca blog urang tapi sik penah berjumpa si penulis blog, secara otometik, kita akan molah kesimpulan tentang si penulis blog berdasarkan gaya penulisan ngan isi kandungan entri-entrinya. Sebab sekda rujukan selain daripada blog k kita nak menilai prangei/watak/rupa si penulis blog tek. Mun entri-entri si A ya tek jenaka, alulah kita miker nya nang lawak seranto-ranto mun idup-idup. Mun kita nangga si B ya huha-huha lam tenet, alu la kita miker nya koat-bersosel-mala-ngelayo-rah-pasar mun idup-idup. Mun tang kedak emo jak bila si C ya nulis lam blog, alu la dicop emo-mala-ngiris-tangan-k-pisok-Gilette mun idup-idup. Mun si D tek tang rampak jak berkaka masa nulis entri, alu la kita miker mesti nya tok ranggat mun idup-idup.

Tapi, sik semestinya gia nak (pandangan saya lah). What you read is not necessarily what you get.

Ntah-ntah eh, Kak Aerol nok jiwang-munga-munga-goleng-goleng ya, sebenarnya minah rock kapak mun idup-idup. Ntah-ntah Katie nok mesra alam ya, sebenarnya penyupan-tutup-muka-sipu-sipu mun idup-idup. Ntah-ntah Asz nok hepi-go-laki sentesa ya, sebenarnya emo-mala-nangis-run-run mun idup-idup. Ntah-ntah eh, Si Sen nok mala molah lawak ngenjen ya, sebenarnya siyes-muka-menjus-masam-pait mun idup-idup. Ntah-ntah Pak Ngenjen nok jenaka ya, sebenarnya ndak alah-alah ngerepak mun idup-idup (nang punnn). Ntah-ntah si Amir TingTongBell nok ngegeh ya, sebenarnya LAGIK ngegeh mun idup-idup.

Erk. Larikkk!

Friday, 7 August 2009

Colop!

Indo mee, one two jaga, bukak pintu, keluar polis!
(Cara paling koman lah)


Ooooooooooooo fekkk!
*sambil ya tek tangan nepok-nepok dada laju-laju*
(cara paling cepat atopun paling lambat bergantong dengan berapa lamak kita nyebut 'Oooooooo' ya)

Koncom! Koncomm!
*sambil jarik ngitong skor*
(tok antara cara paling besa juak, tapi boleh nyebab pergadohan mun ada nok main bulak)

Bila nak main polis entri atopun apa-apa menan nok melibatkan tim/pasukan, mesti cara-cara seperti di atas ya dipolah dolok. Sak tek adil bila nak bagi kumpulan. Sak tek adil bila nak disaid sapa jadi ongmude, sapa jadi pak saok.

Salunya cara penentuan tok dipakei bila nak main polis entri. Nang bes lah main polis entri. Berekot, ngelak polis, dudok, colop, pas tangan ngan kawan, berdiri, berekot, ngelak polis, dudok, colop. Mun tengah suk-suk main tek, pandei rasa aus ka, makbapak kiak-kaong nunggah kita ka, mesti sempat juak tek nyebut, "Colop!" sambil tangan nunjok tanda beri-beri-good pasya berlari masok rumah. Yala bes gilak ada main time out gia ko. Mun ada nemiak dah colop, tapi maseh juak dikepong nemiak nok jadi, ha siap jakkk. Alu lah sidak beraro depan rumah berdebat berbahas berhujah pantang-larang ngaco urang nok dah bercolop. Sebab bagi sidak, urang bercolop tok ada imuniti. Tuija. Bak kata Katie Peri eh, "Watdegai!"

Selain nguna colop masa main polis sentri, colop diguna juak bila nemu vespa/kapcai. Dolok-dolok nak, mun ongKuching (sik tauklah dengan sidak behgian lain) nemu vespa atopun kapcai, mesti sidak laju-laju nyebut "Vespa, colop!" atopun "Kapcai, colop!" pasya bahu/tangan kita ditepo sidak. As if kita gik yang jadi 'jadi' lah. Blur-blur jak saya bila urang main tok. Sik paham bah.

Kita ongSrawak nyebut colop nak, mun ongMelaya, sidak nyebut chup. Kedak iklan Koka-Kola nok lamak ya eh. Ongmude lam iklan ya eh, abis suma urang di-chup nya, nanyak mok minum kola sik. Mun ongmude ya nanyak saya, "Chup! Koka-Kola?", saya akan nyawab, "Makseh jak. Kamek sik minum aek lemened. Minum aek zam-zam jak ko (Zam-zam Kola)."

Berdasarkan hujah-hujah di atas, maksud colop tok beh kurang kedak nunjok kita nak berenti/time out kejap/nak stop terus/eskius me. Nang versatil penggunaan colop tok o. Tapi sik juak dapat nak seskati makei colop ngekot ati. Bayangkan tek nak berenti keja, lam surat perletakan jawatan tek nulis, "Dear Big Boss, I colop!". Atopun, dalam cita realiti kedak The Projek Ranwei/Serbaiber/Emezing Res/wateberlah, bila merik imuniti, pengacara show ya madah, "You are colopped. That means you are safe from this week's elimination." Yah. Nakkah lucu *pisan*

Hm. Tetiba jak rasa temuan eh. Penin tegal ngadap PC lamak gilak kali. Dari tadik molah risech, sik juak abis-abis. Dari tadik naep proposal, sik juak siap-siap. K lah, berenti sampe sitok jak. Colop!

Thursday, 6 August 2009

Masa

Lekak maca entri terbaru Kak Tika tek, alu teringat hal posa ngan raya. Sik lamak gik o. Nang sik berasa masa tok berlalu dengan cepat o. Rasa kedak baruk minggu ya tek bermaapan ngan koga di pagi raya. Rasa kedak baruk minggu ya tek gap-gap ngesep-ngesep k baju raya. Rasa kedak bok minggu ya tek minum aek lemened/makan kari/rendang/manok masak mirah/ketupat/lemang/ruti paon dipotong kecik-kecik k cicah ngan kuah satey (nyam nyam!)/ati parek (dabel nyam nyam!)/kek lapis/wateberlah masa raya. Nang sik berasa masa tok eh. Lekak nulis tok, tuptup alu isok raya (arum bulak tek lah, kotan masa bergerak cepat gilak tek nak).

Bak kata ongninggal Elbet Ainstain, masa itu relatif. Masa bukannya mutlak. Maksudnya tek, masa tok boleh jadi cepat dan lambat, bergantung dengan situasi (rasanya gia lah :P). Contoh, masa dirasakan berlalu cepat gilak bila lepak-lepak poret-poret 2 menet ngan kengkawan. Tapi 2 menet ya dirasakan lamak bila kita bersusun nunggu giliran kita nak mayar groseris di Coisupemol.

Tapi, jaman nektok sik kira dalam situasi gine pun, masa nang dirasa berlalu dengan pantas. Cepat gilak.

Sebab yalah urang madah, mok bagus-bagus ngurus masa. Masa pun ada disebut lam Al-Quran juak. Surah Al-Asr. Demi Masa. Amatlah rugi bila masa tok disia-siakan (ha, dengar ya, Titil). Tapi yalah tek, kamek tok...banyak masa dipakei untuk perkara nok ntah pa-pa. Muang masa mena eh. Mun masa ya tangible & dapat dirisaikel, kali kaya saya tok bab tep kali tauk ngantar masa nok dibuang ya ke kilang merisaikel barang. Yalah deidriming jekjak. Yala prokrestinet jekjak. Yala rutit gilak bila molah keja, apatek mok suma tiptop perfek. Eeehh. Geram juak rasa ngan dik mpun tok kekadang ko.

Aik. Melelat topik. Ekeke.

Apapun, juh kita bukak lembaran baru sempena Malam Nisf Sya'aban tok. Sik semestinya nunggu pes dei ri posa/ri raya/Niu Yer/ari petama setiap bulan bok nak ngubah nasib dik mpun nak? Gikpun eh...

Hari Nisfu Sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru.

Salam Nisf Sya'aban belated lah :P
15 Sya'aban 1430H

P.S. Juh kurangkan berangan, dan tingkatkan produktiviti! Amin ya rabbal 'alamin.

Tuesday, 4 August 2009

Teka-Teki Teka Tekuk

Kamek ada soklan ko. Hehe. Nak madah tok teka-teki-teka-tekuk-siapa-salah-aku-ketuk sik juak, bab nya lebeh kedak brain teaser.

So, dah redi? Okey. Here goes.

Bayangkan anda tengah pandu sebuah kereta. Masa tu hujan turun dengan lebat. Semasa memandu, tiba-tiba anda terlihat sebuah pondok kayu kecil di tepi jalan. Lalu anda berhentikan kereta anda. Setelah kereta diberhentikan, anda melihat ada tiga orang yang berteduh di pondok tersebut:


Orang yang pertama merupakan kawan baik anda dan beliau perlukan kereta kinek-kinek untuk ke lapangan terbang to catch an important flight (ada mesyuarat tergempar yang melibatkan hidup atau mati di negeri lain);
Orang yang kedua merupakan makcik anda yang perlukan kereta kinek-kinek untuk ke hospital (nak ngagak suaminya yang tengah nazak);
Orang yang ketiga merupakan ongdare/ongbujang/jodoh/soulmate yang paling anda suka/sayang/cinta/angau/gila bayang yang mungkin anda tidak akan jumpa lagi selepas itu (kira toklah can teraher).

And here's the deal. Anda hanya melalui jalan/kawasan tersebut sekali sahaja (no kuang-kuit plis) dan kereta anda hanya dapat memuatkan seorang pemandu dan seorang penumpang.

Jadi, apa yang kitak urang akan polah? Ekeke.

Monday, 3 August 2009

I Am :(

La haula wala quwwata illa billahil 'aliyyil 'azhim...

Sunday, 2 August 2009

Kawan Oh Kawan

Kamek ingat gik kawan kamek yang pertama masa dejah satu. Wilson namanya. Mek duak dudok bersendik lam kelas. Jadi secara otometik, kamek duak terus jadi bespren lah. Tapi hakikatnya, prenship mek duak lebih seperti hubungan simbiosis mutualisme. Dalam erti lain, kedak "I help you, you help me" lah. Kamek salunya merik nya minjam dak alat tulis, dan nya akan nulong kamek bila ada nemiak lain buli kamek. Kedak laki bini ada juak mek duak ko. Ekeke.

Bila dah masok skolah menengah, secara umumnya, hubungan kamek dengan kawan-kawan kamek boleh diinterpretasi melalui diagram Venn. Setiap geng tek mesti ada persamaan (ada intersection) dengan kengkawan lain, bok dapat dijadikan geng. Mun sik, nang sik bergeng lah mek urang (mutually exclusive). Ne ndak lah dak nemiak skolah idup berpuak-puak lam skolah o. Gago nak milih sama palak/status/lebel IQ/fofuler/etc. Sik pandei nak idup secara majmuk dalam satu ekosistem. Heih.

Yer. Ngerepak indah kejap.

Anyways. Tapi nak, bila dah masok umo 20an, kamek mula nukar approach kamek bila nak berkawan. Sekpat nak makei cara kedak masa kecik/sekolah menengah gik. Dah obsolete dah cara gia. Kamek ngakuk kamek tok ada 'sedikit' penyupan (introbet?). Tapi tek, kamek cuba juak bond ngan urang-urang nok dijumpa, waima sidak suma berlainan prangei/pikiran/kepercayaan/kesukaan/wateberlah. Macam kamek ngan tiga urang bespren kamek nak, kamek berempat nang berlainan terus. Opozit antara satu sama lain. Dahlah sorang umo 24, sorang umo 27, sorang gik umo 29. Tapi samhau, dapat juak mek urang get elong beri-beri well. Contohnya nak, unsur-unsur kimia semuanya mempunyai lain-lain properties/isotopes/mass numbers, tapi dapat juak bond walopun ada elemen-elemen ya sik stabil. Apapun nak, nang gia juaklah spatutnya prinsip berkawan lam idup tok. Jangan memilih gilak. Kita gago nak bercarik urang nok perfek, tapi adakah kita mpun tok perfek?

Yer. Agik juak ngerepak. Ekeke.

Alhamdulillah lah, selain daripada jumpa kawan-kawan baru kedak Jee, Fairuz, Jijah, Teel, Raff, Mary, etc., kamek ada jumpa geng yang dikira rapeh kedak Kak Aerol, Katie, Asz, etc. Adoheh. Klaka hal kawan-kawan tok alu rindu kamek ngan geng-geng kamek eh. Siyesli. Lamak dah sik poret-poret, tetak-tetak, meses-meses, YM-YM ngan dak geng. Alahai.


Should auld acquaintance be forgot, and never brought to mind?
Should auld acquaintance be forgot, and auld lang syne?
Robert Burns (1759–1796), Scottish Poet

Happy Friendship Day
2nd August 2009

Monday, 27 July 2009

Banyak Kerja - Sesi Berangan = Produktiviti

Sebelom tok, jarang juak saya nulis entri baru. Mun ada cita, malas nak naep. Mun sekda cita, rajin indah rasa nak naep. Entahlah. Tapi bulan tok tek, tetiba rasa rajin ngan idea-idea untuk menulis ya datang mencurah-curah. Ana banyak suka la! Gikpun nak, saya mungkin akan jarang nulis blog lepas tok. Almaklomlah dah nak stat bizigagobizi sik lamak gik.

Doc: Awak cepat-cepat submit research proposal awak tu okey. Nanti tak sempat blablabla.
Saya: Aa. Tapi belum siap lagi sebab blablabla.
Doc:
O okey, takpa. Nanti awak blablabla, lepas tu blablabla.

Saya:
Okai.


Supervisor: Bila kitak melaporkan dirik klak, mbak blablabla.
Saya:
Aoklah. Blablabla?
Supervisor:
Aok. Jangan lupak. Dak pengarah nak nangga. Blablabla.

Saya:
Okai.

Pen. Pengurus Projek: Til, bila nak serbei tempat k program blablabla?
Saya:
Dalam minggu tok juak lah. Blablabla.
PPP:
Okey, bos. So klak bila dah kompom kitak impom kamek la o.

Saya:
Okai.

Big Boss: Scha, kita akan polah Projek I, Projek II, Projek III,..., Projek n.
Saya:
Yoh. Banyak na, Big Boss?
Big Boss:
Mun ko sik banyak komplen, siklah nya jadi banyak. So blablabla, okey.

Saya:
Okai.

Adoheh. Leput ajak saye klak ngintu dak semue tuk. Dahlah saye tuk nang terkenal suke nak nangguh molah keje. Pa kate omputeh tek? Procrastination? Kali saye koat procrastinate tegal saye tuk kuat berangan kali. Sik abis-abis jak berangan. Alu keje sik dipolah. Naklah dak sorang kawan rapat saye tek alu nak madah "Nakpe kate ko ye? Cobe udah gik berangan." Jadi saye pun enjawab lah balit, "Adoheh. Sine nak muayng? Nang dah sebati dalam dirik tukk."

Okey, sebenarnya saya bukan nak bercerita panjang lebar pasal bizigagobizi saya tek. Ada cita lain yang nak disampeikan. Aaa... Apatek o...?



Aie. Apa nak dikata saya tek o? Aie. Lupak indah. Adoheh. Siaran tergendala indah eh. Tapi memandangkan saya malas nak miker-miker agik, bab ada banyak keja yang nak dipolah. Maka, dengan ini, saya ingin berhenti setakat tok jak lah. À tout à l'heure.

Wassalam.

Wednesday, 22 July 2009

Mena Kata Cicak

Bos: Pok, marek I blablabla ko.
Pok: Aie. Mena ka kata you tok, Bos?
Bos: Aok, I nang blablabla.
Pok: Hm. Yaka?
*cet cet cettt*
Bos: Ha, mena ta cicak ya!
Pok: (dalam nada yang kagum) Ooo. Waiseh.

Mun ada cicak inteprem, mesti urang Srawak madah mena kata cicak. Bagei lah tek nang besar pengaruh si cicak, sampeikan tek nok disebut kita ya sik kira betol ka sik, tapi mun cicak berbunyi, terus declare nok diklaka kita ya mena. Salunya taem cicak ter-cetcetcet jak, urang (espeseli ongtua) laju jak nyebut mena kata cicak, sak tek ada pengesahan yang cita diklaka sidak ya nang true and valid. Sak urang sik nganok nya ngenjen atopun ngakon jak bila bercerita. Saya jarang mena makei frasa tok, tapi mun ada pun, sekadar suka-suka jak. Hanya k mengacakkan agik cita taem bersusei lah. Sak dramatik gik bunyi. Ehe.

Ntahlah pahal urang sik madah mena kata pusak, mena kata asuk atopun mena kata tikus bila sidak haiwan tok molah bunyi o? Hm. Kali nak...si cicak tok satu-satunya minatang nok penauk kali o. Cet cet cettt. Yah, mena ta cicak!

Mun mena si cicak ya penauk, kenaklah sik makei serbis cicak masa sesi perbicaraan lam mahkamah o? Toing toing. Ehe.

Monday, 20 July 2009

Motosikal dan Aku

Kali terakhir aku menaiki motosikal apabila aku berusia sebelas tahun. Masa itu, aku baru habis kelas fardhu ain di sekolah. Aku ingatkan ibu ataupun bapaku yang akan mengambilku dari sekolah, tetapi jangkaanku meleset. Rupa-rupanya, sepupu lelakiku yang akan menghantarku pulang ke rumah. Aku agak terkejut apabila melihat sepupuku datang dengan motosikalnya. Aku mula berasa gelisah. Gugup. Gelabah. Kerana pada ketika itu, aku hanya baru pernah menaiki motosikal sebanyak dua kali dalam seumur hidupku, dan aku masih berasa agak gementar untuk menaiki motosikal. Entah mengapa.


Prenggg prenggggg. Motosikal yang sepupuku dan aku bonceng itu dengan ligat konar ke kiri dan ke kanan. Menyelit antara kereta dan kenderaan lain di jalan raya. Aku menjadi semakin gelisah. Apatah lagi masa itu tanganku tidak berpaut pada baju sepupuku ataupun pada pemegang besi di belakang tempat dudukku. Aku malu sebenarnya.

[Fast forward today]

-Perbualan Telefon-
"Hello, Zatil! Jee here."
"Hi, Jee!"
"Ei, later we both go to ABC to buy DEF, okay."

"Ah? How to go there? Got no transport, bo... I'm at Thong Hin now."
"Ei, just go there with my motorcyle la."
"Aaa? Um. Aaa."
"Need to go today. Cannot delay-delay liao. Need to buy something at Thong Hin also later."
"Um. Oh. Aaa. Okay."
"Good, good. You wait for me at Thong Hin ah. I'm at Lin's house at Lorong Bintangor here."
"Um. Okay."

Walaupun aku tampak bersahaja apabila berdialog dengan Jee, namun...isi hati ini Tuhan sahaja yang tahu. Aku mulai merasakan déjà vu. Seolah-olah peristiwa silam itu berlaku kembali. Aku gelabah. Aku risau. Aku rasa nak leput. Aku terasa seperti hendak menjerit, "Adohehhh!". Tetapi, memandangkan kami berdua harus ke XYZ kinek-kinek, maka aku tiada pilihan lagi, selain daripada akur, pasrah dan redha dengan ketentuan Ilahi.

Sambil aku ligat berfikir, tiba-tiba telefon bimbitku berbunyi. Ah. Rupa-rupanya X sudah berada di depan kedai. Aku pun keluar dari kedai sambil mataku melilau mencari kawanku. "Aie. Ne nya tok?" fikirku. Mataku tiba-tiba terhenti pada seorang pembonceng yang memakai jaket hitam dan bertubuh agak kecil. "Kali ya nya kali," bisik hatiku. Walaupun aku tidak berapa pasti kerana pembonceng motosikal tersebut membelakangiku, aku dengan tidak membuang masa berjalan menuju ke arah pembonceng tersebut dan menaiki motosikal itu. Dan menepuk kuat bahu kawanku seraya berkata, "Okay, Jee! I'm ready now!"

Tiba-tiba...pembonceng tersebut tersentak, dan...

"Opocottt! Oh I'm ready! Ehhh! Sapa kau??? Ehhh! Ready kau??? Eh, ehh, ehhh!"
"Aieeeeeeeeeeeee. Salah tosikal kamekkkkkk! Sorisorisoriiii! Adohhhh."
"Eh soriii! Eh sapa kauuu?? Sapa akuuu?? Eh, eh, ehhh!"

Aieeeeeeee hehhhhhh. Paduhal salah tosikal!!! Yahhhhhhh. Berik malu naaaaaaa. Dahlah rami urang nangga! Apa gik si Jee tek, alu lekak-lekek tetak. Hmppphhh. Nakpa nama kawan gia. Ongtua ya tek satu juak, sik berenti jak melatah. Maka olaki. Aie ha. Maluuuuuuu ehhhhhhhhhhhhhhh. Alu kamboh lah depan Thong Hin tekkkk. Sidak bala Thong Hin tek alu la bizibodi nak nangga juak! Tetak juak! Bencikkkk benciiiikkkkk. Sikmok nait tosikal agikkkkkk!!! Sikmok gi Thong Hin agikkkkkk!!!

Friday, 17 July 2009

Adoheh

Love is in the air
Everywhere I look around

Gialah kata si John Paul Young bila nya berlagu. Tapi nang mena juak, baruk-baruk tok, rami jak urang lam blog berfeeling-feeling syahdu. Jadi jiwang karat. Jadi Bang Romeo ngan Kak Juliet. Jadi Mat Bunga ngan Minah Bunga. Adoheh. Puas dah nyelak/ngenak/ngenjen daknya, tapi sidak nang sik terasa terus, sik telus, sik terkesan, sekda tindak balas pa-pa langsung. Kotan tek sidak tengah feeling-feeling ala-ala sidak hero ngan heroin Bollywood tek nak. Bak kata Kak Celine Dion, 'tis the power of lovvveee. Adoheh. Lucu na kitak urang tok ko. Tapi nak eh, waktu kedak tok la paling bes nyelak ngan katik sidak ko. Lariiikkkk.

Apapun, sempena musim jiwajiwabungabungailapu tok, marilah kita sama-sama berlagu feeling-feeling syahdu sambil tangan ngayun lighter di udara. Adoheh.


Wednesday, 15 July 2009

Bes Na Ada Kampong


Bes eh diam di kampong. Espeseli mun sosana kampong ya nyaman. Udara beresi ngan sejok. Angin sepoi-sepoi bahasa niup muka kita, ngibar rambut ngan tudong. Pasya tek ada sawah padi yang sedang menguning. Ada kebon sayo ngan buah-buahan. Ada kolam kecik rah tepi rumah, k nginang ikan kelik ka, katak ka. Rah blakang rumah ya ada kandang manok, kambin ngan kerebo. Ter-pokpokpok jak manok. Ter-mbekmbekmbek jak kambin. Ter-moomoomoo jak si kerebo sambil kunyap rumput. Ada anak itit ngan angsa terkitit-kitit jak berlari main kepong sambil molah bisin indah. Ada anak pusak bergolong-golong jak badan tido bergelumuk rami-rami rah beranda rumah. Rah tepi rumah tek, ada lanang k ilek-ilek lekak lelah molah keja rumah. Ada pokok besar rah depan rumah k berdekik bila nak eskep dari makbapak bila disuroh polah keja meredupkan kawasan rumah. Dekat-dekat kawasan rumah tek, ada sungei dengan aek jereneh ngan sejok...nyaman jak rasa bila nyelor tubuh kejap waktu ari panas.

Taem bila bangun pagi, mandik dengan aek telaga nok sejok sak bergegar-gegar sampei krem jarik tangan. Bila bekpes, makan nasik aruk ngan kupitehmilo panas. Wooh. Bila petang-petang, molah cucor pusuk ngan aek kupitehmilo panas k minum sama-sama ngan femli. Sambil-sambil tek, ngekot nangga nemiak kecik kiak-kaong dengan sora bingit sambil main lombak berekot, main teng-teng, main dango. Mun sik pun, taem petang-petang ya, nait basikal raon-raon rah kampong. Ngagak kedei jimat, meli aek lemened lam botol. Ngabas rumah jiran sebelah nyebelah sambil berporet nanyak kabar brita. Bila waktu malam tek, sama ngan geng sekampong berjalan kaki ke suro semayang (rami-rami bab takut nemu sidak semandin). Taem nak tido, tido gurin tas tilam nok diampar rah lantei, badan berbungkus ngan kain kumbuk (waima nya bau skut), ada berkelambu bab takut dak nyamok ngigit.

Bes na diam rah kampong eh.

Secara stereotipikal lah nak, watak-watak klasik lam sebuah kampong, mesti ada pak imam nok tua berubanberserbanberjanggut, olaki tua nok lepak-lepak seari-ari rah kedei kupi berporet sambil main chess/dam, ompuan tua nok berisik gelang emas berkati-kati rah tangan sambil megang penyapu lidi, rangmude nok nait basikal kuang-kuit melimpas rumah rangdare nok malu-supan tapi mahu, pasya ada pak saok nok palak pangai nok penah masok rumah pasong at least sekali lam seumo idup. Okey okey, mungkin tok watak-watak kedak lam drama tibi...tapi lebeh kurang juaklah nak o.

Tapi...kampong kedak ya arum bulak tek wujud di jaman mensea jena jak. Kinek tok, kampong neda kedak ya gik. Suma moden. Berumah batu. Ada banglo indah. Jeraya diturap (okey tok nok baguslah). Rumah berisik Astro ngan tenet. Nemiak sik main polis entri/tapok/rondes gik. Sidak main Gameboy/Wii/tenet. Rangmude rah kampong sik nekel rangdare bersiol pewitwewit/bertulis surat/berkirim salam melalui urang gik. Sidak makei Pesbuk/meses/emel pa indah. Nak declare feeling pun sik makei servis posto upahan gik...pakei blog jer.

Heih. Boring na kampong gia. Sekda 'feel' kedak kampong gik dah. Bila piker-piker eh...kadang-kadang nak, ada benda nang bes bila berubah, tapi ada juak bagus if it stays like it is.

Tapi dari sudut lain nak, nok sik bes pasal kampong tek, praibesi kita sekda. Mun nak tauk kesah rumahtangga jiran lain...mmphhh, nang senanggg. Jengok jak luar penjan rumah, suma dapat didengar ngan didiat. Rasa kedak live Twitter eh. Tep-tep ari diapdet ngan kesah sidak. Kalah YouTube. Pasya tek, tedah ngan dak nemiak kecik...mun sidak berolah, nang makbapak sidak skati jak mbat dak anak ngan rotan atopun hanger di depan rumah di khalayak ramai. Munisik pun, berkepong musin rumah sambil kiak-kaong nunggah anak (apatek anak sik mok mandik, sik mok molah homok disuroh cekgu skolah...nang entingai).

Nok situasi lain-lain ya, sik tauk lah gine...bab kamek mpun nang sik penah diam rah kampong. Sekda kampong bah. Abah nang berasal dari Pendam (nektok digelar Sadong Jaya), tapi semua member koga berhijrah ke Haji Mataim nun. Mak kamek mpun tek sekda kampong juak. Nang asal Kuching. Jadi tegal yalah sekda kampong ya. Tapi ria ria nun ada juaklah ngabas Pendam. Pi kejap jer. Sempat nak bermain ala-ala manjer ngan kerak ngan kambin jak.

Aher kata dari saya, sayangilah kampong anda. Ehe.

Friday, 10 July 2009

It Is Contagious

Birus H1N1 boleh disebarkan daripada satu orang ke orang yang lain. Atopun dalam ayat yang lain, birus influenza tok berjangkit-jangkit. Sik kira kita bangsa apa, umo brapa, tinggal di sine, keja pangkat tinggi ka rendah...semua urang boleh dijangkiti penyakit tok.

Gia juak ngan tetak. Mun kita nangga ada urang tetak leput ati (walopun kita tek sik sama bangsa, umo, bahasa dipakei, sense of humour, blablabla)...mesti kita rasa nak tetak juak. Paling-paling pun gisin. Nang berjangkit. Kedak bidio tok juaklah...kita nok sik paham pa-pa pun tete juak nangga nya lekak-lekek tete.



P.S. Uie. Mintak dijaohkan daripada pandemik nok melanda tok oh. Na'uzubillah.

Tuesday, 7 July 2009

Silent Reader

Silent reader salunya baca blog urang lain secara diam-diam.


Adakah sidak tok dikira peeping tom/spy bab ngintei blog secara diam-diam?


Atopun, sidak tok dikira stalker bab ngekot perkembangan blog urang dalam diam?


Entahlah. Kali juak sidak nang sekda pa-pa nak dikomen.


Gikpun bak kata Euripedes, "Silence is true wisdom's best reply".


Jadi...um. Helo, kitak. Aaa. Makseh bab sudi ngabas blog tok. Ehe.

Friday, 3 July 2009

Cerita Baik Punya

[Siang - 2 Julai]
"Mak, Til turun lok!"
"Aoklah, bait-bait draib keta ya k. Baca Bismillah. Good luck, Til. Bye."
"Okey! Bye."

Kuar rumah.
Masok keta.
Ngeon enjen keta. Brrr brrrr.
Ngeon ekon.
Ngeon redio. Hitz FM.
Rives keta. Sensor rives bebunyi. Tit tot tit tot tittt.
Tutup get rumah.
Masok keta.
Draib. Vroom vrooommm.

...

Destinasi? First stop, Jabatan ABC.
Jalan masok bilding. Ketap ketep ketap ketep.
Masok lip. Tinggg.
Masok opis.
"Aaa. Kamek nak ngantar aplikesyen mek. Aaa." Sik profesional li. Berik malu na.
"Aok, pas jak ngan kamek sitok." <-- tengah nganyang kopok.
"Aaa. Okai. Aaa. Makseh."

"Hm." <-- maseh gago nginyak kopok
Kuar opis. Ketap ketep ketap ketep.
Masok lip. Tinggg.
Masok keta.
Ngeon enjen, ekon, redio, segala.
Draib keta. Vroom vroommm.

...

Next stop, Lembaga DEF.
Sampei rah pintu opis.
Tanyak ngan Pakcik Guard.
"Assalamualaikum. Aaa. Sine kamek nak ngepas permohonan tok oh, Pakcik?"
"Waalaikumsalam. Aaa. Agak jak kitak rah meja ya."
"Aaa. Nokne? Oh. Nun kah?"
"Sik. Nun, meja nun."
"Ooo. Meja ya."
"Bukan, bukan. Meja deret tok."
"Aaa?"
"Nunnn."
"Ooohhh. Ehe. Aaa. Makseh ah. Ehe." <-- heih, nang bebal
Masok opis.
Berbalas senyuman ngan pegawai.
"Assalamualaikum. Aaa. Kamek nak han--"

"Waalaikumsalamaoksilasilaadaapaapakahkitakdatangtok?"
"Aaaa."
"Yaadaapaapakah?"
"Um. Kamek nak ngantar permohonan kamek tok."
"Okeyokeysikjadimasalahaokaoktapiapapunpihakatasanyangakannentulahohtunggujaklahoh"
"Um. Okey."
"Okeyokey."
"Makseh. Assalamualaikum."
"Waalaikumsalam."
Kuar opis.
Masok keta.
Blablabla. Huhahuha.

...

Destinasi seterusnya? GHI Sdn. Bhd.
Masok opis.
"Um. Selamat petang. Eh, selamat tengahari. Ehhh. Selamat pagi."
"Aok. Pahal?"

"Kamek nak ngantar permohonan kamek."
"Pa benda ya?"
"Permohonan XYZ."
"Ohh. Tulis rah depan enbilop nun."
"Aaa. Okai."
"Hm. Tunggu jak kitak reply dari sidak opis oh."
"Um. Okai. Makseh k."
"Hm."
Kuar opis.
Blablabla. Huhahuha.

...

Perhentian teraher, Wisma JKL.
Masok bilding.
Masok lip. Tinggg. Kuar lip.
Tingkat 9.
"Aaa. Sine nak ngantar tok oh?"
"Aie. Salah tingkat kitak ko."
Masok lip. Tinggg. Kuar lip.
Tingkat 17.
"Aaa. Sine nak ngantar tok oh?"
"Aie. Bukan sitok tempatnya."
Masok lip. Tinggg. Kuar lip.
Tingkat 8.
"Aaa. Sine nak ngantar tok oh?"
"Aaa. Agak kitak tingkat 9 gak."
"Um. Okey."

Balit rumah.
Lelah.
Angol.
Badan letik.

...

[Malam - 2 Julai]
Ngecet ngan Katie Peri.
Si Penconteng: Kamek ada gi Tri Jangsyen. Opis kitak eh.
Katie: Aie. Opis mek rah Wisma JKL.
SP: Aieeee. Mena kaaa? Kamek bok balit dari sia kooo.
K: Papolah?
SP: Nak XYX rah sia.
K: Aieeee. Mena kaaa??
SP: Mena. Eeee. Bes eh bes eh. Pat sama-sama kita oh. Pat ngipak si Muyas. Ekeke.
K: Aok, aokkk. Hahah.
SP: Ish. Mudahan dapat oh, Katie.
K: Aok eh. Aminn.
SP: Aminnn.

Today's Verdict: I GOT IN :)
Tapi di sine? Ha, that's for me to know and for you to wonder. Ehe.
Mun sik paham cita, hm...wateber lah. Ehe.

P.S. Nama telah diubah untuk dielak daripada kena saman. Ehe. Jong-jong alu kenak tarit balit eprubel k eplikesyen ya klak mun sidak ada nangga entri tok. Yah.

Wednesday, 1 July 2009

Penah Kenak Karan Sik?

Tok ialah Jordin Sparks. Nya ria menang American Idol. Sik tauklah musim nok ke berapa. Jarang juak nangga tibi gilak masa ya. Puteh jak gigi Jordin lam gamba tok oh. Kedak dicok ngan cok kasut skolah.


Tok ialah kasut ala-ala kasut sekolah jenama Sparx nok salu dipakei nemiak skolah jaman mensia. Puro jak puteh kasut ya bila dicok k kapor masa ujong minggu. Naklah bertekah tapeh skolah ngan cok puteh tek. Lelah gik kita nepok-nepok kibar-kibar tapeh k ngilang debu cok kasut ya.


Tok ialah sparkplug. Nok ada lam setiap enjen keta. Dolok-dolok nak, masa kamek urang berisik keta rempes model lamak, sparkplug tok lah nok penyebab utama keta mek urang susah nak idup. Naklah salu datang skolah lambat. Alu ilang semangat nak turun skolah (rasa bersemangat tegal rasa dirik bes bila kasut puteh berseri).


Tok ialah ertis laki bini, Que Haidar ngan Linda. Baju sidak duak lam gamba tok spak ada jak. Sama-sama itam. Salunya raya, nang spak jak dak femli makei baju. Mun sorang makei oren, alu nok lain-lain makei oren juak. Kedak masok team lombak prauk jak oh.


Tok ialah duak orang kapel tengah ngedet. Mun nangga gamba tok, nang kira obies juaklah sidak duak tok suka sama suka. Sparks fly between them. Ada mutual etreksyen lah kiranya oh.


Selalunya bila kita suka ngan seseorang, kita akan merasakan Karan. Mesti kitak urang piker apa benda la Karan ya oh. Karan nok lam rancangan Koffee with Karan ka? Bukan. Karan letrik ka? Bukan, tapi beh kurang juaklah. Karan tok sesuatu yang kita suma akan rasa bila dah gila bayang, suk, angau, cintancintun ngan seseorang. Rasa kedak ada karan jak bila kitak duak berjumpa. Electrifying, kata omputeh tek. Karan (ataupun istilah omputehnya, The Sparks) sekda definasi ka apa, tapi kitak urang akan tauklah bila merasa Karan tek. Pasya juak, kitak urang akan dapat nangga simptom-simptom urang nok tengah merasakan Karan. Okey. Tok contoh-contoh simptom secara umumlah oh.


1. Bila kita suk ngan seseorang, kita akan eksen-eksen jadi cool, pasya over-analyze tentang suma benda bila berjumpa. As if, suma benda sik kenak. Ada-ada jak yang nak dicek. Kedak, "Ish, baju baru dipakei aku k ngedet tok sik obvies gilakkah kedak bau kedei?", pasya alu sprey minyak wangi banyak-banyak k ngilang bau kedei. Senario keduak gik bila kita prasan kedirik, "Rangkak gilakkah rupa aku makan tok?", pasya alu kontrol bila makan. Selooo jak makan. Bagei ngitong nasik lam tapak ataupun nyukat panjang mi goreng.


2. Suma kelemahan ngan kekurangan urang ya bertukar jadi kelebihannya. Contohnya tek, mun nya meludah tengah-tengah jeraya, kita rasa nya macho/hebat. Mun rambutnya tek bertakak-takak, unsa-anser, berminyak-minyak jak, kita rasa rambutnya patut jadi Hairstyle Of The Year. Munnya pandei nak biadap ngan urang, kita pandei miker nya hanya nak 'membimbing' urang diaro nya tek (ha, tok nok sik bagus tokk). Mun nya kaka ngan makbapak kita kedak tok, "Pakaba tek, Pok?" ataupun "Mupok lok, Ngek", kita rasa nya cool (mok kenak tulah kah??). Tegal toklah urang madah, cinta itu buta. Nok sik bagus, jadi bagus.


3. Bila lekak kuar ngedet atau lekak bertepon atau lekak berbalas meses henpon, mesti senyuuuummmm jak sampei krem serakak ngan selauk pipi. Salunya taem angau kedak tok, bila urang nak nganok kita pa indah, nang sik telus eh. Lamak tok menjus jak muka bila makbapak nyuroh nutup pagar rumah, tapi bila kenak Karan, mun makbapak nyuroh angkat pasu bunga ka, ngator atap rumah ka, sumanya kita polah dengan senyuman (tok jangan diekot juak, kedak sik ikhlas jak nulong makbapak).


4. Insted of kita madah, "Hm, okey la juak" atau "Hm, boleh la", bila geng kita nanyak pasal ngedet kita tek, kita akan mulakan ayat kita dengan "Weeeellll....." sambil SENYUM LEBAR. Pasya bila bersusei ngan kawan tek, abis rambut digolong-golong rah tangan, rumbei kain tudong digigit-gigit sampei ancor, keretas tisu dibisak alus-alus, bantal dipulas-pulas sampei rusak.


5. Bila kita replay & rewind taem ngedet lam utak tek, mesti kita mala piker, "Adohhh, I should/should not have said/done that!". Pasya oberlod palak kita mpun tentang apa yang dah berlalu & susei ngan kawan tentang suma ya, sampei angol biol urang oleh kita. Sampei ingga urang ngan kita. Gine rasa kita bila mukak tibi, tapi cita nok disor mala diulang-ulang. Geram ngan ingga nak? Gia lah rasa kawan kita.


P.S. Toklah antara tanda-tanda bila kita kenak Karan. Sebenarnya ada banyak giklah. Pi malas nak piker gik.
P.P.S. For the record, all these signs/simptoms hanyalah rekaan semata-mata & diilhamkan daripada seseorang. Sekda kenak-mengenak ngan kamek mpun. Ehe.
P.P.P.S. Siyesli.