Saturday, 17 March 2012

Setelah Sekian Lama...

HAIH. BLOG TOK MASEH WUJUD PADU! HAHAH! LUCU.

Tadik tek, tiba-tiba terlintas di pikiran pasal blog lamak, "Apa khabar ndak kah blog ya? Maseh wujud ndak kah?" Kerna ingin tauk, lalu ngecek rah tenet mun URL blog tok maseh wujud. Tup-tup padu maseh ada gik blog tok! Gelik ati juak rasa tek.

Ah, blog tok nang banyak ngundang memori daun pisang. Tempat pertemuan kawan-kawan yang sik penah dijumpa, tempat bersadu, tempat nimba ilmu... Ah, nostalgia.

Apa khabar ndak kah dak blogger-blogger lamak nektok? Hm...

Rindu juak ngan kenangan dolok.

P.S. Seriously, ingga ngan dikpun lekak maca entri-entri lamak! Gai ada jak. Nang cemyakah si Zatil dolok? Hahah.

Saturday, 20 March 2010

Long Time No See

Syierr. Lamak dah sik abas sitok.

Wow.

Tuesday, 3 November 2009

Berambeh Kejap

Ya Rabbi...rasa kedak kambin bok kluar kandang jak asa. Asa jakun/sakei/bok kalak/singkol mena main tenet tok. Almaklom lah lamak sik bertenet. Ne lah ndak, modem kene pangkek nyareww. Tedah. Emel melobo-lobo sik dibaca. Entri blog melobo-lobo sik diabas. Oleh itu, sorilah kamek sik dapat nak baca suma blog tak urang lok. Nak ngomen pun sik kongang jak asa, kotan banyak gilak entri. Buat masa tok pun, kamek nang bizi gilak-gilak. Ne gik ya, ne gik tok, ne gik nun. Memacam jak. Kamboh li jak asa. Dahlah kamek tok bila dah oberwelm gilak ngan kereja, terus blekaut utak.

So...kitak urang suma, kabare? Ada bagus suma? Bah bah. Teruskan jak menulis blog takurang. Kamek kirim salam jaklah ngan blog takurang k. Boh eran mun blog tok pastok lamak sik berapdet. Biji kedaong tek nak.

Hm. Duhal bok 13 ari sik berblog. Asa kedak berminggu jak.

Okeylah. Ya jaklah. Jangan ndak jak nak nyengok sitok sebenarnya. Bah bah. Mupok lok, uols.

Thursday, 8 October 2009

Cherita Lama



Bakhil: Mau minum apa, Tuan?
Labi: Gin and tonic.
Bakhil: Baik. Tuan?
Labu: Aa...aaa...aa...iblis tonic! 
Bakhil: Iblis tonic mana ada, Tuan!
Labu: Aaa...aaa...gimme...aa...syaitan and tonic!
Bakhil: Syaitan lagi tak ada, Tuan.
Labu: Aaa...BRING-ME-HAJI-BAKHIL-AND-TONIC! Get out! Get ouuttt!
Bakhil: B-b-baik, Tuan.
Labi: Bodoh.
Labu: Terlalu bodoh.
Labu & Labi: Bahahahahaa.
Labu: Aa...how is your business, Tuan Majistret?
Labi: Aa...you see...um. Sekayrayng, rakyat-rakyat di dalam neygeri, semuanya sudah insaf dayn mereyka tidak lagi melakukan perkara-perkara jenayah. Dan pada saya, sangat senang keyrayna tidak ada banyak kes-kes, you know. Dan bagi saya sebagai majistret, merasa banggaaahh!
Labu & Labi: Bahahahahaa.
Labi: And...how's your business, Tuan Doktor?
Labu: Oohh myy goddd. Heihh. Terlalu shushah... Shemua kuasha-kuasha beshar menggunakan bom nuklear, baynyak orayng-orayng yang shakit.
Labi: Oh pity...
Labu: Shehingga shaya punya hoshpital...no more bed!
Labu & Labi: Oh pity...pityyy.

Adoheh.

Thursday, 1 October 2009

Vivo

Salam.

 1  Yesterday was good. Alhamdulillah. Hopefully today and tomorrow will be even better. Amin.

 2  Here is The Last Lecture video by a former Carnegie Mellon University professor, Randy Pausch.


Randy Pausch had dreams. I have dreams too. Pausch had achieved most of them. But, have I achieved some of them, at least? Ah. Sometimes I care too much about finding my dreams, really. But have I ever thought about finding what my deed is, and what I am going to leave this world as my source of benefit for others, because it is part of my responsibility as a person?

 3  "Before thee We sent (messengers) to many nations, and We afflicted the nations with suffering and adversity, that they might learn humility." (Al-Quran 6:42)

 4  When something is in short supply, its value goes up. Thus, be grateful, thankful, and appreciative for what you have, for what you have had, and what you will have.

 5  Kenak ada indah urang nok pandei rasa ingga ngan kita bila kita berbuat bait ? What we write, say and do are not meant to show off how goody-goody we are. We are not doing it for anyone.

 6 
Boy, oh boy. Lemme tell ya. My mak ngan abah are not perfect, but they are the BEST parents my brother and I could ever have. I am so very thankful that I was born into this family. Alhamdulillah. And no, I am not rubbing it in anyone's faces. I am merely expressing my gratitude. Mun urang lain puji melambong pasal gerek sidak tapi sekda dianok/diingga, sikkan Titil dianok/diingga indah mun muji mak ngan abah dikmpun nak?

 7  I am seeing a crossroad ahead of me. I am nearing it. So, which direction should I take? The less travelled path, or the other one?

 8  Selamat menyambut Bulan Bahasa Kebangsaan. Saya sayangkan Bahasa Malaysia, tapi, entri blog ini ditulis dalam Bahasa Inggeris. Adakah ini merupakan satu ironi? Ataupun, hipokrisi? Hm. Entahlah.

 9  Tapi nak eh, Titil pun sayang juak ngan Bahasa Melayu Sarawak. Sekpat celen. Tol sik? Bahasa Serawak juak ada feel bila dipakei k kaka. En it is beri-beri bersetail tu. Ai laik tu yus it wen ai tok in ingris. Beri yuspul. Bisaid det, ai ken tok laik dis tu sam pipel en dey wil not no. Bahaha. Ehh. Wet e semenet...dis is not Bahsa Serawak. Oh, sori sori. Rong rong. Beri sori.

 10  Angol juak berkonperens ngan sidak geng krek-krek tok. Almaklumlah kamek urang tok nang sakei/baruk pandei/baruk kalak makei bois cet rah YM tek nak. Rasa kedak urang nok bok pandei makei talipon jak. Mala jak nanyak/terais/kiak-kaong, "HELO? HELOOO?? DAPAT NENGAR SIK??" Otedah. Pasya mala jak kenak tendang kuar dari konperens, "Aihh. Plis inbait kamek gik lok. Kenak tendang kuar agik koh!". Otedah. Nang jakun menalah rupa mek urang o. Tapi, tedah sorang ya jak sik berhedpon. Asz, Bang Onggon, Si Sen, Katie, Amir, juh kumpol duit meli hedpon k nya.

 11  Apa rasa tak urang mun tok ialah entri teraher Titil? Hmph. Suka molah stetmen gimik. Sak urang huha kamboh nak (yea, right).

Wassalam.

Thursday, 10 September 2009

Kad Raya

Salam.

Aaa. Sorilah 'kad raya' tok sekda gamba perhiasan bunga-bunga/mesjid/ketupat/merecun/lirik lagu raya rah depan kaver kad/katon-katon tengah beraya. Lagu raya dalam kad raya rega enam ringgit nok ada muzik bila kad dibukak, pun sekda juak. (Nota: Malas nak ngengkah wijet lagu raya rah tepi blog tok.)

Eniwei.

Pakaba tek? Udah sungkei? Mestilah udah nak. Mun belom ya, kitak urang nanggoh sungkei kah? Atopun nak mecah rekod berposa tanpa bersungkei duak ari stret? Mmmhh. Sampei juak mun mena gia. Urang nok sik perenah tebik posa/ninggal posa/batal posa/posa yok-yok lam idupnya gik sekda gia.

Gine persediaan k raya tek? Dah okey? Dah pasang langser menyin-menyin nok spark ngan kain sarong kusyen? Dah muang debu-debu rah blakang kebinet tibi? Udah nyuci bunga hiasan nok kitak urang eksen madah ya bunga idup tapi hakikatnya bunga pelestik dibeli rah kedei Fah Kompeni di Gambir Strit? Udah miker nak molah kueh kah atopun meli jak kueh rah Taka/Mita? Udah nguja baju raya duak tiga kali k dapatkan mood raya? Mun lom meli baju raya, udah serbei baju/kain tudong/sabok/selendang rah SES Pesona/Almas/Kamdar/Saleh Ahmad/stol-stol depan Kepsi Pija Hat rah Satok? Udah miker tema raya tak urang kali tok?

Mek urang udah ada tema k raya kohh. Uuu. Boh jeles.

Selaras dengan keadaan ekonomi dan dasar bajet domestik masa tok, tema raya mek urang taun tok ialah...jengjengjenggg...Air Asia (tagline: Now everyone can beraya!). Sooo...mun nak datang rumah raya klak, sila mbak gelas dikmpun, tapak suduk gerpuk dikmpun okehh. Sediakan juak angpau skali (duit keretas kaler gadong tua ngan engkodok sahaja). Mek urang hanya nyedia kusi meja jak k tak urang dudok. Mun mok on kipas rah rumah saya, tak urang perlu bayar. Mun mok on ekon, lain gik cas. Mun nak nangga tibi atopun makei toilet, perlu juak mayar. Tapi boh bingong uols! Sebab mek urang ada nyedia makan minum. Cuma tek, tak urang perlu bayar lah (bubor manok insten - RM7, megi kari - RM6, aek lemened - RM5, milo/kupi/teh - RM4, aek minerel - RM4, etc.). Arap maklum.

Ritok tek sidak rah opis mukak lagu raya Aisyah "Pulanglah" nerin-nerin. Alu pandei rasa syahdu indah. Adoheh. Dalam rasa lemah nak raya tok, ada juak rasa sayang kamek ngan raya koh. Hm. Pi nak, Raya Aji juak paling bes. Simple jak. Mun raya posa tok, nok sik wajib jadi wajib. Sekda istilah simple-simple taem beraya posa. Suma mok over the top. Lemah na. Tapi nak, raya posa skali setaun jak, jadi...redha jaklah and bergumbira jaklah o, k nanda tamatnya bulan posa (waima lam ati tok bagei terguris-terobek-terbisak bila nangga nemiak kecik nerimak angpau berpeket-peket tapi saya sekdooo).

Hm.

Kamek tok sengaja merik 'kad raya' tok awal-awal. Bab kita sik tauk umo kita sampei sine, jodoh kita ngan sapa, rejeki kita banyak ne, idup kita cemne...ne lah tauk sik bertemu agik, jadi kamek nak mintak maap ngan tak urang suma, mun tersalah kata, tersilap bahasa, terguris ati, terguro kasar, berutang ngan tak urang pa indah kah, berjanji tapi sik tepati kah. Kita tok mun dah kotan suk kedirik, alu lupak olahan dikmpun sampei ada juak taem berperangei sik semperna indah. Tup-tup eh, kita sik berjumpa/berkontek pastok. Ne tauk bah nak. Tup-tup eh, toklah las can kita nak bermaapan. Ne tauk bah nak. Jadi bagus awal-awal bermaapan sebelom terlambat. Sebab kita sik tauk bah nak.


Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maap zaher dan batin.

Wassalam.

Dengan ingatan tulus ikhlas,
Zatil A. S.

Tuesday, 8 September 2009

Perkataan Vintaj

Nektok saya nangga rami juak dah urang tauk bahsa Serawak nok dalam-dalam. Rindok ati cemya o. Dolok saya nangga, nemiak suka makei bahsa remputeh jak. Terer bahsa remputeh nang bagus, tapi mun dah sampei nunggah ninek Granny ngan Grampa, atopun berjarah ngan ninek-ninek sekalian makei hi-faif jak, ndaklah saya berani.

Um. Tok antara bahsa Melayu lamak nok saya tauk lah. Tok Ram (ninek laki kawan saya) ngajar pekataan-pekataan lamak tok masa dolok-dolok nun. Pi saya jarang makei pekataan-pekataan tok lah.

Sepang-seput - Pemalu/Penyupan
Sempuras - Kotor/Kamah/Kemaik/Kihak
Jombang - Emsem/Cantek
Kako-kakoi - Gelisah/Resah/Nebes
Kemendikai - Semangka
Undong-undong - Kain tudong
Chucha - Mengkonpiuskan
Kelerek (sebut: ke-ley-reyk) - Kerani
Semprot - Sembur/Spray
Chenonot - Buntut manok (imejin: "Bang/Kak, brapa rega secucok chenonot manok ya o?" Lucuuu ehh.)
Inchang-inchut - Zig zag
Kelebang-kelebut - Kuang-kuit/Kulu-kiler (imejin Bang Onggon/Cekgu Erol/Farah/Willie komplen sal kemre sidak lok: "Sela'u geru kame tegal mala kelebang-kelebut ngemba kemre rah geru koh.")
Chengkus-mengkis - Bertengkar
Chengkerong - Mata cekong
Terchenong - Termenong

Um. Sik pasti ngan ejaan bab besa la urang lamak ngan urang veteran ngeja c jadi ch. Sebenarnya nak, ada agik juaklah pekataan-pekataan lamak nok saya tauk dari ninek kawan saya tek. Pi malas nak naep pepanjang.

Ari dah kol sebelas lalu dah. Ngantok eh. Bah bah. Tido lok.

Friday, 4 September 2009

Word of the Day: Follow

Tok ialah sempu Follow Me. Kira sekufu juaklah ngan produk-produk pencuci kedak sabun Popinjay, sempu Vidal Sasoon, sawer krim Lux, pencuci muka Ginvera. Follow Me ialah antara jenama nok kira pemos era 90'an ria. Nang salu jak disor lam tibi. Dikit-dikit mesti jak ngeso iklan urang bermandik bersempu bercuci muka. Kali nama 'Follow Me' ya ada ong kali o. Yala urang mala ngekot meli. Wallahu a'lam. Eniwei, saya suka sempu Polo Mi tok masa kecik ria. Bagus ko. Yang penting, nya mesra-poket (sebab mur jak bah). Duit bagus k meli barang skolah anak ngan barang dapor, tol sik?


Tok ialah wijet Blog Follower. Kebanyakan blog ada ngengkah wijet tok. Wijet tok k kita ngeadd nama kita rah blog seseorang sebagai pengikut blog nya. Mun rasa nak kip ap tu det dengan apdet terbaru blog seseorang tek, klik jak ikon Follow ya. Salunya nak, mun blog ya ada rami pengekot, maka retinya pemos lah blog ya. Follower saya lapan urang jak koh. Adakah ya retinya blog saya tidak pemos? Otedah. Ehe. Tapi sukor jaklah ooo. Saya sik kesah juak bah ngan suma ya. Gikpun, sikkan lah alu merundum saham blog segal sikit polower nak (otedah, nya mujok ati dikmpun lok).


Tok ialah Sting. Bekas penyanyi kumpulan The Police jaman 80'an dolok. Sidak tok nang pemos dengan lagu "Every Breath You Take". Konoknya tek antara lagu paling romantika di amor jaman ya lah. Tapi saya rasa sik romentik lagu tok koh. Ngutik gik ada. Apa kenak? Bab bunyi liriknya kedak nunjok ongbujang ya tek nak ngintei/merati setiap kelakuan si ongdare. Kedak stalker eh. Nak ngipak, nak ngepong, nak ngekot si ongdare tek sia sinek. Eee. Ndak saya brani. Gik afdhal mun lagu tok dijadikan lagu tema dak pak polisi ngan pak detektip k dediket ngan dak pak saok jak, bab nang kereja sidak ngintip ongjaik nak.


Tok ialah ongkunin DiGi. Mun nangga sidak tok, mesti tringat ngan lagu "I Will Follow You". Nang sia sinek jak sidak ngirin urang nok pakei DiGi. Stalker kah sidak tok? Bodigad kah sidak tok? Imaginary friend kah sidak tok? Entahlah. Tapi sidak tok nang kiut (nok katon jaklah kiut, mun nok idup-idup ya ada ngutik & gelik kit rupa). Tapi apapun, pilihlah DiGi. DiGi bagus. Nang harus sidak Diji merik saya komisyen bab makei ruang blog saya untok molah prumusi.


Gamba dibah tok ialah gamba ompuan bertudong itam. Nya tok sik paham dengan istilah follow. Tegal nya sik pahamlah alu nya keseorangan lam opis (sila abaikan gamba urang tido lam gamba ya). Pa kenak keseorangan? Bab nya simok ngekot gengnya kuar jenjalan waktu lunch. Puas dipujok sidak, maseh juak bengkeng simok kuar. Konoknya tek nak nyiap kereja, katanyaaa. Tapi kereja sik juak sesiap, bab nya takut dudok sorang-sorang depan PC. Ujong-ujong tek, lekak Zohor alu bekum lam suro jak sambil maca majalah lamak sampei tiga empat kali ulang, main game sampei betri enpon nak abis, nyenep gamba rah luar bengunan sampei memory enpon penoh. Dahlah masa rehat lebeh daripada duak jam.


Dengan ini, arap-arap nektok nemiak tok udah paham ngan istilah follow lah. Boh bengkeng bila urang ngajak kuar sesama. Boh berlebeh-lebeh nak nyiap kereja masa lunch hour indah. Pekerja cemerlang, gemilang, terbilang gik sik cemya koh.

Monday, 31 August 2009

Juh Berjarah

OngMelaya nyebut, bersalaman. Omputeh nyebut, shekhen. OngSrawak nyebut, berjarah. Mun kita berjarah ngan ongtua, selalunya kita akan encium tangan daknya, tanda kita hormat ongtua ya. Mun ngan ongmudak nok beh kurang sama baya umo ngan kita, kita sik encium tangan, cukup jak dengan bersambut salam di tangan. Tapi nak, setiap urang ada stael ngan cara daknya mpun bila berjarah.


1. Macam-Macam Ada
Macam-Macam Ada dalam konteks tok bermaksud, komplit atopun lengkap. Sebabnya, bila berjarah, kita encium tangan ongtua, cium peletut sidak, cium pipi ngan daie, alu berpelok. Salunya tok diamal ngan makbapak dikmpun masa raya.


2. Tarit Tali
Tarit Tali tok retinya tek lom sempat kita nak bercium tangan, urang ya udah narit tangan nya terus. Kekadang, kita gik terpaksa bertahan ngan bertarit agik tangan sidak sak kita dapat encium tangannya. Saya nangga ongtua salunya gitok. Kedak simok disalam jak. Kedak sik sudi jak. Aoklahh, kitak simok berjarah ngan kamek...


3. Kejeron
Ada urang nok lom sempat kita nak nyambut salam nya tek, alu disuak-suak tangannya ke muka kita. Kekadang pandei terantok indah muka kita rah tangannya. Kotan tek nya suk kenak jarah kali. Aaa...bertenang, makcik pakcik. Bertenang, k.


4. Mangsa dan Pemangsa
Tok cara jarah nok agresif mena lah. Udah bersalam tek, terus nya bertarit kita ke arah nya alu melok sambil encium muka kita berkali-kali. Rasa kedak Pak Rimo nerkam Sang Kanchil ada juak. Tapi tek, dah nama ongtua nang lekas nak sekoh ngan anak/anak buah/cucu' dikmpun, so sekdahal lah nak. Rasa kenak sayang oleh ongtua jak bah. Um. Ada taem rimas juak koh. Ehe.


5. Jiwa Kosong
Maksud saya, Jiwa Kosong tok bila tangan urang nok dijarah kita ya tang lemah lintuk jak. Kedak berjarah ngan patong-patong nok rah kedei baju rah Hock Lee jak. Gerak tangan pun sik, ngenggam tangan kita pun sik. Tang keru jer tangan tu. Nang sekda feeling terus. Mun berjarah, takut-takut jak asa nak megang tangan, pa tek kedak fragile jak tangan urang ya.


6. Melukut di Ujong Jarik
Ada urang juak, bila bersalam nak, makei ujong jarik jak. Saya salunya nangga ompuan makei kaedah tok. Sopanlah konok nya tek. Kekadang, ada juak bersalam cara gitok bila tek si A sik sudi kenak salam (kali tegal bukan muhrim kali) tapi si B awal-awal dah ngulor tangan. Jadi si A tek sereba salah alu mok sik mok, terpaksa juak bersalam. Pi k ujong jarik. Saya rasa Kak Aerol berjarah cara kedak tok koh. Jarah sipik-sipik jer.


7. Swipe n Go!
Tok beh kurang kedak Tarit Tali juak (sila lihat no. 2). Tapi cuma tek, taem berjarah kita maseh sempat nak encium tangan urang ya. Cuma tek, nya cepat ngenggam tangan kita, pasya cepat juak nya melepas tangan kita. Kedak megang cerek panas eh. Tindakan refleks amatlah tangkas. Ada juak rasa kedak rah tol--swipe dan jalan.


8. Jejak Kasih
Berjarah stael tok kadang-kadang tangan ya sikkan dilepas selagik dialog lom abis antara duak urang kawan lamak nok lamak sik berjumpa. Tapi ada juak berjarah kejap, tapi perbualan antara sidak duak mesti panjang lah, sambil sorang ngeap (up) sorang.

Pok: O, Bos!
Bos:
Aie, you duhal, Pok!

Pok:
Lamak na sik jumpa you eh!
Bos:
Yalah tek. Pa polah you nektok tek?
Pok: I berbisnes minyak, kayu balak, lombong emas, lombong intan berlian blablabla.
Bos: Shioh. Steadeyyy na you, Pok!
Pok: (alu suk) Ehe. You tek, pa polah nektok lamak sik bertemu?
Bos: Owh, I gago trebeling obersi ngan delegasi menteri, ngail ikan kelik ngan Obama, ngabas kawan lamak I si Mandela rah Aprika nun, berambeh rah rumah Putin, blablabla.
Pok: Shioh. Nang steadeyyy you eh.
Bos: (alu join suk juak) Ehe. Bukannya apa, Pok. Mun sik dibelanja duit tek k trebeling pa indah, nakkah alu ekspayed ngan berkulat duit I nok melobo-lobo rah bank ya.
Pok: Mena ta you ya, Bos. Kotan banyak gilak duit, sidak bank nyuroh I mukak akaun rah bank lain juak. Bab sidak dah sik cukup tempat kata nya tekk.

Gai na tak duak. Haha.


9. À La Mode
À La Mode bermaksud in style atopun in fashion. Pesen berjarah in style nektok ialah, bila berjarah, bercium pipi ala-ala urang Eropah. Bersentoh pipi kerek kanan sambil encium udara (air-kiss) ajak. Dah stael lah cerik nya tek berjarah gia. Tapi nak, cara kedak tok juak dipakei kita bila berjarah ngan ahli koga nok muhrim. Salam, cium tangan, cium pipi (no air kiss plis). Salunya ngan ninek laki/ninek ompuan/bapak menakan/mak menakan/tunggal-menunggal muhrim lah.


10. Gangsta Hip Hop
Tok cara salam dak sidak hip hop wannabe tok. Bershekhen pasya bahu kanan/kiri si A bersentoh ngan bahu kanan/kiri si B. Ala-ala hip hop lah (sik pandei juak nak madah gine). Nang cun agiklah mun sidak tek makei tupi, baju ngembor, soar terngaler, sambil nyebut, "Yo, yo, yo, my man! Wazzup my brotha?" Jangan tersaruk dengan "Nakpo namo yo?" bila urang Sebuyo kaka. Yo sidak ya lain.


11. Nemiak Kecik
Mun nemiak kecik berjarah ngan ongtua (kita lah ya), salunya mesti nunggu mak/bapak/atok/ninek sidak nyuroh dolok, bok sidak mok salam. Ya pun mok dipadah berkali-kali bok sidak mok nyambut tangan dingenjok kita tek. Bila selesei acara nemiak ya bersalam ngan kita, mesti suma urang madah, "Gia uranggg."


Cemya juak bila kita berjarah waktu raya kelak. Mesti mok berjarah cara nok sesuai dan betul, espeseli ngan ongtua nak. Boklah ada urang muji, "Gia uranggg."

Selamat Ari Raya, Maap Zahir Batin :)


P.S. Yer. Awal ada bermaapan. Gia uranggg :P

Saturday, 29 August 2009

Hepines :)

Rimarek, on the way balit rumah, singgahlah saya ke kedei Sri Maria (kedey jimat nok dekat ngan Fresco/Bimmers ya eh). Sementara nunggu abang saya berbeli barang, ternanggalah saya sorang nemiak kecik tok. Umo 4 taun gia kali. Cucu' tokey kedey ya lah. Nang kiuuutttt. Kejawak ada jak. Jaik gik tuboh nya koh. Mirah jak pipi. Hepi jak muka. Makei gik singlet apek nok lubang-lubang ya ngan sloar pontong rona biru. Eeehhh. Geram na saya nangga. Kedak gamba rah sebelah tok lah rupa nya tek. Sik bulak-bulak koh. Makin kiut gik rupanya bila nya pandei nak guro-guro tetak-tetak senyum-senyum juak bila saya ngan abang saya kaco-guro ngan nya dari lam keta. Kiuttt ehhh.

Lekak singgah rah kedei ya, pegi gik mek urang ke CNI nak meli bitamin C. Tengah saya nunggu lam keta depan CNI tek, saya ternampaklah sikok pusak belang-belang klabu rah depan tanggak nak nait ke JPN tingkat 1 ya. Bila ternampak pusak alu suk kedirik lah saya lam keta tek, sambil berangan-angan ada pusak dikmpun. Pasya tek nak, saya ternangga ada sorang laki rah tanggak ya ngagak pusak ya (saya rasa nya ya tukang nyaga tanggak ya). Alu nya tek ngeluar beg pastik besar rona engkodok. Duhal beg pastik Whiskas. Alu laki tek ngaut bangmakan k pusak ya dikit. Aww. Sejok ati saya nangga aihhh. Tersentuh ati tok koh. Walopun gajinya kali sik seberapa, tapi sanggup juak meli bangmakan nok bren bagus ngan mahal k pusak ya.

Salunya nak, bila balit rumah dari opis/unibersiti/skolah/mana-manalah, kita akan rasa lelah. Nak madah sekda mood, sik juaklah. Tapi lebeh kurang gia. Bab enerji lebel kita dan turun kali. Tapi rimarek nak, duak kejadian tok lah nok nyoh saya alu rasa penoh ngan tenaga (tenaga kegembiraan). Senyum sorang jak bila balit rumah dari kedei tek. Hepi jak asa.

Bak kata Bang Aza nak, "Ya lah source of happiness." :)

Thursday, 27 August 2009

Sukor Jak Lah O

Ritok terbangun aher, pi sempat juak thumbprint sebelom kol 7 pagi. Alhamdulillah.

Ritok masa berlalu dengan amatlah selo, pi semuanya berjalan dengan lancar. Alhamdulillah.

Walopun jadual saya padat, tapi saya tetap ada masa pree sikit-sikit. Alhamdulillah.

Walopun saya kegagoan, tapi saya tetap stress-pree ngan hepi-hepi (buat masa tok laa). Alhamdulillah.

Pin tudong saya nok ilang marek udah ditemu ritok! Alhamdulillah :)

Sejak ari petama posa nang sik pegi Bazaar Ramadan/Ajibah Abol/Semarak berbeli bangmakan mewah k bersungkei, pi mak ada bermasak tep-tep ari. Simple-simple jak, tapi nyaman nyamnyam. Alhamdulillah.

Balit rumah tek, rasa nak berpolah kueh walopun bahan-bahan sekda. Tapi bila lekak gerugak petais, ada juak barang k molah kueh. Alhamdulillah.

Walopun saya sik posa, tapi saya join juak bersungkei tek. Kenyang eh. Berrkkkk. Alhamdulillah.

Malam tok ujan. Sejok jak rasa. Mun tido tok bes. Ah, nikmat. Alhamdulillah.

Isok ri Jemat dah o. AIF! (Alhamdulillah It's Friday!)

Tadik bos enauns nya sik turun keja isok kohh. Alhamdulillah. Erkkk. Jalan sopan-santun.

Friday, 21 August 2009

Foto + Posa + Insap

Sampei juak tak urang itok saiz badan saya tok besar daripada abang saya dalam gamba ya o. Nok yalah nyoh saya tok alu itok juak bab awak suma tek itok mena ngan gamba nok sik patut diitok ya. Nang lah rupa saya besar daripada abang saya lam gamba ya...sebabnya tek, abang saya ya dudok terperok rah konar dindin di sebalik tiang restoren Ke'epsi. Gikpun eh, nakpa nok diitok gilak tak urang suma ngan gamba ya? Bagei lah badan saya tek nang ugak-ugak bagong belukuk kedak Badang. Gikpun, umo saya ngan abang saya tek pun 2 taun jak beja bah.

Eh? Sik cayak juak kah dengan kata-kata saya tek? Aihh.

Hm. Jadi saudara-saudari, dengan ini, saya nak sertakan hujah-hujah saya tek dengan bukti-bukti yang kukuh lagi tepat. Juh layannn. Zassss.

Hah. Bok tak urang cayak kata-kata saya tek nak? Yah. Mok dicek kali mata tak urang rah kedei cemin mata Ray Optics di Hopoh (nok kedei Ronnie sigek ya ada susah kit nak bertawar rega koh mun meli spek).

Bah bah.

Udah gik kita bergadoh-bertengkar-beraro-bertumpu-bertumbok dengan sama dirik o. Udah gik juak berperang komen lam blog/FB/YM segala. Sempena bulan Ramadhan bulan mulia yang menjelang isok ari, bagus kita kibar bendera puteh jak. Serender jak. Sikkk, bukan lagu Serender dari Kak Selin Dion yaaa. Serender as in bertulak ansor. Ngamal sikap toleransi bah. Contoh tek nak:

Tok jangan diekot
Awak: Saya kiut.
Saya:
Aie. Saya bok kiut.

Awak:
Ngek awak ya! Saya bok mena kiut!
Saya:
Oohaa. Prasan dirik ya ehh.


Tok bagus diekot
Awak: Saya kiut koh.
Saya:
Bukan saya yang kiut ka?
Awak:
Aoklahh. Awak lah yang kiut.
Saya:
Ehe.

Cemyalah contoh nya tek. Jadi, paham-paham lah bila saya muji dikmpun. Adalah harusss tak urang mengaok juak. Erk. Larikkk.

Sempena bulan posa tok juak, saya dengan tulus hati yang ikhlas nak mintak maap ngan suma mun lamak tok saya ada tersalah kata ka, komen ka, apa-apa jak nok menyinggung prasaan tak urang masa berklaka/berkomen/berguro. Yalah, kita tok kadang-kadang suka berguro tapi sik perasan sampei melampaui batas alu urang terasa nak. Ada juak sampei sik lalek ngan prasaan urang lain bab gago nak molah lawak nok sik spatutnya. Klaka perkara nok sik spatutnya. Molah perkara nok sik spatutnya. Manusia, oh manusia.

Kak Aerol, Katie, Asz, Sen, Amir, Bang Onggon, Shapik, Bibi, Shena, Wee, Farah, Fazy, Mona, Frankie, Cekgu Erol, Mat, Su iJamm, Mr. & Mrs. Kelebar, Pezal, Bang Razak, Tarabas, Azai, Doc Sam, Kak Tika, Felicia, ngan pembaca-pembaca dan penulis-penulis blog yang lain...kamek mintak maap k mun ada salah silap ka apa. Nyinggong prasaan kitak urang ka. Ada janji sik ditepati ka. Guro over gilak ka. Salah paham ka. Kamek mintak maap mena-mena...

Jadi nak, nektok skor kita 0-0 balit lah o. Mudahan skor ya akan kekal kosong-kosong. Sik kedak skor lamak tok di mana saya menang dengan keputusan 79-5.

Erk. Larikkk!
Tapi Titil lari ke suro.

Pa tek dah bulan posa.

P.S. Boh lupak sahor awal pagi isok k :)

Thursday, 20 August 2009

Besdei Abang Saya

Dah nama duak urang jak adik-beradik, jadi boring lah di rumah sekda urang lain gik k ngaro masa kecik-kecik ria. Bab ya la saya tok suka saq ati abang saya. K merindok ati dikmpun eh. Jaik juak saya tok ria ko.

Titil: Abang mok hadiah seprais sik?
Abang: Mok!
Titil: Tadaaa! (alu nikam bantal busuk kesayanganku rah abang kandungku sendiri)
Abang: Aihhh! Nangga Atil ya, makkk!!
Titil: (cabut lari)

Tapi eh, bila dah tua kedak nektok, sekda gik saya jaik ngan abang saya kedak ya gik (mena ndak ka). Saya sik makei MO nok sama kedak dolok. Cara lamak ya cara nemiak kecik. Sik profesenel juak ko.

Abang: Til, tolong bersikan gula ngan tepong nok tertumpah rah meja ya lok.
Titil: Aa. Okai.
(5 minit berlalu)
Titil: Abang!
Abang: Pa?
Titil: Snowman eh! (sambil nunjok rah timbunan tepong ngan gula yang berupa seperti snow-reksasa)
Abang: Eeyyyhh. Main-main indah nya ya ko!
Titil: Ekeke.

Eniwei, marek tek besdei abang saya. Terlupak indah ko. Saya tok pelupak mun nak ngingat tareh-tareh tok. Sampei besdei saya mpun saya lupak juak dolok. Kotan tek nak. Yala bila indai saya nuroh makan Kismis Minda masa skolah ria, saya simok. Macam-macam jak alasan diberik. Pi nang mena lah, saya suka gik kismis itam Ligo ya ko. Sik suka kismis kunin.

Hepi besdei, Abang :)
Mudahan panjang umo dan diberkati Allah selalu. Amin.
Pasya, mudahan murah rejeki juak. Dapat juak Atil nyangkong dikit k meli lens baru k kemre G9 Atil.
Erk. Larikkk.

Monday, 17 August 2009

Speku Oh Speku

Bila kita senyum sorang-sorang, alu la urang speku. Maka tek sekda pa-pa.
Apa-apa jak nok pelik-pelik dikit, alu la urang speku. Maka tek sekda pa-pa.

Pokok sik semestinya bergoyang bila ada angin ajak nak. Kerak, burong atopun tupei pun boleh nyoh pokok bergoyang.

Spekulasi, oh spekulasi.

Mun mok tauk pa-pa, gus tanyak terus jak k. Jadi tek, ada pa-pa soklan nak ditanyak ka?

P.S. Bila saya molah entri kedak tok, ada la urang speku juak ko. Maka tek sekda pa-pa.

Friday, 14 August 2009

Bila Anda Rasa Gembira Tepuk Tangan

Ada urang, bila nangga katon Doremon, akan rasa hepi.
"Lawak ada jak sora si Sinyu ya o. Haha,"
katanya.

Ada urang, bila bersoping berborong berangkut barang, akan rasa hepi.
"Soping merupakan terapi terbaik,"
katanya. Aok, tapi terapi paling mahal juak.

Ada urang, bila lelah bekereja tep-tep ari encarik rejeki, tetap rasa hepi.
"Sak dapat meli barang skolah k anak ngan meli omo k bini bersesah,"
katanya. Bapa dan suami yang cemerlang, gemilang, terbilang.

Ada urang, bila bangun pagi, akan rasa hepi.
"Alhamdulillah. Sukor masih idup,"
katanya. Alhamdulillah.

Ada urang, bila ngebek kueh alu ngambik gamba kueh k diaplod lam blog, akan rasa hepi.
"Dapat makan-makan sambil ngeso-ngeso ngan
urang lain sak sidak rasa ponek," katanya.

Ada urang, bila gi klabing (neda urang nyebut disko gik jaman tok), akan rasa hepi.
"Minum sampei palau baruklah kewwwlll,"
rasanya tek. Nakpanama gitok...gai sungguh.

Ada urang, bila dalam mode ai-lerp-yu-poreber-eber, akan rasa hepi.
"Jiwang munga-munga chenta koat bergoleng-goleng. Hihihi,"
bisitnya malu-malu.

Ada urang, bila gago bekereja rah upis, akan rasa hepi.
"Sak minda ngan badan cerdas dan cergas,"
katanya dengan penoh semangat waja. Kereja, kereja juak...tapi mok berpada-pada juak k.

Ada urang, bila dipromot bos alu dapat bonos tiga bulan, akan rasa hepi.
"Dapat meli keta k ngantar adik skolah ngan mbak makbapak raon-raon rah pasar,"
katanya. Gia urang, sejok perut mak.

Ada urang, bila nangga pusak rah jeraya/rumah urang lain, akan rasa hepi.
"Sekda nginang pusak tapi nangga dari jaoh pun cukuplah,"
katanya. Ololotedah nemiak tok sekpat nginang pusak bab maknya sik nyuroh. Jaik ati eh.

Ada urang, bila dikaco pewit wewit keceng mata oleh onglaki/rempuan rah Elektra House, akan rasa hepi.
"Retinya kamek tok kachak lahh,"
rasanya tekk. Aoklah, kachak lah kitak ya. Hahah.

Ada urang, bila nulong ngibei pak aji/mak aji/nyonya/apek/amma/appa/apai/indai tua melintas jeraya, akan rasa hepi.
"Helping others is the key to happiness,"
katanya. Mena ya, mena ya *nganggok palak*

Ada urang ya, urang ya, urang ya ngan urang ya, bila tauk kawan sidak salah nait tosikal, alu laaa rasa hepi sik tentu iger.
"Muehkehkeh! Buahahaa! Hokhokhok!"
tetak sidak berempat tekk. Awak gambong.

Mun kitak urang tek, apa nok nyebab tak urang rasa hepi? Mun saya, saya akan rasa hepi bila ada masa pree kedak nektok k nulis entri baru. Ehe.

Tapi siyesli lah...saya akan rasa hepi bila
*some text missing* ;)