Wednesday, 3 December 2008

Juh Kaka Srawak 101

Kamek lamak tok sekda pun nulis blog 100% dalam Bahsa Mlayu Srawak, suma dalam Ingris. Bukan tek kamek eksen ka, nak ngeso ka, rasa dirik omputeh ka, apa ka...tapi sebenarnya kita maok blog kita ya dapat dibaca ngan dipaham oleh hamper suma urang. Lagikpun, yalah tujuannya kita ada blog nak...sak rami urang dapat maca. Mun sik mok rami urang maca blog kita, bagus tulis lam diari jak. Skati sia urang paham ka sik pa ditulis kita. Tol sik? Sebab yalah kamek makei Ingris masa fes-fes ada blog ya. Munlah tek Bahsa Srawak tok suma orang paham, nang kamek dari awal kaka Srawak dalam tok. Lagikpun majoriti pembaca kamek tok tutor bahsa omputeh jak. Mun kebanyakan pembaca belog kamek tek kaka Srawak, baruklah kamek nukar ke dialek Mlayu Srawak lam blog tok. Tapi memandangkan tek Ingris tok bahasa umum, jadi kamek gohed jaklah ngan bahsa omputeh. Sambil ya juak, kamek dapat imprup Ingris kamek nak. Sak senanglah nak encarik keja len ari lak. Kata urang tua tek, sambil nyelam minum aek.

Jadi kali tok kamek nak ngumum yang post tok kamek nguna Bahsa Srawak terus. Sekda nak ber-Mister-mister indah. Mun nak ber-Mister pun, kamek pakei 'Pok' jak. Bok sesuai nak. Okeylah, memandangkan tek kamek makei Bahsa Srawak, bagus kamek ngajar terus gine kaka Srawak...espeseli bagi nok ngakon dirik urang Srawak tapi nang sik pande kaka Srawak terus. Nak madah dirik rasa kepak pun kedak tok: "Kami rase keppe lah. Rase macam nak leput nyawe tuk." Cara kaka kedak yalah nok salu diborah oleh geng kamek nok nama Bibi... Mun kita empun borah kaka kedak ya nang lawak la. Mun urang nok ngakon...gine? Ha, sik rajinlah kamek nengar. Kita pun jadi was-was juak asal sidak sebenarnya...nak madah sidak urang Semenanjong, sik juak...nak madah daknya urang Srawak, emmpphhh..jaoh palis. Jadi toklah peluang pakei sapa-sapa yang rasa pelu nak asah mena-mena lidah Srawak ya.

P.S. Bukan nak nganok okey, nak madah jak :). Lagikpun urang madah, nego ya maksudnya sayang. Hehe.

Ngesep
Maksud: Menghias diri
Contoh: Frankie merasakan dirinya kacak dan gap ketika dia ngesep baju yang berwarna gadong dan seluar yang berwarna engkodok yang dibeli kelmarin.

Ternah
Maksud: Duduk baik-baik/Tidak liar
Contoh: “Duduk tu biar ternah, kalau nanti saye pangkong awak dengan keresi nih baru tau!” marah Abu kepada budak itu.

Rampak
Maksud: Mesra/Peramah
Contoh: Zatil memang dikenali dan disukai oleh rakan-rakannya kerana beliau seorang gadis yang rampak. *Kuang kuang kuang*

Lantak
Maksud: Langgar
Contoh: “Baik-baik mase pandu kerete tuh, nanti kene lantak kerebo,” nasihat Yani kepada sepupunya.

Muyas
Maksud: Tidak teratur
Contoh: Rambut Mona amatlah muyas dan kusut kerana tidak disikat semenjak tiga tahun yang lepas.

Sakai/Sakei
Maksud: Tidak tahu apa-apa
Contoh: Zatil berasa amat sakai dan jakun ketika berada dalam Facebook kerana baru pertama kali menggunakannya.

Ismu
Maksud: Wajah muka
Contoh: Encik Peot berasa amat bangga apabila dikatakan mempunyai ismu seperti SpongeBob.

Dango
Maksud: Main masak-masak
Contoh: Zelma selalu main dango ketika menunggu giliran untuk temuduga.

Ngeraong
Maksud: Menjerit dan melolong
Contoh: Wanita itu ngeraong setelah mendapati anaknya membasuh tapak mangkok menggunakan mesin cuci.

4 contengan:

3iKnarF said...

yaaawaahhh.. ng ada jak kmk dijadikan cuntoh.. tp sik hal, cuntoh ya ng bagus.. tp Mona la tedah dipadah rmbt serabe.. ndak kmk kongang nak klaka gia tang ada jak dianok urg bok kuar dr Kmpg Meranek klaka gia.. tp ada juak oih org klaka nok 'e' di blakang ya, area Sadong sik slh sy..

ng camtok jak bunyi.. 'Yolah, nok ni gaye nak molah nya eeh.. Nok yo eh..'

kmk ada kwn klaka gia, ng nahan ati jak tetak oih.. jaik jak tuboh kmk nahan dari tetak..

3iKnarF said...

oh, one more thing.. ktk iboh nak merik malu kmk.. gadong and engkodok sik match oih.. i tok ada fashion sense k, boh u pande2 defame i tok.. haha.. lgpun i suka kalas sbnrnya..

hahahaha.. ngutik da rupa kmk pnd minat kalas indah..

Zatil said...

Bukannya apa, nak balas budi baik awak yang telah memfameskan saya rah blog awak ya bah. Toing2.
Aok, tauk kamek orang nok belah-belah nun...dahnya kaka rah ujong pakei 'O' ngan 'E'. Bes juak nengar sidak kaka. Haha.
Ok apa, ijo ngan pepel...kedak kuih lapis jak. Nang truly Sarawak la. Huaha.

WhiteTulip said...

baruk lah kamek ngr MUYAS koh..ehehehe..Thank You!! :)